Hummus

Le houmous, hommos, hoummous, houmos, oumos, hummus, الحمص , חומוס i spolszczony humus to bardzo popularna w krajach arabskich, a teraz na całym świecie potrawa z ciecierzycy, soku z limonki, oliwy i pasty sezamowej.

Moi znajomi wegetarianie i weganie wysoko cenią jej walory odżywcze i smakowe, dlatego często gości na ich stołach. Nazwa tej potrawy wywodzi się z arabskiego określenia cieciorki, więc potrawa którą dziś się z Wami dzielę jest wariacją na temat humusa, bo zrobiłam ją z soczewicy, a i przypraw użyłam innych niż tradycyjne.

Wszystkie składniki zmiksowałam. Taką pastę można jeść z dobrym pieczywem, traktować ją jako dip lub wyjadać po cichu z pojemniczka, bo jest pyszna 😛

Komentarze 21 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Uwielbiam! Najczęściej robię taki tradycyjny: cieciorka, czosnek, oliwa, domowa tahini czyli sezam zmielony w blenderze i sok z cytryny.
Aniu, ale hummus z pitą to chyba występek przeciwko diecie niełączenia, co? 😉

Bardzo apetycznie wygląda, ale z czym go jeść, bo pieczywo odpada zgodnie z zasadą nie łączenia białka z węglowodanami, Soczewica to białko.

Jak dobrze że Cię mamy 🙂 darmowy dietetyk i konsultant ds. żywienia 🙂 pozdrawiam

ANIU MAM PYTANIE NIE ZWIĄZANE Z TYM POSTEM.
Jak najlepiej należy dobrać ćwiczenia na płaski brzuch ale żeby spalały one tkanke tłuszczową a nie wyrabiały mięśnie.

ps. wyglada smacznie 🙂

malina, gwarantuję Tobie, że jak spróbujesz humus z oliwą z oliwek, to od razu zrobi Ci się lepiej. Ja też nigdy nie przepadałam za olejami, ale oliwa z oliwek jako dodatek do potraw jest wspaniała, zwłaszcza z humusem i chlebem ‘pita’ tak jak to jedzą w Jordanii.

No właśnie… Proporcje… To juz chyba trzeba zapłacić za aplikację. O to tu chodzi. Nic gratos.

Witam, mam pytanie odnośnie artykułu, gdzie przygotowała Pani faszerowane jajka z majonezem z awokado. Czy zna pani jeszcze inne pasty do jajek, z jakimś łatwo dostępnym głównym składnikiem? Proszę o odp.

hej, hummus robi się raczej z ciecierzycy. pewnie i można z soczewicy ale to już chyba nie taki prawdziwy 🙂