Pieczone placki z dyni z jabłkiem

Festiwal dyniowy w mojej głowie, a przede wszystkim w mojej kuchni trwa 🙂
Przyszedł czas na placki. Wariacji jest mnóstwo, ale ja przygotowałam swoją wersję pieczonych placków z jabłkiem.

Można je przygotować do lunchboxa i wziąć ze sobą w podróż, do biura lub do szkoły.

Spróbujecie? 🙂

 

Sposób przygotowania:

Obrałam dynię, usunęłam ze środka pestki i pokroiłam ją w kostkę. Włożyłam do garnka i gotowałam do miękkości.

Ugotowaną dynię włożyłam do robota kuchennego, dodałam jajka, mąkę, olej, przyprawy oraz wcześniej obrane, starte na tarce jabłko (obrane wcześniej).

Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni, rozłożyłam papier do pieczenia, uformowałam placki i piekłam je około 20 – 25  minut – aż się zarumieniły.

 

Komentarze 14 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Pyszne placuszki. Zrobilam z polowy skladnikow. Nastepnym razem zrobie z calej bo wszystkie zjedzone?

Aniu, ten sweter co masz na zdjeciach ten zółty, w jakim sklepie moge podobny kupic? spodobał mi sie 😉 i przepis tez na pewno pyszny 🙂

świetny przepis!!!! Placuszki wyszły przepyszne, użyłam tylko mąki orkiszowej i dyni piżmowej bo tylko to miałam. Gorąco polecam, palce lizać:)

Kochana Aniu, kiedy przepisy na zdrowy lunchbox? Wiem, ze niedawno wstawiłaś, ale potrzebuję wiecej 😉

jest sporo 🙂
zapraszam do zakładki LUNCHBOX 🙂

Niezwykle zdrowe i do tego smaczne. Jak wszystko co Pani proponuje na blogu.

Aniu, po upieczeniu jaką mają konsystencję? Bardziej placuszków czy kruchych jak ciasteczka? Pozdrawiam ❤

bardziej mięciutkie 🙂

myślę, że tak:)