Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Nowa wersja mojego znanego ciasta marchewkowego

Jest to ulubione ciasto mojego męża, staram się, aby za każdym razem było inne – lepsze :).

Tym razem eksperyment wyszedł znakomicie:) Nie zostało zbyt wiele.

Foremkę do ciasta wyłożyłam papierem. Piekłam ok 60- 70 min w 180 stopniach.

Zdrowo i wesoło 🙂

Komentarze 61 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Super ciasto !Polecam bardzo pyszne i zdrowe.Mega !Pani Aniu,pani przepisy są najlepsze.

Świetny przepis! Skorzystałam z pomysłu w komentarzu Magdaleny i na wierzch położyłam plasterki banana posypane cynamonem – rewelacja! Do środka również dodałam trochę cynamonu i szczyptę imbiru, a zamiast rodzynek – drobno pokrojone suszone śliwki. Pozostałe różnice: dwie łyżki miodu zamiast jednej, 3 duże jajka (3 białka + 3 żółtka). 5 marchewek u mnie ważyło równo 400g. Przez roztargnienie zapomniałam dodać tłuszczu! Ale i tak wyszło bardzo smaczne i na wilgotność w sam raz 🙂 Z tego, co zaobserwowałam, te ciasta marchewkowe nie wyrastają jakoś gigantycznie, ale są smaczne i zdrowe. Dziękuję za inspiracje 🙂

ciacho w piecu, użyłam mąki ryżowej i z żołędzi bo ma taki słodkawy aromat, wydawało mi się że może pasować? Okaże się za godzinę 🙂
konsystencja ciasta była dosyć gęsta więc trochę się obawiam…

Musiałam wyrabiać ręcznie takie było gęste, po upieczeniu strasznie jest suche i kruszy się i czuć bardzo mąką. Zrobiłam wszystko jak w przepisie

tra lala, ciasto marchewkowe w piekarniku od 10 minut, ciekawe jakie będzie, napewno fajne, dziekuję Pani Aneczko,

Dzisiaj zrobilem swoje pierwsze ciasto w zyciu:) jedyne odstepstwo od przepisu Ani to zamiana mąki ryzowej na mąke z komosy ryzowej i nie dalem orzechow. Musialem tez na koniec dodac wody na oko bo ciasto bylo za suche. Wyszlo idealne praktycznie takie samo jak na obrazku Ani. Jest slodkie ale bardzo delikatnie- dla mnie idealne. Ew zamiast 1 lyzki miodu nastepnym razem dodam dwie
Dzieki Aniu za przepis

Ciasto musiałam zagnieść rękoma było tak gęste zrobiłam coś nie tak? Obecnie się piecze… Zobaczę jaki bd wynik

Mi tez , mysle ze trzeba dodac mniej maki a troche wiecej oleju czy masla.

Aniu, co dać zamiast jajek? Jestem bezglutenowcem + nie toleruję laktozy i jaja kurzego…

Ania często poleca zastąpić jajka nasionami chia. Moze i tutaj się nadadzą ?

Super ciasto 🙂 Uwielbiam marchewkowe, a dzisiaj pierwszy raz zrobiłam bez mąki pszennej i cukru. 🙂 Wyszło w porządku, ale mam nadzieję, że za kolejnym razem wyjdzie jeszcze lepsze 😉

Masło klarowane można w przepisie zastąpić masłem kokosowym lub oliwą w tych samych ilościach.
Pozdrawiam

Witam 😉
Mam tylko jedno pytanie – 180 stopni odnosi się do pieczenia z termoobiegiem czy bez?
Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

Ja używam podłużnej, nie pamiętam rozmiaru

po raz pierwszy czytam ten blog i nie mogę uwierzyć, jakie cuda tutaj …..ZMIENIAM SWOJE ŻYCIE NA LEPSZE
CUDOWNIE ŻE ANN OKAZAŁA SIĘ TAKĄ SUPER BABKĄ I ILE PORAD!!!! POZDRAWIAM

Dziewczyny, strasznie suche mi wyszło to ciasto. A dodałam więcej oleju. Jak wilgotne ciasto Wam wyszło przed pieczeniem?

Pani Aniu,
Wczoraj upieklam ciasto i mam pytanie odnosnie przepisu.
Zastapilam maslo oliwa z oliwek i musze przyznac ze ciasto mi nie wyroslo i bylo bardzo suche choc smaczne.
Czy moglaby mi pani odpowiedziec czy dodana oliwa miala wplyw na wilgotnosc ciasta?
Dziekuje serdecznie

Zrobiłam – wyszło jednak zbyt suche. Następnym razem dodam więcej oliwy, marchewki, białek, a mniej mąki – zobaczymy co wyjdzie 🙂

Czy można zastąpić masło klarowne olejem kokosowym? A jakbym nie dodała tego masła to czy ciasto mi wyjdzie? 😉

oczywiście, że tak.

Robię takie ciasto ale czasem zamiast marchewki daję sezonowego kabaczka(cukienie) ze skórką,też pyszne,pozdr

Właśnie się zajadam świeżo upieczonym i muszę przyznać że pyszne ciasto! Marchewkowe robiłam nie raz z mąką pszenna, ale od 2 miesięcy praktycznie nie jem produktów glutenowych.
Dodałam mąkę ryżową i jaglaną. POLECAM 🙂

Właśnie czekam na wypieczenie… Juz pachnie ;)) pomieszalam make sojowa, orkiszowa i żytnia, a na sam wierzch pokrojone w plasterki banany z cynamonem. Do srodka dodalam oprocz rodzynek odrobine suszonych moreli. Mam nadzieje ze będzie pysznie. Dziękuje za inspiracje Aniu <3

Może, jednak wtedy ciasto nie będzie już bezglutenowe.
Pozdrawiam

Wtedy nie będzie to ciasto bezglutenowe. We wcześniejszych wpisach znajdziesz przepis na ciasto marchewkowe z mąki orkiszowej
Pozdrawiam

Oczywiście;)
Pozdrawiam

Witaj Aniu:) Widzę, że rozpieszczasz swojego męża:)) Najwyraźniej Anki tak mają, hehe ;P
Ja mojemu też serwuję marchewkowe muffinki, za którymi wyjątkowo przepada:) Teraz spróbuję zrobić ciasto w wersji bezglutenowej, z Twojego przepisu. Dzięki wielkie za inspirację! Pozdrawiam!

Czy proszek można zastąpić sodą? (U mnie odpada ze względu na emulgatory) Jeśli tak to w jakich proporcjach go dodać?

Tak, można- dodaje się go w takich samych ilościach co proszek.
Pozdrawiam

Zrobię będzie napewno smakowne;) Pozdrawiam
Ps.poproszę w przyszlosci o krotki wpis o Yerba Mate

elixirurody.wellu.eu

Mąką kukurydzianą lub owsianą.
pozdrawiam

Hej Ann, między marchewką, a marchewką jest niekiedy spora różnica w wielkości. Ostatnio kupiłam i wydają się one dość duże. Czy jesteś w stanie podać na gramy ile używasz jej i czy odciskasz ją z nadmiaru soku po starciu? Dzięki bardzo.

Dzień dobry,
mam pytanie-czy ogórki kiszone (zrobione samodzielnie z domowego ogródka) są równie zdrowe co kapusta kiszona? Czy warto je jeść? Czy może są niekorzystne dla organizmu?
Pozdrawiam
PS: Pani blog jest skarbnicą wiedzy 🙂 dziękuję 🙂

Oczywiście!
Smacznego

Marchewki biorę w każdym wydaniu: jako sok, do chrupania, do obiadu w formie surówki, pieczone w soku z pomarańczy, zupę krem z marchewki a także w cieście… Pychaaa!!!!

Ciekawy przepis, przyznam, że ciasta z marchewki jeszcze nie jadłem 🙂 Jakiego używasz miodu do przepisów ?

Brzmi naprawdę super, będę musiała wypróbować. Tylko nie jestem specjalną fanką mąki kukurydzianej – czy dwie szklanki ryżowej będą równie dobre? Czy ta kukurydziana ma jakieś magiczne właściwości?

Pozdrawiam!

Tak, można zastąpić mąką ryżową.
Pozdrawiam

Bardzo interesujący przepis. Jestem maniakiem wszelkiego rodzaju fit ciast 🙂 Muszę przyznać, że marchewkowego jeszcze nie jadłem. Koniecznie muszę wypróbować. Mam jeszcze pytanie. Jakiego miodu używasz do przepisów ? Pozdrawiam

Aniu,
bardzo proszę napisz mi co uważasz o dodawaniu daktyli do np. kaszy, płatków na śniadanie – są ok? I jeszcze jedno dla mnie bardzo ważne pytanie 🙂 jeżeli mamy na obiad ziemniaki, kurczaka i jakąś sałatkę warzywną jaka powinna być kolejność spożywania? zawsze jadłam sałatkę, ziemniaki chwila przerwy i mięso, ale spotykam się z opiniami, że sałatkę można mieszać pomiędzy ziemniakami i mięsem. Bardzo mi zależy na Twojej opinii dlatego, że wiem, że jesteś prawdziwym specjalistą w tej dziedzinie dlatego proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam serdecznie,
Marii

Jeśli chodzi Ci o niemieszanie węglowodanów z białkiem, to: kotlet trawi się w żołądku około 8 godzin- zatem wszystko, co zjesz po tych 8 godzinach będzie wymieszane z białkami. Ziemniaki trawisz przez około 4 godziny – więc wszystko, co spożyjesz po tych 4 godzinach trawi się z węglowodanami.
Podsumowując, robienie przerw w trakcie posiłku nie ma najmniejszego sensu – i tak się wszystko miesza. Więc jeśli nie chcesz łączyć – to nie łącz podcas posiłku w ogóle, a nie podczas wkładania do buzi.

robiłam to cisto w pierwszej wersji i to nie raz było naprawde smaczne poszlo w jeden dzień:) to tez wyprobuje oby wiecej takich przepisów:) pozdrawiam:)