Bioperyna – wyciąg z czarnego pieprzu
Z bioperyną zaprzyjaźniłam się wchodząc w filozofię ajurwedyjską. Jako sportsmenka stosuję biopterynę, ponieważ poprawia ona wydolność organizmu. Polecam również sięgnąć po nią przy przeziębieniach.
Pieprz jest najczęściej stosowaną przyprawą na świecie. Jego dodatek podnosi wartość smakową i zapachową potraw, zwiększa jej wartość odżywczą i trwałość. W naszej kuchni zastosowanie mają głównie pieprz czarny, biały, zielony i czerwony. Pieprz czarny otrzymuje się z niedojrzałych owoców rośliny Piper nigrum L., które podczas suszenia kurczą się i marszczą zyskując przy tym barwę czarnobrunatną. Pieprz biały natomiast otrzymywany jest z dojrzałych owoców, z których usunięta została część zewnętrzna część owocni. Z kolei pieprz zielony są to niedojrzałe ziarna pieprzu. Pieprz czerwony jest dojrzałym owocem Piper nigrum L. Natomiast czerwone owoce wchodzące w skład mieszanek nazywanych pieprzem kolorowym to najczęściej pieprz brazylijski.
Za charakterystyczny, ostry smak pieprzu odpowiada zawarta w nim piperyna – alkaloid występujący w największych ilościach w wierzchniej okrywie ziarna. Bioperyna natomiast to ekstrakt z owoców czarnego pieprzu lub pieprzu długiego zawierający nie mniej niż 95% piperyny. Przeprowadzone badania wykazały, że bioperyna posiada wiele korzystnych właściwości, m.in. poprawia wydolność organizmu, zwiększa odporność, pobudza przemianę materii czy zwiększa przyswajanie składników odżywczych. Co istotne, przeprowadzone badania wykazały, że bioperyna jest całkowicie bezpieczna dla naszego organizmu i można ją przyjmować bez obaw o wystąpienie skutków ubocznych.
Poprawa wydolności organizmu
Wyciąg z pieprzu czarnego oddziałuje bardzo pozytywnie na wydolność fizyczną i psychiczną organizmu. Zwiększa odporność na bodźce bólowe, przyśpieszają eliminację kwasu mlekowego z mięśni (dzięki temu nie tworzą się przysłowiowe zakwasy). Pośrednio zwiększa syntezę białka strukturalnego mięśni. Piperyna również wzmaga koncentrację i pogłębiają gotowość psychiczną do dużego wysiłku fizycznego.
Ratunek na przeziębienie
Czujesz, że chwyta Cię przeziębienie? Sięgnij po pieprz ?. Przeprowadzone badania wykazały, że występująca w pieprzu piperyna ma właściwości antybakteryjne, działa przeciwutleniająco, przeciwzapalne i przeciwbólowo. Picie kilku łyżek pieprzowego wywaru obniża gorączkę. Wystarczy do 500 ml wody dodać po 1-2 łyżeczki cukru i pieprzu, a następnie całość gotować aż do zredukowania wywaru do połowu objętości.
Wzrost przemiany materii
Bioperyna jest termogenikiem, co oznacza, że usprawnia ona proces termogenezy a dzięki temu przyśpiesza trawienie i wchłanianie składników odżywczych w przewodzie pokarmowym. Ponadto zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i innych soków trawiennych. Dzięki tym właściwościom stosowanie ekstraktu z pieprzu czarnego może przyspieszyć proces spalania tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym hamowaniu katabolizmu białka. Co więcej bioperyna może również stymulować syntezę białka oraz ochraniać białko mięśniowe przed zużyciem na cele energetyczne. Bioperyna zwiększa także ukrwienie tkanek i nasila diurezę.
Zwiększenie biodostępności suplementów diety
Zapewne macie świadomość tego, że przyjmowane przez nas suplementy diety nie są w pełni wykorzystywane przez organizm. Naukowcy odkryli rozwiązanie tego problemu. Wykazano, że bioperyna może znacznie poprawiać biodostępność wielu preparatów. Może ona oddziaływać na mechanizmy, za pomocą których organizm kontroluje dostępność składników odżywczych dla komórek. Dzięki temu poprawia znacznie przyswajalność witamin i składników mineralnych, takich jak selen, witaminy z grupy B, beta-karoten i koenzym Q10.
Inne zastosowania w medycynie
Piperyna pomaga złagodzić ból, działa przeciwepileptycznie i zmniejsza ryzyko powstania wrzodów żołądka. Ponadto wykazano jej działanie przeciwbiegunkowe i immunostymulujące. Może także obniżać stężenie hormonów tarczycy w podobnym stopniu jak niektóre leki stosowane w leczeniu nadczynności tarczycy. Wyższe dawki mogą z kolei obniżać stężenie glukozy w surowicy krwi.
Zastosowanie w kosmetyce
Ekstrakt z pieprzu zwiększa przenikanie do głębszych warstw skóry cennych składników aktywnych. Co istotne nie powoduje on podrażnień ani zaczerwienienia skóry. Bioperynę wykorzystuje się również w leczeniu bielactwa, ponieważ pobudzania rozwoju melanocytów.
Dawkowanie
Zaleca się zażywanie od 5 do 10 mg bioperyny 1-2 razy dziennie przez 3 miesiące z przerwą 1-2 miesięczną.
Jak widać bioperyna posiada wiele korzystnych właściwości. Jeśli jesteś aktywnym sportowcem zachęcam do wypróbowania preparatów zawierających piperynę. Z pewnością bardzo szybko zauważysz korzyści z jej zastosowania.
Literatura:
- Derosa G, Maffioli P, Sahebkar A. Piperine and Its Role in Chronic Diseases. Adv Exp Med Biol. 2016;928:173-184.
- Meghwal M, Goswami TK. Piper nigrum and piperine: an update. Phytother Res. 2013 Derosa G, Maffioli P, Sahebkar A. Piperine and Its Role in Chronic Diseases. Adv Exp Med Biol. 2016;928:173-184.Aug;27(8):1121-30. doi: 10.1002/ptr.4972.
- Srinivasan K. Black pepper and its pungent principle-piperine: a review of diverse physiological effects. Crit Rev Food Sci Nutr. 2007;47(8):735-48.
- Qu H, Lv M, Xu H. Piperine: bioactivities and structural modifications. Mini Rev Med Chem. 2015;15(2):145-56.
Komentarze 2 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Mam nietolerancję na czarny pieprz i co w takiej sytuacji?
Zwykły czarny pieprz a tyle pozytywnych wartości. Kto by się spodziewał. Pozdrawiam.?