Owocowy mus z nasionami chia
Są takie dni, kiedy totalnie nie masz pomysłu co przyrządzić na śniadanie. Są również takie dni, kiedy wiesz co przyrządzić, ale kompletnie Ci się nie chce. Na takie dni polecam szybki przepis na owocowy mus z nasionami chia.
Nasiona chia stanowią doskonałe źródło kwasu alfa–linolenowego, który należy do grupy kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy omega–3 pomagają nam utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, wspomagają walkę z nadciśnieniem, działają przeciwzapalnie oraz przeciwnowotworowo. Nasiona chia to także bogactwo antyoksydantów, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Znajdziemy w nich również: kwas chlorogenowy, kwas kawowy oraz kwercetynę, kemferol i mirycetynę. Nasiona chia są również bogate w wapń, dlatego świetnie sprawdzą się jako jego źródło dla osób na diecie bezmlecznej. Dzięki dużej zawartości błonnika, nasiona chia wspierają pracę przewodu pokarmowego.
Przygotowanie:
Banana i borówki zmiksuj wraz z nasionami chia. Dodaj sok z porzeczki i posyp dodatkami – startą czekoladą, wiórkami kokosowymi i malinami. Dla kokosowych maniaków polecam sposób podania musu jak na zdjęciu 😉
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…