Bezglutenowe ciasto bananowe

Za oknem coraz więcej słońca, więc nie dziwię się, że wolicie korzystać z aktywności na świeżym powietrzu niż spędzać czas na gotowaniu. Jak zwykle w takich sytuacjach mam swoje patenty i rozwiązania, którymi chętnie się z Wami dzielę! Dzisiaj pomysł na ekspresowe, bezglutenowe ciasto bananowe, którego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę (pomijając czas pieczenia, ale w tym procesie nie musicie czynnie uczestniczyć ;)).

Raz przygotowane może sprawdzić się w różnych posiłkach, co zaoszczędzi czas przygotowania nowych dań. Możecie wykorzystać je na przykład jako:

  • dodatek do drugiego śniadania do pracy lub szkoły;
  • zdrowy deser;
  • element posiłku okołotreningowego;
  • przekąskę.

 

Sposób przygotowania: 

Banany rozgniotłam widelcem (zostawiając kilka odkrojonych plasterków do dekoracji). Oddzieliłam białka jaj od żółtek. Białka ubiłam na sztywną pianę. Wymieszałam wszystkie składniki, tworząc jednolitą masę, którą przelałam do formy do pieczenia. Ciasto udekorowałam plastrami banana i piekłam przez 60 minut w 180 stopniach.

Mam też dobrą wiadomość dla tych, którzy chcą jeszcze bardziej przyspieszyć przygotowanie — można pominąć ubijanie białek na pianę ;). Smacznego!

 

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany