Brownie
Czekolada nigdy mi się nie znudzi. Pamiętam jednak o jednej zasadzie – zawsze wybieram czekoladę gorzką, o wysokiej zawartości kakao! Czy wiecie, że czekolada to prawdziwe bogactwo polifenoli, które mają szerokie działanie prozdrowotne? Oczywiście, jak z każdym innym produktem, i tutaj należy zachować umiar.
Dziś mam dla Was przepis na jedno z najbardziej popularnych ciast, którego głównym składnikiem jest właśnie wspomniana czekolada, czyli brownie. Kawałek tego przysmaku doskonale komponuje się z filiżanką ciemnej, mocnej kawy…
Musicie przekonać się sami! 🙂
Sposób przygotowania:
Do miski wrzuciłam gorzką czekoladę i masło klarowane. Następnie rozpuściłam składniki w kąpieli wodnej, delikatnie mieszając. W kolejnym kroku zblendowałam jajka z miodem, dodałam rozpuszczoną czekoladę̨ z masłem oraz mleczko kokosowe. Ponownie zblendowałam masę. Później wymieszałam mąkę, kakao, proszek do pieczenia i dokładnie zmiksowałam suche składniki z masą czekoladową, aż całość dobrze się połączyła.
Na koniec wlałam ciasto do foremki i wstawiłam do piekarnika. Piekłam w 180°C przez około 30 minut. Możecie udekorować ciasto świeżymi owocami, na przykład malinami lub (jeśli lubicie eksperymentować) oprószyć odrobiną soli morskiej, która przełamie słodki smak czekolady. Smacznego! 🙂
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…