Bakłażan panierowany w nasionach chia

Skoro mamy wrzesień to trzeba sięgnąć po to warzywo o niesamowitym kolorze.

Lubię bakłażan, ale wiem, że nie wszyscy go kochają. Może zasmakuję w tej wersji?

Przepis:

2 łyżki nasion chia wymieszałam dokładnie z 5 łyżkami gorącej wody – zamiast jajka.  Bakłażan umyłam i pokroiłam w półcentymetrowe plastry i doprawiłam solą morską oraz pieprzem. Na patelni rozgrzałam olej kokosowy (opcjonalnie masło klarowane). Każdy plaster obtaczałam w nasionach, a następnie w gryczanej bułce tartej i smażyłam na małym ogniu.

Zdrowa pycha 🙂

Komentarze 20 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Aniu chcę wprowadzić nasiona chia do swojej kuchni. Czy to prawda, że przed użyciem ich do jakiegokolwiek dania powinny zawsze być moczone ok 10 min w wodzie? czy mogę je spożywać bez moczenia?

Co sądzisz o czerwonym mięsie? Jestem wielką wielbicielką czerwonego mięsa, nie koniecznie wysmażonego. Czy takie mięso jest bardzo niezdrowe?

Witam,
Mam pytanie z innej beczki. Poleca Pani picie zielonego jeczmienia?? Naprawde jest taki super jak pisza??

Zielony jęczmień zawiera sporo chlorofilu, który posiada właściwości przeciwutleniające i odkwaszające organizm.
Pozdrawiam

Nigdy nie pomyślałabym o takim wykorzystaniu bakłażana. Zdrowo, dietetyczne i widać smacznie. Muszę sama spróbować ;p

Takiego przepisu z bakłażanem jeszcze nie widziałem 🙂 U mnie zawsze kupuję go w parzę z cukinią i nie ukrywam, że bardziej ją lubię. Chociaż ten przepis jest bardzo interesujący szczególnie fajne jest to, że można “przemycić” do niego nasiona chia. Dobre urozmaicenie w stosunku do dodawania nasion do jogurtów czy serków. Wystarczy skoczyć do sklepu po bakłażan bo nasion chia i oleju kokosowego mamy zapas 🙂 http://www.dbamofigure.pl

Aniu,
Możesz polecić jakiś środek na zapalenie (śródstopie,ból przy chodzeniu i opuchlizna,bez złamań)?
Dziękuję

Pytania jakie czasami zadajecie Ani są co najmniej dziecinne. Jak to w czym można by obtoczyć jeśli nie w nasionach chia?! Ano w bułce tartej np…razowej pszennej…ja tak robię i jest ok. Ludzie wystarczy pomyśleć a nie zadawać głupich pytań Ani która i tak ma sporo na głowie by na wszystko zawsze odpowiedziec…pozdrawiam

Aniu, a w czym można obtoczyć zamiast drogich nasion chia, w czymś bardziej dostępnym w zwykłych sklepach?

Wydaje mi się, że siemię lniane może być dobrym zamiennikiem,
pozdrawiam

Ja przygotowuję plastry bakłażana w nieco bardziej kalorycznej wersji – obtaczam je w jajku i mące kukurydzanej z dodatkiem ziół prowansalskich, soli, pieprzu i chili. Są przepyszne!

Też super pomysł 🙂

Hej Aniu,
Uwielbiam Twoje przepisy.Sa naprawde swietne. Czekam z niecierpliwoscia do 22 pazdziernika zeby kupic Twoja ksiazke. Jestes niesamowita! Skromna i normalna. Masz bardzo duza wiedze na temat odzywiania.
Pozdrawiam.
Agnieszka

WITAM PANI ANNO, WSPANIAŁY PRZEPIS, ZRESZTĄ JAK WIĘKSZOŚĆ NA TYM BLOGU. CUDOWNIE ODMIENIŁA PANI ŻYCIE MOJE I MOJEGO MĘŻA-ZMIENILIŚMY NAWYKI ŻYWIENIOWE I CZUJEMY SIĘ CORAZ LEPIEJ!!! BIEGAMY, KUPUJEMY TYLKO ZDROWĄ ŻYWNOŚĆ- CHIA, JAGODY GOJI, JAGLANKĘ, MASŁO KOKOSOWE LUB KLAROWANE…ITD.
MAM PYTANIE, CO SĄDZI PANI NA TEMAT KASZY BULGUR I CzY BĘDĄ PRZEPISY Z NIĄ W ROLI GŁÓWNEJ?
DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM SERDECZNIE !!!!