Bakłażan panierowany w nasionach chia
Skoro mamy wrzesień to trzeba sięgnąć po to warzywo o niesamowitym kolorze.
Lubię bakłażan, ale wiem, że nie wszyscy go kochają. Może zasmakuję w tej wersji?
Przepis:
2 łyżki nasion chia wymieszałam dokładnie z 5 łyżkami gorącej wody – zamiast jajka. Bakłażan umyłam i pokroiłam w półcentymetrowe plastry i doprawiłam solą morską oraz pieprzem. Na patelni rozgrzałam olej kokosowy (opcjonalnie masło klarowane). Każdy plaster obtaczałam w nasionach, a następnie w gryczanej bułce tartej i smażyłam na małym ogniu.
Zdrowa pycha 🙂
Komentarze 20 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
JESTEŚMY W POLSCE, JEŻELI PANI ZAPOMNIAŁA WIĘC POWINNIŚMY JEŚĆ SCHABOWE
nowy pomysl na baklazana, ktory na pewno wyprobuje!
niedrogie zakupy ze stylistką, przegląd szafy(Łódź i okolice). Kontakt: ba.brow@op.pl
http://patosichaos.wordpress.com/
Aniu chcę wprowadzić nasiona chia do swojej kuchni. Czy to prawda, że przed użyciem ich do jakiegokolwiek dania powinny zawsze być moczone ok 10 min w wodzie? czy mogę je spożywać bez moczenia?
Co sądzisz o czerwonym mięsie? Jestem wielką wielbicielką czerwonego mięsa, nie koniecznie wysmażonego. Czy takie mięso jest bardzo niezdrowe?
Aniu, co sądzisz o kaszy kukurydzianej?
Aniu, czy solisz bakłażana przed przygotowaniem, żeby zlikwidować goryczkę?
Witam,
Mam pytanie z innej beczki. Poleca Pani picie zielonego jeczmienia?? Naprawde jest taki super jak pisza??
Zielony jęczmień zawiera sporo chlorofilu, który posiada właściwości przeciwutleniające i odkwaszające organizm.
Pozdrawiam
Zawsze mnie ciekawią takie kuchenne nowości. Uwielbiam bakłażana. Z tymi nasionami to jeszcze nie wiem. Natomiast nasiona Goi nie przypadły mi smakowo do gustu.
Blog o zdrowiu, dietach i fitnessie
positivefitlife.blogspot.com
Nigdy nie pomyślałabym o takim wykorzystaniu bakłażana. Zdrowo, dietetyczne i widać smacznie. Muszę sama spróbować ;p
Takiego przepisu z bakłażanem jeszcze nie widziałem 🙂 U mnie zawsze kupuję go w parzę z cukinią i nie ukrywam, że bardziej ją lubię. Chociaż ten przepis jest bardzo interesujący szczególnie fajne jest to, że można “przemycić” do niego nasiona chia. Dobre urozmaicenie w stosunku do dodawania nasion do jogurtów czy serków. Wystarczy skoczyć do sklepu po bakłażan bo nasion chia i oleju kokosowego mamy zapas 🙂 http://www.dbamofigure.pl
Aniu,
Możesz polecić jakiś środek na zapalenie (śródstopie,ból przy chodzeniu i opuchlizna,bez złamań)?
Dziękuję
Pytania jakie czasami zadajecie Ani są co najmniej dziecinne. Jak to w czym można by obtoczyć jeśli nie w nasionach chia?! Ano w bułce tartej np…razowej pszennej…ja tak robię i jest ok. Ludzie wystarczy pomyśleć a nie zadawać głupich pytań Ani która i tak ma sporo na głowie by na wszystko zawsze odpowiedziec…pozdrawiam
Aniu, a w czym można obtoczyć zamiast drogich nasion chia, w czymś bardziej dostępnym w zwykłych sklepach?
Tańszym odpowiednikiem jest nasze siemię lniane 🙂
Wydaje mi się, że siemię lniane może być dobrym zamiennikiem,
pozdrawiam
Ja przygotowuję plastry bakłażana w nieco bardziej kalorycznej wersji – obtaczam je w jajku i mące kukurydzanej z dodatkiem ziół prowansalskich, soli, pieprzu i chili. Są przepyszne!
Też super pomysł 🙂
Hej Aniu,
Uwielbiam Twoje przepisy.Sa naprawde swietne. Czekam z niecierpliwoscia do 22 pazdziernika zeby kupic Twoja ksiazke. Jestes niesamowita! Skromna i normalna. Masz bardzo duza wiedze na temat odzywiania.
Pozdrawiam.
Agnieszka
WITAM PANI ANNO, WSPANIAŁY PRZEPIS, ZRESZTĄ JAK WIĘKSZOŚĆ NA TYM BLOGU. CUDOWNIE ODMIENIŁA PANI ŻYCIE MOJE I MOJEGO MĘŻA-ZMIENILIŚMY NAWYKI ŻYWIENIOWE I CZUJEMY SIĘ CORAZ LEPIEJ!!! BIEGAMY, KUPUJEMY TYLKO ZDROWĄ ŻYWNOŚĆ- CHIA, JAGODY GOJI, JAGLANKĘ, MASŁO KOKOSOWE LUB KLAROWANE…ITD.
MAM PYTANIE, CO SĄDZI PANI NA TEMAT KASZY BULGUR I CzY BĘDĄ PRZEPISY Z NIĄ W ROLI GŁÓWNEJ?
DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM SERDECZNIE !!!!