Prawie jak pączki – pieczone, bez pszenicy.

Bardzo chciałam uczcić tłusty czwartek, ale…No właśnie – tradycyjne pączki, z mąki pszennej i smażone w głębokim tłuszczu nie wchodziły w grę.

Nie chciałam zatruwać ani gości, ani siebie, nawet przy tak wyjątkowej okazji. No i wymyśliłam „pączki” pieczone )

To raczej bułeczki, ale wyglądają fajnie, a pierwsza tura zeszła już wczoraj )

Mleko wymieszałam z drożdżami i ksylitolem, lekko podgrzałam i odstawiłam na 30 min. Potem dodałam masło i wymieszałam. W misce połączyłam wszystkie suche składniki, dodałam do nich zaczyn drożdżowy i znów odstawiłam na 30 minut. Formowałam placuszki, nadziewałam je powidłami i kulki ciasta kładłam do foremek. Piekłam 14 minut w 170 stopniach.

Komentarze 41 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Hej,

masz na mysli olej kokosowy, piszac maslo kokosowe?:) akurat mam tylko olej kokosowy (cocosa) i maslo migdalowe.
wyprobowuje wlasnie twoj przepis, bo mezowi sie zachcialo buleczek na slodko. a ze jemy bezglutenowo to jak znalazl!
swietna stona, swietny blog!:)pozdrawiam!

🙂 wlasnie zauwazylam make zytnia!ech! zastapie migdalowa w takim razie i kokosowa, zobaczymy co wyjdzie!

Czy masło kokosowe można zastąpić po prostu (stwardniałym) olejem kokosowym?

Stawiam jednak na zjedzenie tradycyjnego pączka. Jeżeli na co dzień dbamy o zdrowie i sylwetkę to pączek nie będzie niczym złym.

czy jak się zje raz w roku pączka to się zatruje organizm?Jestem też za zdrowym stylem życia,ale wszystko jest dla ludzi tylko z umiarem.Nawet Michał Tombak przyznał że od czasu do czasu można zrobić “święto brzuszka” i trochę pofolgować. Bo inaczej po co żyć w ogóle.Takie jest moje skromne zdanie:)

Pewnie, od jednego pączka nic się nie stanie.
Pozdrawiam

co innego, jak ktoś po prostu nie może jeść maki pszennej i zwykły pączek w ogóle nie wchodzi w grę…

Mam pytanie czy moga byc zwykle drozdze i ile ich?Pozdrawiam

W sklepach ze zdrową żywnością.
Pozdrawiam

A ja jestem z siebie dumna, bo nawet nie kuszą mnie już pączki. Kiedy ostatnim razem się skusiłam, bolał mnie brzuch. Więc obchodzę tłusty czwartek fit i bez żalu. 🙂

ooo nie.. nie wytrzymałabym bez pączków 😀 i w ogóle bez słodyczy 😉

zwykłych paczkow nie jem od dawna. W zasadzie zapomniałam już jak smakują 😉 Jeden który dziś dostala lezy od rana na talerzyku ku zdziwieniu ofiarodawcy – no bo jak można nie zjeść dziś paczka.
Ale przecież ja zjem 🙂 te Twoje spągladaja na mnie przez szybkę piekarnika. W całym domu unosi się piękny kokosowy zapach… Jeszcze 8 minut 🙂

Jak drożdżowa bułeczka- ja bym użyła mąki orkiszowej.
Pozdrawiam

jaką mąka mogłabym zastąpić mąkę żytnią żeby wyszły bezglutenowe? 😀

Dzień dobry Pani Aniu,
lekarz zasugerował mi przejście na 8-io tygodniową dietę aby oczyścić organizm. W skrócie, kazał wyeliminować produkty bogate w laktozę, gluten, tłuszcze trans oraz ogólnie wszelkie mąki i cukier.
Zamiast wspomnianego cukru zasugerował aby używać ksylitol. W kilku przepisach na blogu widziałam, że stosuje Pani ten składnik. Czy mogę prosić o wskazówkę, gdzie najlepiej go kupić? Czy znajdę ten produkt (dobry) w każdym supermarkecie?
I drugie krótkie moje pytanie. Czy w miodzie znajdują się wymienione wyżej składniki, których powinnam unikać czy mogę go jeść przy wskazanych zaleceniach?

Serdecznie pozdrawiam i bardzo proszę o odpowiedź 🙂

Ksylitol można kupić już prawie w każdym markecie. W miodzie znajduję się dużo cukrów -fruktozy i glukozy, więc należy go spożywać z umiarem, zwłaszcza gdy walczymy z candidą.
Pozdrawiam

Rewelacyjne wyszły
Mam pytanie można prosić o rozpisanie diety?:(

Moim skromnym zdaniem, jak zjem raz w roku niezdrowego pączka to nie umrę oraz nie przytyję 10 kg…

Wiedziałam, że będzie świetny przepis jako alternatywa pączków 😉 zanotowałam sobie te dwa przepisy i jutro bede robić 😉 Dziękuje Ann ;*

Wyglądają bardzo fajnie. 🙂 Nie na tłusty czwartek, ale na jakąś inną okazję chętnie wypróbuję. 🙂
Pozdrawiam serdecznie.

Aniu!piękny wypiek :-).Czy mąka żytnia zawiera gluten?czy mogłabyś napisać coś na jej temat.Dziękuję i pozdrawiam :-))

Tak, żyto zawiera gluten. Pisałam już na blogu na ten temat.
Pozdrawiam

Daj jednego! 🙂
No dobra, zabieram się za pieczenie. 🙂

Wyglądają przepysznie. Biegnę do sklepu wanilię i zabieram się do produkcji. ^^ Myślę nad podwojeniem proporcji z racji tego, że cała rodzinka rygorystycznie przestrzega postanowienia noworocznego a Twoim przepisom zawsze ufam i nigdy mnie nie zawiodły! Pozdrawiam cieplutko!

Super alternatywa na Tłusty Czwartek 🙂 byłam pewna, ze będzie jakiś przepis. Dziś roo

Pomysłowe!!:) Wiedziałam że Pani wymyśli coś ciekawego 😉

Super:) Ja za tradycyjne pączki też dziękuję..nie mam dziś czasu, ale przepis wypróbuję na pewno:)