Mazurek kokosowy

Cóż słodkiego zaserwuję w tym roku na Wielkanoc? 🙂

Składniki (ciasto):
  • 5 jajek
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 10 łyżek mąki kokosowej
  • szczypta wanilii
  • szczypta soli
Składniki (masa czekoladowa):
  • 8 daktyli
  • 150 ml śmietany ryżowej
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki rumu
Składniki (dekoracja):
  • powidła porzeczkowe
  • czekolada
  • migdały

Mazurek to nieodłączna potrawa na moim stole, jednak nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała przepisu. Jak pewnie wiesz, nie mogę spożywać glutenu ani nabiału, więc swoje potrawy dostosowuję pod te czynniki. Jak pewnie także wiesz 🙂 preferuję zdrowe zamienniki słodkosci więc tak będzie i w tym przypadku.

Masz ochotę spróbować mojej zdrowej wersji mazurka? 🙂

ozdoby: powidła, czekolada, migdały

Sposób przygotowania:

Wyrób ciasto w robocie kuchennym. Następnie przygotuj foremkę, wykładając ją papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż cienką warstwę ciasta do foremki i piecz ok 15 minut.

W międzyczasie przygotuj masę. Ugotuj daktyle w śmietanie, po czym dodaj pozostałe jej składniki i zmiksuj.

Kiedy spód ciasta ostygnie po upieczeniu, wyłóż na niego przygotowaną masę i ozdób ją powidłami porzeczkowymi powidłami, rozpuszczoną czekoladą i migdałami.

Komentarze 61 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Ale ten mazurek jest PYSZNY!Użyłam ciut za dużej foremki i wyszedł trochę płaski,ale jest PRZEPYSZNY!Żurek z Twojej książki właśnie się gotuje i też zapowiada się świetnie.Dzięki Tobie to będą PRZEPYSZNE Święta…

Mazurki lepsze płaskie 🙂
Pozdrowienia dla rodziny i życz wszystkim smacznego 🙂

Prosty przepis ? dziekuje smietane zastapilam mleczkiem kokosowym wyglada oblednie ?

Zrobiłam przed chwilą, jest pyszne, własnie degustujemy i czuję że na Święta będę musiała zrobić następne, niestety nie miałam rumu więc dodałam 2 łyżki spirytusu i trochę likieru, nie miałam śmietany ryżowej więc dodałam zwykłej i też jest znakomite 🙂

I do spodu nie dawała Pani żadnego słodu?

Dzień dobry Aniu 🙂
Czy śmietanę ryżową mogę zastąpić stałom częścią mleka kokosowego?
Ciepło pozdrawiam

Pani Aniu,
czy do spodu ciasta nie potrzeba np. cukru kokosowego?

Nie obliczam kaloryczności w moich przepisach na bogu.
W aplikacji Diet by Ann – owszem.

mam pytanko, jak zrobić polewę czekoladową, rozpuścić tylko gorzką czekoladą ?

z olejem kokosowym i cukrem kokosowym 😉

Hmmm.. nie wiem, czy mazurek wyjdzie na tyle słodki 🙂

mozna wytłumaczyc jak ugotowac te daktyle? i czy mozna zastapic mleczkiem kokosowym lub jogurtem? 🙂

Można zastąpić mleczkiem kokosowym.

Ania jak nie dam jajek tylko nasiona chia to mi wyjdzie to ciasto?

Proszę testować 🙂

Dzień dobry Pani Aniu, czy mogłabym zamiast śmietany ryżowej dodać mleko kokosowe? Uwielbiam Pani blog 🙂

Aniu, poproszę w wolnej chwili (póki ich jeszcze więcej ;)) o info czy
-jajka całe mają być?
-jaki rozmiar foremki?
Pozdrawiam serdecznie
Wesołego Alleluja!

Chce zrobic bo wyglada zachecajaco. Zastanawiam sie jak duzej formy uzyc. Aniu podpowiesz?

Pani Aniu jak to jest z łączeniem jajka z mąką? Ostatnio czytałam pani wpis, który mówi żeby tego nie robić a tutaj taki przepis ?

Może chodziło o gluten mąki tortowe itd ? A nie zmielony kokos :p

Aniu, kolejny fajny przepis. Dzięki. Miłych Świąt z osobami bliskimi Twemu sercu. To wyjątkowy dla Was czas…..

Właśnie zrobiłam z domowymi powidłami z czarnej porzeczki bez czekolady ale z migdałami i jest obłędnie pyszny :)) na święta zawita na stole 🙂

Aniu dziekuje bardzo za ten przepis! Mam cukrzyce ciazowa i czesto korzystam z twoich pomyslow. Przebojem sa nalesniki z mąki kokosowej, ktore goszczą w moim domu co drugi dzien☺ a twoj mazurek na pewno umili mi nadchodzące święta. Dziekuje raz jeszcze☺

Aniu a czy będzie można liczyć na jakieś wskazówki dietetyczne przy grzybicy i candydozie w jelitach? Jestem 1,5 m-ca na probiotykach zaleconych przez Vitaimmun (Mikroflora Scan Plus), a wzdęcia, zaparcia i okrutne gazy mnie nie opuszczają. Czekam na wynik FoodScan Igg/Iga. Zastanawiam się czy zachowanie się do tych zaleceń o probiotykach i eliminacji nietolerowanych produktów wystarczy, czy przy grzybicy muszę być na dodatkowej, bardzo -jak podaje „internet” restrykcyjnej diecie?

jaka wielkość blaszki?:)
mam taką małą (18cm) forme na tarte i zastanawiam się o ile zmniejszyć ilość składników 🙂

Super, dzięki Ana że ci się chce i wrzucasz takie super przepisy ja sama bym na to nie wpadła. Pozdrowienia ze słonecznego Londynu xxx

Czy mogę śmietanę ryżową zastąpić gęstą częścią mleka kokosowego? =) Pozdrawiam

Napewno będzie gościć na naszym stole ? uwielbiam wszystko co kokosowe.

Kocham Cię Aniu,przepis trafiony w punkt+łatwo dostępne składniki!Mazurek na pewno wyląduje na moim stole:) Pozdrawiam i życzę wesołych świąt! <3

Aniu czy można czymś zastąpić mąkę kokosową ? Trzymam kciuki za Roberta w dzisiejszym meczy. Pozdrawiam! <3

To Mazurek kokosowy;) Proszę spróbować jaglanego. który dziś dodałam.

Czuje, że może to być hit podczas tegorocznych świąt! Każdego dnia udowadniasz, że dieta nie musi być nudna i niesmaczna. Dziękuje!

Wygląda super! Jak zobaczyłam, że to KOKOSOWY mazurek to od razu musiałam sprawdzić przepis 🙂 Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt 🙂

Super przepis! Na pewno spróbuję 🙂 znajdę odpowiednik śmietany ryżowej?

Brzmi zachęcająco. Mam ochotę spróbować. Obawiam się jedynie o dostępność śmietany ryżowej. Czy ewentualnie można ją czymś zastąpić? Wesołych Świąt! Pozdrawiam

innym jogurtem/ śmietanką roślinną

Przekonam babcię, żeby go zrobić wspólnie. Better together . ❤

Ania czy jest szansa że twoje foods by ann będzie dostępne w lidlu czy bierdonce albo w delikatesach? Byłoby fantastycznie:) I jak sobie radzić z tym że warzywa z marketu są po prostu strasznie niedobre?

Niektore produkty można kupić w Piotrze i Pawle

Czy zamiast śmietany ryżowej można użyć mleczka kokosowego? Pozdrawiam!!

Dzień dobry:) … za oknem w Oxford słoneczko:) … Śmietana ryżowa a czy mogę zastąpić ją śmietaną sojową:)???
Dziękuję

Witaj, czy jest coś czym mogę zastąpić jajka w tym przepisie? Pozdrawiam

Ania gdzieś pisałam , że chia z wodą? Wtedy tworzy się taka kleista masa – zupełnie jak jajko 😉