5 przepisów na mundialowe przekąski przed TV… i jeden na coś słodkiego!

Mundial to czas wielkich, sportowych emocji, ale także i spotkań – w końcu jedną z najpiękniejszych cech piłki nożnej jest, to, że łączy ze sobą ludzi.

Kiedy wspólnie ze znajomymi lub rodziną zasiądziecie przed telewizorem, żeby z całych sił wspierać swoją drużynę, to na pewno… szybko zgłodniejecie! Co jak co, ale kibicowanie wymaga dużo energii 🙂

Zapomnij jednak o niezdrowych i bezwartościowych chipsach, solonych orzeszkach i paluszkach – nie chcesz chyba truć samego siebie i gości 😉

Specjalnie na Mundial przygotowałam aż 5 przepisów na pyszne, wytrawne przekąski i jeden dodatkowy, na coś słodkiego 😉

Jesteś na diecie i dbasz o formę (na przykład z moją aplikacją Diet & Training by Ann)? Te przekąski możesz jeść bez wyrzutów sumienia 😉

Podane przepisy obejmują porcje dla 4 osób, także spokojnie, dla wszystkich powinno wystarczyć, chociaż ostrzegam… działaj szybko, bo te przekąski znikają w oka mgnieniu!

 

PRZEPISY

1. Koreczki

Składniki (dla 4 osób, 160 kcal na 1 porcję):

  • szynka parmeńska 120 g – 8 plastrów
  • pomidorki koktajlowe 160 g – 8 sztuk
  • ogórek kiszony 240 g – 4 sztuki
  • ser kozi 160 g – 8 plastrów

Sposób przygotowania:

  1. Składniki pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Na wykałaczki nadziewaj kolejno: szynkę, pomidora, ser i ogórek.

2. Frytki z batatów z domowym ketchupem

Składniki (dla 4 osób, 325 kcal na 1 porcję):

Frytki:

  • bataty 900 g – 3 sztuki
  • oliwek z oliwek 40 ml – 4 łyżki
  • tymianek 2 g – 0,5 łyżeczki
  • oregano suszone 2 g – 0,5 łyżeczki
  • sól morska 1,5 g – 0,25 łyżeczki
  • pieprz czarny 1,5 g – 0,25 łyżeczki

Ketchup:

  • pomidor 240 g – 3 sztuki
  • czosnek 10 g – 2 ząbki
  • oliwa z oliwek 10 ml – 2 łyżeczki
  • ocet jabłkowy 6 ml – 2 łyżeczki
  • musztarda dijon 10 g – 1 łyżeczka
  • cukier kokosowy 10 g – 1 łyżeczka
  • papryka czerwona ostra 1 g – 0,25g łyżeczki
  • zioła prowansalskie 2 g – 0,5 łyżeczki
  • sól morska 0,2 g – 2 szczypty
  • pieprz czarny 0,2 g – 2 szczypty

Sposób przygotowania:

  1. Bataty obierz i pokrój w paski.
  2. Skrop warzywa oliwą, oprósz przyprawami.
  3. Piecz w temperaturze 180°C, przez około 30 minut.
  4. Przygotuj ketchup: pomidory sparz i usuń skórkę.
  5. Zmiksuj wszystkie składniki na ketchup.

 

3. Czosnkowe grzanki z mozarellą

Składniki (dla 4 osób, 307 kcal na 1 porcję):

  • chleb żytni razowy na zakwasie 320 g – 8 kromek
  • pomidor 160 g – 2 sztuki
  • ser mozzarella 200 g – 8 plastrów
  • czosnek 20 g – 4 ząbki
  • bazylia świeża 8 g – 8 liści
  • sól morska 0,4 g – 4 szczypty
  • pieprz czarny 0,4 g – 4 szczypty

Sposób przygotowania:

  1. Pomidora sparz, usuń skórkę i pokrój w kostkę.
  2. Ser pokrój w kostkę, a czosnek i bazylię drobno posiekaj.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki i nałóż na pieczywo.
  4. Zapiecz w temperaturze 180°C przez około 3-4 minuty.

4. Rollsy z jajek

Składniki (dla 4 osób, 200 kcal na 1 porcję):

  • jaja kurze (rozmiar S) 300 g – 6 sztuk
  • masło klarowane 15 g – 1 łyżka
  • polędwica z indyka 200 g – 8 plastrów
  • pomidor 160 g – 2 sztuki
  • szczypiorek 20 g – 0,5 pęczka
  • cykoria 80 g – 1 sztuka
  • pieprz czarny 1,5 g – 0,25 łyżeczki
  • sól morska 1,5 g – 0,25 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki wbij jaja i bardzo dokładnie je roztrzep.
  2. Dodaj pokrojone pomidory i szczypiorek, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej tłuszcz, i wylej na nią masę jajeczną (placek powinien być cienki, z racji na dużą porcję konieczne może być podzielenie masy na 2 części).
  4. Po 2 minutach podważ masę szpatułką i zawiń w rulonik wraz z polędwicą.
  5. Pokrój na mniejsze kawałki i nabij na wykałaczki.
  6. Ułóż rollsy na liściach cykorii.

 

5. Pizza z batatów z rukolą i pomidorkami

Składniki (dla 4 osób, 280 kcal na 1 porcję):

  • bataty 600 g – 2 sztuki
  • mąka gryczana 140 g – 1 szklanka
  • koncentrat pomidorowy 30% 50 g – 2 łyżki
  • rukola 40 g – 2 garści
  • pomidorki koktajlowe 200 g – 10 sztuk
  • oregano suszone 4 g – 1 łyżeczka
  • bazylia suszona 4 g – 1 łyżeczka
  • papryka czerwona ostra 2 g – 0,5 łyżeczki
  • sól morska 1,5 g – 0,25 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Bataty obierz, pokrój w plastry i piecz w temperaturze 200°C przez 20-25 minut.
  2. Przestudzone bataty wrzuć do miski, dodaj mąkę, koncentrat i przyprawy.
  3. Wyrabiaj ciasto, a potem rozwałkuj.
  4. Ciasto wyłóż na blachę i zrób nakłucia widelcem.
  5. Piecz w temperaturze 210°C przez 10-15 minut.
  6. Rukolę umyj i ułóż na pizzy.
  7. Dodaj pomidorki przekrojone na połówki.

6. Kulki kokosowe

Składniki (dla 4 osób, 251 kcal na 1 porcję):

  • daktyle suszone niesiarkowane 90 g – 2 garści
  • olej kokosowy extra virgin 15 g – 1 łyżeczka
  • migdały 60 g – 4 łyżki
  • wiórki kokosowe 24 g – 4 łyżki
  • czekolada gorzka 90% 24 g – 4 kostki

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle i migdały zalej wrzątkiem, odstaw na 15 minut.
  2. Zblenduj daktyle i migdały z wiórkami i olejem.
  3. Formuj kulki i polej je roztopioną czekoladą.

 

Smakowało?

Jeśli masz ochotę jeść równie pysznie każdego dnia (a także co nieco się poruszać :)), to koniecznie sprawdź moją aplikację Diet & Training by Ann.

Komentarze Jeden komentarz

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Frytki z batatów i grzanki czosnkowe <3 Moje przekąski z aplikacji. Polecam, bo są absolutnie przepyszne i nie czuć, że się jest na diecie 😀