“Rafaello” by Ann

Jako wielbicielka kulek czuję się zobowiązana do dostarczania Wam coraz to nowych przepisów na tą pyszność. Dzisiaj wersja przypominająca Rafaello 🙂 Co powiecie niedzielne popołudnie w towarzystwie kokosowego aromatu? Moim zdaniem brzmi (i smakuje!) doskonale. Smacznego 🙂

 

Sposób przygotowania:

Daktyle namoczyłam w gorącej wodzie. Kaszę jaglaną przepłukałam dwa razy pod bieżącą wodą i ugotowałam w mleku kokosowym (dodałam trochę wody). Gotowałam, aż kasza wchłonęła płyn. Odstawiłam do wystygnięcia. Następnie kaszę zmiksowałam z daktylami, dodając przyprawy, mus kokosowy i kilka kropli aromatu waniliowego. Ulepiłam kulki i włożyłam do środka każdej po jednym migdale. Gotowe kulki obtoczyłam w wiórkach kokosowych i włożyłam na noc do lodówki.

 

Komentarze 10 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Zrobiłam wczoraj, dzis wcinam, ten cynamon mi tu nie pasuje.
nie dodałam tego musu kokosowego i sproszkowanej wanili, kasze ugotowalam w szklance napoju kokosowego i szklane mleka kokosowego z puszki, bez dodatku wody. Uwazam ze takie 6/10
Następnym razem spróbuję ze wszystkimi składnikami i bez cynamonu może to coś zmieni

To niech pani napisze, jak zrobi zgodnie z przepisem

U mnie dzieciaki myślały, że to prawdziwe rafaello 🙂 Zamiast na mleku kokosowym kaszę ugotowalam na krowim i też wyszło super!

Witam czy kardamon można pominąć? Czy czymś zastąpić? A co do cukru to nic? Wystarcza daktyle?

Daktyle są bardzo słodkie, nie ma potrzeby dosładzać. Przecież Ania promuje zdrowe jedzenie, nigdzie nie znajdziesz u ani cukru.

Aniu, czy to mleko kokosowe, w którym należy ugotować kaszę to jest takie z kartonu, czy z puszki?

Witam czy kardamon można pominąć? Czy czymś zastąpić? A co do cukru to nic? Wystarcza daktyle?