A na deser pudding

Agar-agar to substancja żelująca wytwarzana z glonów morskich. W przemyśle spożywczym agar znajduje zastosowanie jako zagęszczacz, stabilizator i emulgator. Świetnie nadaje się do produkcji słodyczy, takich jak galaretki i dżemy. Jest ponadto wykorzystywany w produkcji napojów mlecznych czy sosów sałatkowych. Jego niewątpliwą zaletą jest brak smaku i zapachu, dzięki czemu idealnie zastępuje żelatynę. Agar już od dawna na dobre zagościł w mojej kuchni. Dlatego dziś proponuję Wam przepis na pyszny pudding zagęszczony agarem :).

 

Sposób przygotowania:

Jogurt kokosowy dodałam do rondelka, dodałam agar-agar, cukier koksowy, wanilię, mieszałam gotując około 5 minut na średnim ogniu. Pod koniec gotowania dodałam rodzynki. Przełożyłam do szklanki. Poczekałam, jak wystygnie. Posypałam kawałkami czekolady i włożyłam na 3 godziny do lodówki.

Komentarze 8 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Na opakowaniu agar jest napisane 1 łyżeczka na 350 ml płynu…tu w przepisie jest dużo więcej.
Cukru wydaje się sporo, choć to w końcu deser 🙂

Ludzie! Robcie ten budyn! Niebo w gebie! Dziekuje za ten przepis!

Wystarczy meleko kokosowe 🙂

Witam. Super byłoby gdyby był dosyępny w Foods by Ann 😊 i rewelacyjnie też gdyby w ofercie pojawiły się suszone daktyle, bo ciężko znaleźć w sklepach stacjonarnych bez konserwantów. Wtedy nie trzeba w ogóle wychodzic z domu 😉

w wielu sklepach mozna takie dostać,

Niesamowity deser. Jest pani idealnym kucharzem. Oczywiście słowo kucharz ma jak najbardziej pozytywne znaczenie. Pozdrawiam.