Domowe Snickersy potreningowe

To ulubiona przekąska potreningowa mojego męża. Zdrowa dawka energii po dużym wysiłku.

Wszystko mieszam w blenderze, mieląc na drobno. Na wierzch masy daję jeszcze nasiona i jagody. Wkładam do lodówki w foremce na kilka godzin.

Batoniki mają moc!

Komentarze 69 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

A jakaś analiza wartości odżywczych, to że dobran to jedno ale ile porcja ma kalorii

Nie miałam masła orzechowego, więc dałam olej kokosowy. Uformowałam w kulki i posypałam wiórkami kokosowymi. Zanim włożyłam do lodówki, musiałam spróbować jedną kulkę. Pyszna! Super słodycz! Wchodzi na stałe do naszego menu:) Dzięki Aneczko:*

Dlaczego masło z orzechów ziemnych jest pleśniotwórcze? Przeraziła mnie ta wiadomość, ponieważ jem go dosyć dużo :<

Witam. Batoniki robiłam już kilka razy – smak super 😀 Ale mam pytanie do konsystencji – u mnie wychodzą bardzo łamliwe – już przy krojeniu na porcje się rozsypują. Czy tak ma być? Czy może coś źle robię? W komentarzach czytałam, że chia nie trzeba namaczać, ale może to pomoże?

Jeżeli dajesz żurawinę to świeżą? bo ostatnio z przerażeniem odkryłam, że suszona to pół na pół z cukrem jest:/

Suszoną żurawinę. W sklepach ze zdrową żywnością można dostać mniej słodzoną.

Jakie sklepy internetowe ze zdrowym jedzeniem polecasz ?:) btw super przepisy!!

Wreszcie znalazłam idealny przepis dla mnie ze wszystkimi składnikami które mogę , sobota po pracy mam plan przedtreningowy na zrobienie ich :)) będzie co wszamac po !
Dzięki Ania

Szukałam jakiejś zdorwej i smacznej przekąski żeby poczęstować rodzeństwo które namiętnie ćwiczy crossfit, takie batoniki wydają mi sie idealne. Dziekuje i mam nadzieje na wiecej podobnych przepisów

Aniu, co masz na mysli z plesniotworczym działaniem masła orzechowego? Jak sie to objawia i czy rzeczywiście taki batonik zrobiony na maśle orzechowym nie bedzie dobry?

Witaj Aniu, chciałabym się dowiedzieć jak odpowiednio stosować IMMUNOCAL, jak Ty go stosujesz ? 🙂

Ann ale wywolalas szal i ogolna radosc tym postem:) ja tez musze tych batonow sprobowac:):)

Widzę duże zainteresowanie tymi batonikami, więc może i ja się skuszą, ale na tą wersję z siemieniem lnianym. Zobaczymy co to za cudo.

Hej Aniu mieszkamy w Jastrzębiu Powiedz mi gdzie można kupić nasiona chia pozdrawiamy a te siemieniem gliniane nie tlucza?

Pani Ania nie jest alfa i omega zeby wiedziec co i w jakim sklepie znajdziemy w kazdej ,
miejscowosci. Ludzie litosci. :/

Ania,

a robisz jakieś bezglutenowe ciasta?;-)

Jestem “bezglutenowcem” i przyznaję, że nie raz mam chęć coś dobrego zjeść a ciężko znależć jakieś przepisy. A! Właśnie i jaka mąka jest najlepsza do wypieków…?

Zrobiłam batony ( dokładnie z tych proporcji co są podane), pyszne !!!! ale rozlatują się :(, co zrobić aby nie były takie kruche?

Jak długo można przechowywać takie batoniki? Jestem na zbilansowanej diecie dlatego jednorazowo pewnie wolno mi zjeść pól batonika, a nie lubię wyrzucać jedzenia.

Myślę, że takie batoniki można spokojnie przechowywać dłużej.

Aniu, ile mniej więcej kalorii ma taki jeden batonik?
Pozdrawiam

Witam Aniu jestem kulturytstą i lubię gotować i robić proteinowe rzeczy wszystkie zdrowe oczywiście. Mam pytanie gdzie można dostać nasiona chia, masło migdałowe lub masło z nerkowca na półkach jest masa masła z orzeszków ziemnych innych nie ma tak samo z mlekiem migdałowym wiem , że sż sklepy internetowe gdzie można zamówić mieszkam w Poznaniu wiesz może gdzie w tym mieście można zakupić takie rzeczy pozdrawiam Ciebie i Roberta.

Ja wiem, gdzie mozesz zakupic maslo migdalowe – jest w Almie i Piotrze i Pawle 🙂 Mleko migdałowe chyba tez kiedys widzialam w Almie.

jeśli chodzi o Poznań to można mleka bez większego problemu kupić w Piotrze i Pawle tak samo podstawowe mąki typu np kukurydziane. Polecam też sklep Orkiszowe Pola, który w Galerii Podolany i od niedawna na os Batorego 🙂 Mają również sklep internetowy ale nie wszystkie produkty są dostępne :):) Poza tym jest tam bardzo miła obsługa, która doradzi.

Pozdrawiam 🙂

Ksylitolem, melasą.
Pozdrawiam

Czy batony powinny zastygnąć i być zupełnie suche/sztywne? Moje są dość miękkie. Przyznaję, że dodałam odrobinę mleka ryżowego żeby nasiona zmiękły przed blendowaniem – w obawie o sprzęt;) Jeżeli normalnie są dość suche to następnym razem daruje sobie ten zabieg 🙂
Pozdrawiam!

I jeszcze jedno pytanko, mój 7 letni synek trenuje piłke nożną, czy taki batonik bedzie dla niego zdrowy po treningu? Jesli tak to bardzo sie ucieszy, ze je to samo co Robert Lewandowski 😉

Pewnie 🙂 tylko proszę pamiętać, o doborze orzechów (o ilościach) orzech są ciężko strawne, ale zdrowe. Więc co za dużo to nie zdrowo 🙂

Zgadzam sie z Rafalem.Po treningu polecam rybe Losoś lub Telapia i sweet potatos.

Jak najbardziej zbilansowany posiłek po treningu to podstawa, zapraszam do wcześniejszych wpisów.

Aniu a co uważasz o maśle orzechowym z orzeszków ziemnych? Naprawdę takie zło? Uwielbiam je:(, strasznie dałaś mi do myślenia…

Pani Aniu, czy jagody goji należy wcześniej namoczyć?
Pozdrawiam

Posiłek potreningowy nie powinien zawierać za dużo tłuszczy. Utrudniają one odbudowę mięśni. Taki batonik może i pyszny, ale składający się głównie z tłuszczy i białek. Na dietach low-carb – okay. W przeciwnym wypadku średniawka..

czy takie snickersy nie są ciężkostrawne i mogą zastąpić posiłek potreningowy?

Aniu mam pytanie dotyczące oleju lnianego. Otóż pisałaś w którymś z wcześniejszych postów , zeby pic jedną łyżkę ojeju tego na noc i moje pytanie brzmi : czy mozna tą łyżkę oleju rozpuścić w pół szklanki wody z cytryna i np. Miodem i wtedy wypić czy lepiej jednak zmusić sie do tej jednej łyżki .
Bardzo serdecznie pozdrawiam:)

Można zmieszać z wodą i cytryną, ale taką mieszankę lepiej wypić rano na czczo.
Pozdrawiam

Aniu,
czy płatki ryżowe na roślinnym mleku z dodatkiem otrębów i orzechów albo pieczonego jabłka to dobry pomysł na śniadanie?
chciałabym urozmaicić moje bezglutenowe śniadania więc potrzebuje czegoś innego niż jaglanka lub owsianka z płatków gryczanych. Ale słyszałam że płatki ryżowe są bezwartościowe.
pozdrawiam

Proszę wybierać płatki z brązowego ryżu lub z komosy ryżowej.
Pozdrawiam

hej Aniu,
mam pytanie, czy nasiona chia trzeba wczesniej namoczyc , czy dodac do reszty skladnikow-
suche bez namaczania?

Nie trzeba ich namaczać.
Pozdrawiam

Ostatnio robiłam podobne, tylko bez żadnego masła – skleiłam tylko miodem. Troszkę się przez to rozpadały, ale sam smak był rewelacyjny. Niedugo powtórzę takie pyszne batoniki i trochę poeksperymentuje, dołączając Twoje pomysły 🙂

Mogłabyś kiedyś przedstawić dietę Roberta w dni treningowe, meczowe i laby? Jestem bardzo ciekaw przede wszystkim ile białka spożywają piłkarze.

Wyglądają pysznie. Trzeba zrobić. Dziękuję za przepis i za mobilizację

jaki fantastyczny i prosty przepis! Zawsze się zastanawiam co mogę zjeść po treningu późnym wieczorem i teraz mam już idealne rozwiązanie 😉
Bardzo dziękuję

Hm.. może smakować ciekawe 🙂 Chętnie wypróbuję, tylko mam jedno pytanie.. Czy jest możliwość zastąpienia czymś innym nasion chia .?
Pozdrawiam 😉

Siemieniem lnianym.
Pozdrawiam

Świetnie!! Czekałam na ten przepis 😉 Zaraz zabieram się za przygotowanie 😉
Dziękuję Ann 😉

Ann czy jest jakis sklep ze zdrowa zywnoscia, ktory mozesz polecic w okolicach Dortmundu? zupelnie nie wiem gdzie kupowac zywnosc ekologiczna 🙁 no i moze jakis friends training w Niemczech? bedzie sporo chetnych na 100%

Hej, zainteresowałaś mnie tą informacją nt masła orzechowego. Czy mogłabyś rozwinąć tą myśl? Co do batoników, nie ma co komentować, wiadomo, że pyszności 🙂

Pozdrawiam

Bardzo Ci dziękuję dzięki Tobie moje życie zmieniło się na lepsze a Ty dalej rób to co kochasz i motywuj 😉