5 przepisów na mundialowe przekąski przed TV… i jeden na coś słodkiego!
Mundial to czas wielkich, sportowych emocji, ale także i spotkań – w końcu jedną z najpiękniejszych cech piłki nożnej jest, to, że łączy ze sobą ludzi.
Kiedy wspólnie ze znajomymi lub rodziną zasiądziecie przed telewizorem, żeby z całych sił wspierać swoją drużynę, to na pewno… szybko zgłodniejecie! Co jak co, ale kibicowanie wymaga dużo energii 🙂
Zapomnij jednak o niezdrowych i bezwartościowych chipsach, solonych orzeszkach i paluszkach – nie chcesz chyba truć samego siebie i gości 😉
Specjalnie na Mundial przygotowałam aż 5 przepisów na pyszne, wytrawne przekąski i jeden dodatkowy, na coś słodkiego 😉
Jesteś na diecie i dbasz o formę (na przykład z moją aplikacją Diet & Training by Ann)? Te przekąski możesz jeść bez wyrzutów sumienia 😉
Podane przepisy obejmują porcje dla 4 osób, także spokojnie, dla wszystkich powinno wystarczyć, chociaż ostrzegam… działaj szybko, bo te przekąski znikają w oka mgnieniu!
PRZEPISY
1. Koreczki
Składniki (dla 4 osób, 160 kcal na 1 porcję):
- szynka parmeńska 120 g – 8 plastrów
- pomidorki koktajlowe 160 g – 8 sztuk
- ogórek kiszony 240 g – 4 sztuki
- ser kozi 160 g – 8 plastrów
Sposób przygotowania:
- Składniki pokrój na mniejsze kawałki.
- Na wykałaczki nadziewaj kolejno: szynkę, pomidora, ser i ogórek.
2. Frytki z batatów z domowym ketchupem
Składniki (dla 4 osób, 325 kcal na 1 porcję):
Frytki:
- bataty 900 g – 3 sztuki
- oliwek z oliwek 40 ml – 4 łyżki
- tymianek 2 g – 0,5 łyżeczki
- oregano suszone 2 g – 0,5 łyżeczki
- sól morska 1,5 g – 0,25 łyżeczki
- pieprz czarny 1,5 g – 0,25 łyżeczki
Ketchup:
- pomidor 240 g – 3 sztuki
- czosnek 10 g – 2 ząbki
- oliwa z oliwek 10 ml – 2 łyżeczki
- ocet jabłkowy 6 ml – 2 łyżeczki
- musztarda dijon 10 g – 1 łyżeczka
- cukier kokosowy 10 g – 1 łyżeczka
- papryka czerwona ostra 1 g – 0,25g łyżeczki
- zioła prowansalskie 2 g – 0,5 łyżeczki
- sól morska 0,2 g – 2 szczypty
- pieprz czarny 0,2 g – 2 szczypty
Sposób przygotowania:
- Bataty obierz i pokrój w paski.
- Skrop warzywa oliwą, oprósz przyprawami.
- Piecz w temperaturze 180°C, przez około 30 minut.
- Przygotuj ketchup: pomidory sparz i usuń skórkę.
- Zmiksuj wszystkie składniki na ketchup.
3. Czosnkowe grzanki z mozarellą
Składniki (dla 4 osób, 307 kcal na 1 porcję):
- chleb żytni razowy na zakwasie 320 g – 8 kromek
- pomidor 160 g – 2 sztuki
- ser mozzarella 200 g – 8 plastrów
- czosnek 20 g – 4 ząbki
- bazylia świeża 8 g – 8 liści
- sól morska 0,4 g – 4 szczypty
- pieprz czarny 0,4 g – 4 szczypty
Sposób przygotowania:
- Pomidora sparz, usuń skórkę i pokrój w kostkę.
- Ser pokrój w kostkę, a czosnek i bazylię drobno posiekaj.
- Wymieszaj wszystkie składniki i nałóż na pieczywo.
- Zapiecz w temperaturze 180°C przez około 3-4 minuty.
4. Rollsy z jajek
Składniki (dla 4 osób, 200 kcal na 1 porcję):
- jaja kurze (rozmiar S) 300 g – 6 sztuk
- masło klarowane 15 g – 1 łyżka
- polędwica z indyka 200 g – 8 plastrów
- pomidor 160 g – 2 sztuki
- szczypiorek 20 g – 0,5 pęczka
- cykoria 80 g – 1 sztuka
- pieprz czarny 1,5 g – 0,25 łyżeczki
- sól morska 1,5 g – 0,25 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Do miseczki wbij jaja i bardzo dokładnie je roztrzep.
- Dodaj pokrojone pomidory i szczypiorek, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz, i wylej na nią masę jajeczną (placek powinien być cienki, z racji na dużą porcję konieczne może być podzielenie masy na 2 części).
- Po 2 minutach podważ masę szpatułką i zawiń w rulonik wraz z polędwicą.
- Pokrój na mniejsze kawałki i nabij na wykałaczki.
- Ułóż rollsy na liściach cykorii.
5. Pizza z batatów z rukolą i pomidorkami
Składniki (dla 4 osób, 280 kcal na 1 porcję):
- bataty 600 g – 2 sztuki
- mąka gryczana 140 g – 1 szklanka
- koncentrat pomidorowy 30% 50 g – 2 łyżki
- rukola 40 g – 2 garści
- pomidorki koktajlowe 200 g – 10 sztuk
- oregano suszone 4 g – 1 łyżeczka
- bazylia suszona 4 g – 1 łyżeczka
- papryka czerwona ostra 2 g – 0,5 łyżeczki
- sól morska 1,5 g – 0,25 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Bataty obierz, pokrój w plastry i piecz w temperaturze 200°C przez 20-25 minut.
- Przestudzone bataty wrzuć do miski, dodaj mąkę, koncentrat i przyprawy.
- Wyrabiaj ciasto, a potem rozwałkuj.
- Ciasto wyłóż na blachę i zrób nakłucia widelcem.
- Piecz w temperaturze 210°C przez 10-15 minut.
- Rukolę umyj i ułóż na pizzy.
- Dodaj pomidorki przekrojone na połówki.
6. Kulki kokosowe
Składniki (dla 4 osób, 251 kcal na 1 porcję):
- daktyle suszone niesiarkowane 90 g – 2 garści
- olej kokosowy extra virgin 15 g – 1 łyżeczka
- migdały 60 g – 4 łyżki
- wiórki kokosowe 24 g – 4 łyżki
- czekolada gorzka 90% 24 g – 4 kostki
Sposób przygotowania:
- Daktyle i migdały zalej wrzątkiem, odstaw na 15 minut.
- Zblenduj daktyle i migdały z wiórkami i olejem.
- Formuj kulki i polej je roztopioną czekoladą.
Smakowało?
Jeśli masz ochotę jeść równie pysznie każdego dnia (a także co nieco się poruszać :)), to koniecznie sprawdź moją aplikację Diet & Training by Ann.
Komentarze Jeden komentarz
Dołącz do dyskusji…
Frytki z batatów i grzanki czosnkowe <3 Moje przekąski z aplikacji. Polecam, bo są absolutnie przepyszne i nie czuć, że się jest na diecie 😀