Wegetariański pasztet

Wiem, że wśród Was są wegetarianie, dlatego w tym roku przygotowałam również kilka propozycji na pyszne potrawy świąteczne w wersji wege. Dziś proponuję Wam przepis na wegetariański pasztet. Więcej przepisów na smaczne i zdrowe wegetariańskie dania Wielkanocne znajdziecie w mojej aplikacji Diet & Training by Ann. Pamiętajcie, że jeśli stosujecie moją dietę, możecie również skorzystać ze specjalnych jadłospisów Wielkanocnych.

 

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną ugotowałam w wodzie w proporcji 1:2. Na patelni rozpuściłam masło i poddusiłam drobno pokrojony por. Na tarce starłam marchew i seler i po paru minutach do pora dodałam warzywa i dolałam wody (ok. 8-10 łyżek). Następnie warzywa dusiłam pod przykryciem do miękkości. Doprawiłam przyprawami. Dodałam ugotowaną kaszę jaglaną i zblendowałam w robocie kuchennym. Dodałam orzechy, mąkę i wymieszałam. Podłużną foremkę natłuściłam oraz posypałam delikatnie mąką. Wlałam ciasto i piekłam ok. 40 min w 180 stopach (ważne, aby piekarnik był wcześniej rozgrzany). Pozostawiłam do wystygnięcia w piekarniku.

Komentarze Jeden komentarz

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Wygląda super, ale niestety nie mógłbym go zjeść. W myśl zasady “jesteś tym, co jesz” nie jem takich produktów jak: pasztet, buraki, pierniki. Mogę natomiast jeść bez ograniczeń ciacha 🙂