Zioła w domu – TYMIANEK

Wiosna! Można siać! Mój tryb życia niestety wyklucza posiadanie własnego ziołowego ogródka.

Ale wszystkich, którzy mają ogród lub choćby balkon serdecznie zachęcam do uprawy ziół. Zwłaszcza tych przyprawowych. Świeże listki dodane do potrawy wzbogacają jej smak i aromat w sposób szczególny. I mają więcej właściwości prozdrowotnych niż ich przerobione przemysłowo odpowiedniki.
Dziś polecam tymianek.

Tymianek pospolity jest rozgałęzioną krzewinką wyrastającą na wysokość 30—40 cm, o drobnych czterokanciastych, czerwonobrunatnych, na dole drewniejących pędach. Kwitnie w czerwcu i lipcu. Jest rośliną o bardzo swoistym, przyjemnym, ale ostrym zapachu tymolowym. Zaliczamy go do roślin wybitnie miododajnych.
W przydomowym ogródku lub na działce najlepiej uprawiać tymianek jako roślinę jednoroczną. W kwietniu wysiewamy płytko, wprost do gruntu 0,5 g nasion na 1 m2 w rzędach oddalonych od siebie o 30 cm. Nasiona kiełkują po 10 dniach i od tego czasu aż do momentu rozkrzewienia się rośliny bardzo starannie usuwamy z rzędów chwasty i systematycznie podlewamy całą uprawę. Ziele ścinamy po raz pierwszy w czerwcu — na wysokość 10 cm od ziemi — po to, by jego odrosty zebrać ponownie na początku października. Tymianek suszymy rozłożony cienką warstwą, później wykruszamy oddzielając równocześnie zdrewniałe jego części. Susz najlepiej przechowywać w lnianych woreczkach.

Tymianek jest jedną z najstarszych roślin przyprawowych. Oto co pisze na ten temat w książce Ziółka i my I. Gumowska: „We współczesnej kuchni tymianku używa się przede wszystkim do mięs — do pieczeni wołowej, wieprzowiny, wątróbki, farszy (np. do pierożków), kotletów mielonych, pieczonego drobiu i ryb, do sosów, gulaszy i paprykarzy, do niektórych dań z grilla. Poza tym do rosołu i innych zup. Ale także do marynat, do octu ziołowego, do wyrobu pasztetów i wędlin, do kiszenia i marynowania ogórków. Nadaje się też do wszelkich dań z duszonych lub pieczonych pomidorów i z pomidorami (…). Zapach i smak tymianku łączy się znakomicie z potrawami z roślin strączkowych. Dodatek szczypty tymianku do zupy fasolowej, grochówki, do fasolki po bretońsku, do grochu z kapustą — bardzo podniesie smak tych potraw”.

Tymianek to także roślina lecznicza. W przetworach z ziela tymianku najczęściej wykorzystuje się jego działanie wykrztuśne, bo tymianek pobudza samoistne ruchy rzęsek nabłonka górnych dróg oddechowych. Wzmaga jednocześnie wydzielanie płynnego śluzu, rozrzedzającego zgęstniałą wydzielinę zalegającą w gardle i ułatwia jej odkrztuszanie. Flawonoidy ziela tymianku mają działanie rozkurczowe, korzystne w mechanizmie wykrztuśnym.
Fenolowe składniki olejku, jak tymol i karwakrol, oraz garbniki i niektóre inne związki zawarte w zielu hamują rozwój grzybów chorobotwórczych i flory bakteryjnej, zwłaszcza paciorkowców jamy ustnej i gardła, przewodu pokarmowego i skóry.
Związki gorzkie ziela tymianku pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i poprawiają trawienie oraz przyswajanie pokarmów. Inne składniki ziela znoszą stany skurczowe w obrębie przewodu pokarmowego.
Napar z ziela tymianku: 1 łyżkę ziela zalać 11/2 szklanki wody wrzącej i naparzać pod przykryciem 15 min. Odstawić na 15 min i przecedzić. Pić po 1/3 szklanki 2-3 razy dziennie po jedzeniu jako środek regulujący trawienie i zapobiegający wzdęciom bądź przed posiłkiem jako lek zwiększający apetyt, natomiast między posiłkami jako wykrztuśny. Ten sam napar można stosować do płukania jamy ustnej i gardła w anginie.
Kąpiel tymiankowa: 100 g ziela zalać 5 l wody ciepłej i gotować pod przykryciem 3 min. Odstawić na 15 min i przecedzić. Wytrawione zioła umieścić w woreczku płóciennym, zawiązać i wraz z odwarem przenieść do wanny wypełnionej do 1/3 wodą o temp. około 37°C. Czas kąpieli 10-15 min. Działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie i regenerująco na skórę.
Lotion z tymianku: 50 g ziela gotujemy na małym ogniu przez kilkanaście minut w litrze wody. Odwar odstawiamy na kwadrans pod przykryciem i po przecedzeniu wcieramy we włosy i skórę głowy na 10 minut przed umyciem. Taka kuracja, zdaniem Andrzeja Skarżyńskiego, powstrzymuje wypadanie włosów, wzmacnia skórę i usuwa łupież.

Korzystałam z książek:

  1. Ożarowski A. Jaroniewski W. – Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie
  2. A. Skarżyński – Zioła czynią cuda
  3. B. Kuźnicka M. Dziak – Zioła i ich stosowanie

Komentarze 5 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Witam, dopiero niedawno odkrylam Pani strone i nadrabiam zaleglosci. Ziolami “zarazil mnie” maz, wloch, ktory bardzo lubi gotowac 🙂 Tymianek – UWIALBIAM! Nie tylko ze wzgledu na smak jakiego dodaje potrawom. Mam kilka krzaczkow w roznych miejscach ogrodu ze wzgledu na jego cudny zapach! Kiedy moj syn byl malutk i meczyl go kaszel (a aptekarze twierdzili ze nie ma syropu dla dzieci poniezej 2 roku zycia) zbawienne okazaly sie inhalacje z olejku z tymianku (timo bianco). W tym roku zrobilam miod tymiankowy (sloiczek miodu bio i duuuza garsc tymianku z ogrodka) – idealny na kaszel, smaczny i zdrowy! Dzieki za post i pozdrawiam.

Witam
Chociaż nieregularnie tu zagladam, chętnie czytam i cenię Pani porady. Przy tymianku należy podkreślić, że nie wolno naparu wypijać na 2-3 godziny przed snem, ze względu na wyksztuśny charkter.
Pozdrawiam 🙂

Własne zioła to podstawa w każdej kuchni, niestety niekiedy nie ma po prostu gdzie ich hodować, szczególnie jeśli mieszkamy w bloku. Zawsze warto próbować znaleźć kawałek balkonu albo parapetu ale to nie to samo co zioła we własnym ogrodzie. W ostateczności spróbujcie w kuchni posadzić w doniczkach parę sadzonek ale wtedy trzeba bardzo pilnować temperatury i wilgotności powietrza. http://dbamofigure.pl/

Pani Aniu czy może Pani jeszcze raz podać przepis na mieszankę wzmacniającą organizm. Przepis się nie wyświetla a bardzo mi na nim zależy.
Pozdrawiam