zupa krem z marchewek i pomarańczy

Dziś słońce na talerzu! Marchew na straganach jest, pomarańcze także. Nic tylko robić zupę :). Taka zupa grzeje kolorem, chilli i imbirem. Gęba się do niej sama śmieje :).

 

Składniki:

  • 1 łyżki masła klarowanego
  • 1l wody
  • 500 g marchewek
  • mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek papryczki chilli
  • kawałek imbiru
  • 1 pomarańcza – sok
  • 50 ml mleczka kokosowego (opcjonalnie)
  • przyprawy: majeranek, sól morska, pieprz czarny, kurkuma, curry, gałka muszkatołowa

 

Sposób przygotowania:

Na patelni poddusiłam na maśle cebulę oraz czosnek i imbir, marchewki gotowałam do miękkości w wodzie. Zmiksowałam  wszystko dodając przyprawy. Gotowałam jeszcze parę minut i dodałam sok z pomarańczy oraz mleczko kokosowe.

 

Palce lizać!

14 kwietnia 2016 / 19 komentarzy

Komentarze do wpisu 19 komentarzy

  • Iga napisał(a):

    Właśnie się nią zajadam 🙂 Polecam!

  • Pokahontaz1991 napisał(a):

    Zupa jest mega 🙂 polecam wszystkim 🙂

  • AlicjaS napisał(a):

    Zupa jest fanstastyczna! Mój nr 2, zaraz po kremie z batatow wg Twojego przepisu ?❤

  • Gosia napisał(a):

    Przepis nieco zmodyfikowałam. Zjadłam makaron (z brązowego ryżu spagetti) z gęstą „zupą” według twojego przepisu. Wszystko generalnie zrobiłam tak samo, z tym, że marchewki ugotowałam na parze a przy miksowaniu dodałam tylko trochę wody tak że wyszła gęsta papka. Dodatki takie same prócz imbiru. Dla ozdoby ułożyłam słońce z pomarańczy sycylijskich na sosiku. Mega!

  • Asia napisał(a):

    Dziękuję za przepyszny przepis 🙂 Jest Pani dla mnie wzorem do naśladowania .Mam 16 lat i moje jedyne marzenie to taki żeby spotkać się z Panią i coś ugotować i pobiegać <3
    Pozdrawiam serdecznie <3

  • Ania napisał(a):

    Czy mozna zamiast mleka kokosowego, mleko sojowe dodac?

  • PaleoBite napisał(a):

    Bardzo fajny i łatwy przepis i do tego bez bulionu 🙂 Na pewno wypróbuje 🙂

  • Kierunek Wlochy napisał(a):

    Robiliśmy dziś ją na obiad, smaczna bardzo i synkowi smakowała 🙂

  • Maja napisał(a):

    Pyszna zupka 🙂 Idealna na dzisiejszą, typowo londyńską pogodę. Pozdrawiam!

  • Karolina napisał(a):

    Pani Aniu, co wybrać jako lunchbox na przerwę pomiędzy maturami? Po 3 h pisania i 2h przerwy kolejny wysiłek dla mózgu i zastanawiam się co będzie najlepsze i doda energii do wysiłku umysłowego. Z góry dziękuję za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam 🙂
    Ps. Karate cardio jest idealne do odstresowania się, po prostu uwielbiam !

  • Truskaweczka napisał(a):

    Zupka wyszła super! Zamiast mleka kokosowego dałam mleko migdałowe.
    Gorąco polecam 🙂

  • izka246810 napisał(a):

    Ania czy żeby mieć kaloryfer wystarczy ćwiczyć brzuch 4 razy w tyg po 15 min? dodatkowo cardio i wzmacnianie

  • Zofia barczykowska napisał(a):

    czy zielona kawa jest zdrowa?
    pozdrawiam

  • Ania napisał(a):

    Pycha! Aniu powiedz proszę gdzie kupie w Wawie mąkę na chleb bez glutenu? Bylam w różnych sklepach eko w Warszawie widzę ze jest spory wybór ale wszystkie z gluten…

  • Eli napisał(a):

    Idealna zupa? na kapryśne, kwietniowe dni…?☔
    Pozdrawiam?

  • Alicja napisał(a):

    Wiem co zrobie na obiad, dziękuję 🙂

  • js napisał(a):

    Dzień dobry,zupa zapewne pyszna,wypróbuję,chociaż nie znoszę gotowania( nie chcę ale muszę;). Zupy kremy lubię. Zdrową żywność też. Jestem trochę ” skrzywiona” na tym punkcie.
    Mam pytanie a’ propos obozu letniego( wiem,że już miejsc nie ma- lecz nie mam czasu śledzić na bieżąco Pani bloga,dziś akurat mam wolne- ale to nieistotne) – pytanie – jaka jest górna granica wieku kandydatów na Pani obóz?
    Pozdrawiam

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Udostępnij wpis