Buraczany rosół
Jesteś znudzony tradycyjnym rosołem? Proponuję małą modyfikację, która doda mu nie tylko niepowtarzalnego smaku, ale także nowego koloru. Rosół z burakiem?Czemu nie?
Buraki i ich właściwości znane są nie od dziś. Regulują pracę układu trawiennego, pomagają usuwać toksyny z organizmu, są zasadotwórcze. Stymulują i wzmacniają jelita , wspierają pracę nerek oraz wątroby. Sok ze świeżych buraków silnie oczyszcza i wzmacnia krew. Zalecane są przy schorzeniach gastrologicznych. Zawierają błonnik i ułatwiają trawienie. Są bogate w potas, wapń, magnez, kobalt, żelazo, mangan, witaminy A, C i B1.
Gotowałam jeszcze 1,5 godziny na małym ogniu. Wyjęłam mięso oraz warzywa, które pokroiłam w kostkę. Na koniec do zupy dodałam 3 łyżki Lio Shake z buraka.
Do miseczek włożyłam warzywa i zalałam bulionem.
Gotowe!:)
Komentarze 12 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Tato mnie uczył, ze do rosołu mięso dodajemy do zimnej wody, bo sie sparzy, a ma pykac na bardzo wolnym ogniu ale mowa tutaj o rosole tradycyjnym. Co o tym sadzisz Aniu?
Tak do zimnej wody 🙂 ale ważne aby gotować długo na kościach (o właściwościach pisałam już wiele razy)
Właśnie skonczylam gotować rosół według Pani przepisu. Mięso z zasady nie gości w moim menu, jednak tu uczyniłam wyjątek. To było słuszne posunięcie. Rosół wyszedł przepyszny!!! ????☺???? Po raz kolejny nie zawiodłam się na p. przepisach.
Dziękuję za inspirację!
Serdeczności! ????
Wygląda super 😉 I to niby takie banalne – a jednak tak zaskakujące połączenie 🙂
Hej
Aniu czy mogłabyś napisać co powinna jeść na kolacje osoba po intensywnym treningu?
Bardzo dziękuje za odpowiedzieć. Pozdrawiam
Pięknie i zdrowo…..rócz porów. Te należy całkowicie z kuchni wykluczyć.Należą bowiem do 4 głównych ” trucizn kuchennych” (św. Hildegarda z Bingen) obok truskawek,śliwek i brzoskwiń, Pory niszczą krew i przyczyniają się do tworzenia procesów gnilnych w organizmie. Natomiast buraki są super-hiper dobre..
Mogę prosić jeszcze raz o rosół z kasza Jaglana nie mogę znaleźć
Rosół z kaszą jaglaną już wypróbowałem teraz czas na Buraczany rosół!!! polecam także zakwas z buraków, prawdziwy napój energetyczny!!!
Jestem nowicjuszem tutaj na blogu, ale to co Ann proponuje to świetna-święta sprawa!!!
wszyscy posiadający internet powinni się uczyć od Ann-Jedzenia, myślenia itp.
Jestem niesamowicie zachwycony tymi poradami i korzystam-chociaż trzymam się z dala od mięsa.
pozdrawiam-powodzenia
<3
Przepis zapowiada sie swietnie 🙂 Mam dwa pytania: czy mieso ugotuje sie w wodzie z octem? Ile burakow odpowiada trzem lyzkom lio shake z buraka? Dziekuje i pozdrawiam.
Aniu pysznie ten rosół wygląda.Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie