Kasza bulgur z warzywami

Jako propagatorka kasz miewam pytania o kaszę bulgur: czy zdrowa, czy ma wartości odżywcze, czy ją polecam?

To jest kasza z pszenicy, więc nie jestem jej wielką fanką, bo jak zapewne zdołaliście się już zorientować – pszenicy staram się unikać. Bulgur jest robiony z twardej pszenicy durum i na pewno jest z kasz pszennych najzdrowszy. W porównaniu z manną lub kuskusem ma najwięcej błonnika, jest najmniej kaloryczny i ma najniższy indeks glikemiczny. Zawiera magnez, potas i kwas foliowy – cenne składniki odżywcze. Niestety ma sporo glutenu. Trudno mi jednoznacznie powiedzieć, że gluten w bulgurze jest podobnie trudnym wyzwaniem dla organizmu, co np. gluten w mące pszennej. Zapewne sporo zależy od tego z jakich upraw pochodzi pszenica. O szkodliwości glutenu mówi się najczęściej w kontekście pszenicy modyfikowanej.
Tak więc powiem to samo, co w przypadku innych produktów budzących kontrowersje: nie rezygnujcie, ale obserwujcie reakcję organizmu. I jedzcie z umiarem.
Dziś bulgur najprostszy – z warzywami. Tym razem postawiłam na ciecierzycę (moczoną przez noc z kminkiem i potem w tej wodzie gotowaną) i podduszoną zieloną paprykę. Wszystko wymieszałam z olejem lnianym i natką oraz ziołami.
Na zdrowie!

Komentarze 13 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Czy wszystkich produktów z pszenicy należy umikać? A co z pszennym razowym chlebem bądź makaronem? Pani nie poleca?

Coś czuję, że ten przepis znajdzie się w moim zeszycie z przepisami ! Wygląda i zapowiada się na smaczna kasze!
Ostatnio z przyjaciółką robimy z twojego przepisu kasze jaglana z jabłkiem i miodem! Palce lizac ! Niesądziłam, że tak może perfekcyjnie smakowac !! Polecam każdemu! Pozdrawiam bardzo serdecznie <3

Też unikam pszenicy, a kaszy bulgur jeszcze nie próbowałam. Może kiedyś dla świadomości co to się skuszę 😉

Część Aniu! Dziękuję za te wszystkie posty które udostepniasz. Mam do Ciebie jedno pytanko. Co byś polecila dla mojego narzeczonego ktory jest spotrowcem na zwiększenie sily i na szyba regenerację mięśni? Podaj kilka fajnych rzeczy jakie moge mu dorzucac do dań itp

Podobno ciecierzycy nie trzeba namaczać. I gotuje się ją tylko 20 min, bo dłużej gotowana rozpada się na papkę.

Mówisz raczej o soczewicy. Szczególnie czerwona gotuje się b. szybko i często rozpada, dlatego fajnie się nadajje do zup-kremów.
Cieciorka gotuje się o wiele dłużej, pomimo moczenia i b. trudno ją rozgotować, zachowuje formę kuleczek.

A jaka inna fajna kasza można ta zastąpic. I jeszcze mam pytanie czy polecacie lanczboxy silikonowe i czy takie jadać zimne czy odgrzewać z mikrofalowce . Będę wdzięczna za odpowiedź