Bezglutenowe ciasto z gruszką i jabłkiem
Nie masz pomysłu na ciasto?
Myślisz, że przygotowanie zdrowych słodkości zajmuje dużo czasu?
Systematycznie staram się obalać ten mit:) Przygotowanie niektórych zdrowych ciast naprawdę nie jest dużym wyzwaniem. Większość czasu pracuje piekarnik:) Natomiast satysfakcja i zadowolenie domowników i Twojego organizmu bezcenne.
Bezglutenowe ciasto z gruszką i jabłkiem
Przygotowanie:
Tłuszcz i słód zmiksowałam w robocie kuchennym (można użyć miksera). Następnie wbiłam jajka, mąkę, sodę oczyszczoną i wszystko wymieszałam. Dodałam śmietankę roślinną (w moim przypadku gęste mleczko kokosowe).
Następnie dokładnie umyłam, obrałam i pokroiłam w plasterki owoce.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyłam papierem do pieczenia (można też użyć prostokątnej foremki).
Połowę masy na ciasto przełożyłam do tortownicy, poukładałam na niej jabłka, następnie nałożyłam drugą część masy, a na wierz ułożyłam gruszki. Całość posypałam przyprawami: cynamonem, kardamonem i wanilią.
Piekłam w piekarniku w 180 stopniach ok. 40-50 minut.
Prawda, że proste? 🙂
Pamiętaj, że jeśli nie masz w danej chwili jakiś składników w domu, możesz użyć zamienników – np. w przypadku słodu, zawsze przedstawiam sugerowany, najzdrowszy według mnie wybór, ale Ty możesz użyć w zastępstwie innego – to będzie Twój wybór 🙂
Komentarze 50 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
A ile sody oczyszczonej?
Pycha, wyszło bardzo dobre!!
Pytanie, po co promować dietę bezglutenowa skoro gluten jest tak naprawdę nieodpowiedni dla 3 -4 % populacji ludzi, chorych na tzw. celiakię czyli nietolerancję glutenu.
Gluten jest nieodpowiedni na co dzień dla każdego. 3-4% populacji ludzi kategorycznie nie może go jeść, a reszta po prostu powinna go unikać.
Bardzo dobry przepis.robilam i ze śmietanką kokosową i zwykła.obie wersje bardzo dobre.
Cisto wyszło przepysznie, dziękuje 🙂
Prosze o podpowiedz:
*szczypta wanili – czy to powinna być szczypta miąższu z laski wanili, cukier wanilinowy czy masz moze inny produkt sprawdzony, prosze o rade?
*śmietanka roślinna – prosze o przykład, za jakim produktem powinnam rozejrzeć się w sklepie:)
chciałabym aby ciasto mi wyszlo, dlatego prosze o przykladowe produkty.
dzieki! i pozdrawiam
szczypta wanilii jest do smaku, wszystko jedno która.
Śmietanka roślinna np ryżowa, lub gęste mleczko kokosowe.
dzięki:)
Aniu, ciasto nie potrzebuje proszku do pieczenia?
Soda oczyszczona pełni rolę proszku do pieczenia.
Ciacho musiało być przepyszne! Chyba pojawi się u nas na świątecznym stole! Uwielbiam Panią i Pani boskie, przepyszne przepisy 🙂 Ciepło pozdrawiam :*
Aniu jestem na diecie bezglutenowej, zastanawiam sie czy mąka owsiana bezglutenowa jest w pełni dla mnie bezpieczna. Ciasto oczywiście upiekłam na mące kokosowej. Wyszło przepyszne jednak nie wyrosło duże. Czekam na kolejne Twoje przepisy????
Anu jakich jablek uzywasz?
A czy zamiast maki owsianej moge uzyc zytniej ? Pytam poniewaz wlasnie taka posiadam 😉
U mnie powstała zmodyfikowana wersja – wszystkie składniki zmniejszone o połowę, tylko jabłka, mąka jaglana zamiast tej z przepisu i erytrytol jako słód. Wyszło jednak pyszne 🙂
Właśnie piekę dla siostry na urodziny, mam nadzieję, że będzie smakować tak dobrze jak wygląda☺️☺️☺️
Pycha:)
Aniu właśnie ciasto wyszło z piekarnika… Jest przepyszne????????
wiedziałam, że będzie smakować 🙂
Prezentuje się świetnie! Można jako zamiennika użyć mąki ryżowej? Z góry dzięki za odpowiedź 🙂
Aniu,jakie mleko kokosowe polecasz, by było takie gęste?
Spróbowałam, ale niestety wyszedł mi zakalec 🙁 ciasto prawie w ogóle nie urosło. Nie miałam wszystkich składników dokładnie takich jak w przepisie. Różnica polegała na użyciu mleczka light, białego cukru i mąki tortowej. Co mogło pójść nie tak? Zauważyłam, iż mimo trzymania mleczka w lodówce miało ono jednolitą konsystencję – bez części gęstej i wody. Będę wdzięczna za feedback 🙂
nie kupuj mleczka ‘light’ ono nie posiada dwoch warst, pewnie dlatego masz zakalec. lepiej dodaj jogurt grecki tylko taki ktory ma gesta konsystencje.
A mozna dodac mąkę z amarantusa? Tylko taką obecnie posiadam w domu 🙂
A ja ostatnio notorycznie piekę Aniu Twoje ciasto z jabłek i kaszy jaglanej:) pycha! dzięki za inspirujące przepisy!
Super!!! Jestem od tygodnia na diecie, ale dziś mam spotkanie z przyjaciółmi i postanowiłam upiec coś wyśmienitego i zdrowego – ten przepis idealnie się do tego nadawał. Wyszło bardzo smaczne i mam nadzieję, że będzie smakowało moim znajomym. Zamieniłam tylko mąkę owsianą na orkiszową (bo po prostu nie miałam jej w domu). Dziękuję !!!
A mąka koksowa zamiast owsianej? 😉
W tym tygodniu mam nadzieję znajdę czas i upiekę, bo wygląda pysznie!!
Aniu jaką masz grupę krwi? Pytam z ciekawości 🙂
Wlasnie dzis mialam ochote na szarlotke ( gruszka byla do obiadu do kurczaka) a ze oprocz glutenu nie moge jesc jajek wiec dosc czesto robie robie wariacje twojego przepisu na ciasto z jagodami ( wykorzystuje biszkopt )- to na zdjeciu w ksztalcie serca. Placek zaraz bedzie gotowy. Szukam jeszcze pomyslu jak zrobic czekoladowa polewe. Dzieki Aniu za super przepisy
Jutro przetestuję z moim Sześciolatkiem, największym fanem Twoich przepisów.
Własnie upiekłam..pycha !!!pozdrawiam Cie Aniu ????
Aniu! Powiedz mi, czy przygotowując takie ciasta, nie podjadasz w trakcie? 😀 Fakt, trzeba ciasta spróbować, sprawdzić czy już odpowiednie itd (przynajmniej ja mam taką wymówkę :D). Bo moje było tak dobre, że ze dwie łyżki pochłonęłam. Obecnie jest w piekarniku i wygląda obiecująco ;).
Pozdrawiam!
A wiesz Aniu może, czy można jakoś w tym przepisie zastąpić jajka?
Siemieniem lnianym lub nasionami chia.
Witam . A co mozna dodać zamiast jajek ?? Mam nietolerancję na całe jajka 🙁 ????????????????
Siemię lniane lub nasiona chia.
Przepis super! Jaka bezglutenowa maka mozna zastapic make owsiana? Dziekuje za inspiracje 🙂
Jasne
a można wykorzystac zamast mąki osianej można użyć mąki jaglanej??
Przecież Ania wyraźnie pisze ze możemy zastępować tym co mamy. Nie mamy owsianej użyjemy innej bezglutenowej a jeżeli nie musimy eliminować glutenu to użyjmy np orkiszowej 😉
Aniu, ile tej sody?
ok 1 łyżeczki
1 łyżeczka
Zabieram się za pieczenie tego świetnego ciasta, ale pozwolę sobie dodać więcej gruszek 😀
Aniu czy mogłabyś kiedyś napisać artykuł o używaniu tłuszczu w gotowaniu, bo o ile kwestia smażenia jest dla mnie jasna (wiem że należy używać tłuszczów o największej temperaturze dymienia) to gotowanie i pieczenie jest dla mnie zagadką. Spotkałam się z opinią że większości tłuszczów nienasyconych nie można dodawać do potraw których temperatura przekracza 40 stopni C . Czy to oznacza że podczas pieczenia kwasy tłuszczowe np w orzechach czy awocado ulegają zmianie albo destrukcji?
Wygląda tak, że ślinka cieknie! A ciasto ala szarlotka jesienią to to, co tygryski lubią najbardziej!;) I jeszcze w wersji fit. Pozdrawiam Aniu.
Świetny przepis, muszę je spróbować jak najszybciej!! ☺️
Ania co mogłabym użyć zamiast śmietanki roślinnej? ????????
Jogurt roslinny.