Wielkanocny „sernik” z kokosa dla alergików

Często słyszę, aby nie przesadzać i chociaż w święta pozwolić sobie na odrobinę więcej wolności w potrawach, że wszyscy mogą i powinni sobie odpuścić zasady w święta.

Otóż niestety nie wszyscy. Znam wiele osób, które nie mogą pozwolić sobie np. na potrawy z nabiałem (laktozą) i żadne odstępstwa nie wchodzą w grę. Sama osobiście bardzo często polecam potrawy skierowane do osób, które eliminują w swojej diecie laktozę.

Szczególnie w okresie świątecznym nie jest to łatwa sprawa, bo aż roi się od pokus.

Znajdziemy rozwiązanie dla takich osób – nawet na sernik 😉

Oto moja propozycja na mały serniczek z … kokosa

Kokosowy sernik 

 

Składniki :

(porcja dla 2-3 osób)

5 czubatych łyżek mąki kokosowej

1 jajko

50 ml mleka kokosowego

50 ml wody

szczypta sody oczyszczonej

3 łyżki cukru brzozowego – ksylitolu

1/2 cytryny – sok

15 g rodzynek

 

Sposób przygotowania:

Jajka utarłam z cukrem brzozowym, dodałam mąkę, mleko kokosowe oraz wodę. Zmiksowałam blenderem i dodałam sok cytryny, sodę  oraz rodzynki. Włożyłam do foremki o wymiarach 20×11 (mała foremka). Piekłam 35 minut z termoobiegiem w 180 stopniach. Pozostawiłam w piekarniku na 2 h.
Zjeść…z umiarem :))

Smacznego!

IMG_6589

IMG_6586

23 marca 2016 / 47 komentarzy

Komentarze do wpisu 47 komentarzy

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *