brownie_

Brownie z cukinii

Cukinia w wypiekach? Jak najbardziej! To świetne warzywo, bo można z niej przygotować niezliczoną ilość potraw: placuszki, leczo, gulasz, sałatkę, warzywny pasztet… a nawet słodkie ciasto. W tej formie powinna zasmakować każdemu – gwarantuję! 🙂

 

Sposób przygotowania:

Rozpuściłam masło i czekoladę. Żółtka jaj ubiłam z cukrem, a białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i mąki ziemniaczanej. Żółtka z cukrem wymieszałam z wystudzoną płynną masą czekoladową, odciśniętą z nadmiaru wody cukinią, przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodałam ubitą pianę z białek i całość połączyłam.

Ciasto przelałam do formy i piekłam w 180°C przez około 30 minut (pod koniec pieczenia sprawdzałam patyczkiem, czy ciasto jest już suche w środku). Po upieczeniu polałam ciasto rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, pokroiłam w kostkę i dodałam na wierzch świeże maliny 🙂

 

brownie_czekolada_

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany