Chleb bezglutenowy

Ciężko zrezygnować z pieczywa, zwłaszcza że w naszym kręgu kulturowym chleb ma szczególne znaczenie. Niestety w sklepach przeważają wyroby marnej jakości, pełne spulchniaczy, barwników i z kiepskiej mąki.

Chleb “żytni” ma w składzie 60% maki pszennej, a pieczywo ciemne jest takie dzieki karmelowi. No a na dodatek ja nie chcę jeść glutenu. Co robić? Piec! 🙂

Przygotowanie:

Drożdże utarłam z cukrem i odrobiną ciepłej wody, odstawiłam w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.
Wymieszałam mąkę z solą, zmielonym siemieniem lnianym, drożdżami, masłem i ciepłą wodą, odstawiłam w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości ciasta.
Wyłożyłam foremkę papierem do pieczenia i umieściłam w niej ciasto.Posmarowałam wierzch masłem i wstawiłam do piekarnika. Piekłam ok. godziny w 210 °C, patyczkiem sprawdzałam, czy chleb jest już gotowy.
(dr Z. Kubat)

Jestem bardzo ciekawa Waszych wypieków, wrzućcie zdjęcia 🙂

Komentarze 66 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Aniu takie pytanko o samopsze…tzn o starożytne zboże- pierwotna pszenicę której struktura glutenowa zupełnie inaczej wygląda niż typowej współczesnej pszenic z której wyrabia się pieczywo…okazuje się że mogą spożywać je osoby nawet z celiakią i nie wywołuje u nich alergii a ponadto ma tonę aminokwasów, minerałów i enzymów których człowiek sam nie może wyprodukować, nawet tryptofan który mają np….ryby! A więc sprawdzian na sobie przy mojej nietolerancji na gluten, Hashi oraz insulinoopornosci….włosy i paznokcie rosną jak szalone, wzrostu cukru nie zanotowałam nie jestem ospała po spożyciu chleba czy makaronu z samopszy…wyniki w normie. Ja wiem że z węglami ogólnie trzeba uważać, natomiast czy możliwe jest że to nie w glutenie tkwi problem tylko w samej modyfikacji współczesnych zbóż które po prostu nie potrafimy trawić lub są tak opryskiwane że organizm reaguje autoagresją? Oj się rozpisalam….

Czy jeśli chcę upiec taki chleb na zakwasie, to żeby taki “wyhodować” wystarczy, że odstawię mąkę z białej kaszy gryczanej zalaną wodą na 24 godziny i sfermentuje? Z góry dziękuję za odpowiedź

Ekstra przepis.Dużo osób potrzebuje takich przepisów.Ja mam 12 lat a 11lat jestem na diecie i nigdy nie spotkałam się z tak super przepisem.

Ten chleb jest rewelacyjny!!! Króluje u nas w domu ostatnio:)

Witam. Jak zrobić bezglutenowy zakwas? Drożdże u nas odpadają

Odrobina cukru jest potrzebna żeby drożdże pracowały…

Zamiast cukru można użyć miodu.

Aniu upiekłam dla córki, super smaczny! 🙂 mogłabyś mi tylko powiedzieć ile dni ten chlebek może stać ? 3 dni, tydzień? Pozdrawiam

czy zamiast mąki z amarantusa mogę dodać mąkę ryżową?

Pani Aniu 🙂 zaproponuje pani jakiś dobry sklep gdzie mozna kupić chleb bez glutenu , o nie jestem zbyt dobrym piekarzem aby sam upiec:)

Czym mogę zastąpić mąkę z amarantusa? mam w domu, Quinoa, coucouc, kasze jaglana,

I mnie w mieście mąka gryczana jest cudownie niedostępna ☺ czy mogę ja zastapic inna bezglutenowa mąka? Pozdrawiam.

Można zamówić online 🙂
Można też zmiksować kaszę gryczaną 🙂

Wiem, wiem że można kupić przez Internet????ale chciałam zrobić dziś, na powrót chłopaka. Dzięki za poradę ☺

Ja posiadam maszynę do wypiekania chleba i czy ten sam przepis mogę wykorzystać robiąc chleb w maszynie? Jeśli nie, może Ty Aniu albo ktoś inny wie jakie proporcje zastosować? próbowałam już jeden przepis, jednak chleb nie wyszedł na nim tak jak powinien…

Dziś robiłam ten chleb po raz kolejny i mogę podzielić sie pewnymi obserwacjami: woda musi byc letnia (nie gorąca). Inaczej chlebek nie wyrośnie i bedzie w srodku wlasnie taki mokry, jakby sklejony, jak niektorzy z Was piszą. Drozdze na ksylitolu nie wyrastaja tak jak na zwyklym cukrze jednak nie trzeba sie tym przejmować bo po dodaniu do masy i odlozeniu w misce calej finalnej konsystencji i przykryciu sciereczka, juz po 30-40 minutach calosc jest pieknie spuchnieta a konsystencja idealba do nakladania do formy. Ja nakladam go warstwami a pomiędzy nie wrzucam rozne pestki i nasiona. Dzieki temu chlebek super oryginalnie wyglada po przekrojeniu no i jeszcze lepiej smakuje.
Aniu dziekuje za ten przepis ????????????

Dziękuję za ten wpis. Zabieram się za pieczenie. Czasami mam ochotę zjeść chleb 🙂

Jak długo się czeka do wyrośnięcia ciasta mi strasznie mało rośnie????? Po godzinie jest tylko trochę większe 🙁

Bo na ksylitolu nie wyrośnie

Wyrośnie ???? mnie za każdym razem bardzo wyrasta juz w ciagu godziny ????

Na ksylitolu rośnie??? Ksylitol z założenia nie jest pożywką dla drożdży – to niby jak ma urosnąć? jeżeli rosną Ci drożdże na “ksylitolu”, to albo masz lewy ksylitol, albo może jakieś “podrasowane” drożdże zawierające już w sobie cukier, chociaż nie wiem czy takie istnieją.

Odpisałam na komentarz o wyrośnięciu ciasta.
Same drożdże z ksylitolem nie wyrosną jednak ciasto (czyli drozdze z ksylitolem dodane do masy) wyrośnie.
Sama autorka przepisu czyli Pani Ania pisze o podwojeniu objetosci masy, a nie sadze abysmy obie uzywaly zlej jakosci produktow;)
Pozdrawiam:)

Witam. Chlebek wyszedł mi wilgotny w środku, tak jak by był niedopieczony. Nastawilam piekarnik na 200st i piekłam godz. Za kazdym razem tak mi wychodzi? Może on taki powinien być? Proszę o podpowiedź

Mój chlebek także wyszedł zbyt wilgotny jakby nie dopieczony (piekłam 1h20 min w temperaturze 210st) po sprawdzeniu patyczkiem nie zostawało ciasto ale jakoś taki mokry wyszedł od spodu i wyczuwalny był posmak “paszy” :)) spróbuję następnym razem ponownie i będę dłużej piec. Jak mawia moja teściowa- żeby chlebek wyszedł idealny trzeba kilka razy spróbować piec 🙂

A czym posmarować kromkę chleba…?
Olej kokosowy nierafinowany bardzo chętnie wprowadziłam 🙂 do mojego jadłospisu, ale czasem jego smak przewyższa nad dodatkami na kanapce.

masłem klarowanym 🙂

Jak dotàd piekłam chleb orkiszowy,ale niestety tydzień temu okazało się że mam nietolerancję na gluten. Napewno wypróbuję ten przepis 🙂

No muszę sobie upiec ten chlebek. Same proste składniki, a smak na pewno świetny.
I śliczne zdjecie tak w ogóle 🙂

Prosze o pomoc, ja slyszalam ze nie mozna laczyc ksylitolu z drozdzami, poniewaz chleb/ciasto nie wyrosnie. Czy to jest prawda?

Wyrasta 🙂

@Patrycja, siemię lniane można dodać i takie i takie. Możesz i wrzucić sobie orzechów czy słonecznika, cokolwiek chcesz.

Pani Aniu , chciałabym zacząć ćwiczyć i wprowadzić twój healthy plan i zastanawiam się czy mogłabym wprowadzić do mojej diety śniadania białkowo – tłuszczowe ? Czy one są wskazane tylko dla osób bardzo aktywnych ?

Oczywiście można wprowadzić 🙂

Dopiero zaczynam swoją przygodę z dietą bezglutenową, ponieważ lekarz stwierdził, że prawdopodobnie gluten wytrąca mi żelazo z organizmu… Jestem trochę przerażona, ale też zmotywowana- w końcu znalazł się dobry powód żeby wziąć się za siebie 🙂 chłopak kupił mi Twoje książki Aniu, czytam i zmieniam swoje spojrzenie na dietę! Mam nadzieję, że wytrwam 🙂

Witam Aniu

A czy słyszłas cos o tym, zeby płatki owsiane źle działały na tarczyce i na kości? Nie wiem czy to prawda czy kolejna buda?

A czy drożdże są ok?
Pozdrawiam

Piekę podobny chlebek ale zamiast rodzynek daję żurawinę. Pyszności! W sklepie takich rzeczy nie da się znaleźć. A ten zapach w domu!

Jako bezglutenowiec z musu, ale również z własnej chęci spróbuje 🙂

W przygotowaniu pisze żeby wymieszać mąkę ze zmielonym siemieniem 😉

Zmielone: “Wymieszałam mąkę z solą, zmielonym siemieniem lnianym, drożdżami, masłem i ciepłą. “

Wychodzi w obu wersjach 🙂

babka płesznik / nasiona chia

Ja mam pytanie odnośnie tych szklanek wody. Ile to jest u Pani szklanka wody? 200 ml czy 250 ml?
Czy na sodzie taki chleb też byłby ok? Pozdrawiam 🙂

Ja dzisiaj zaczynam swoją przygodę z jedzeniem bezglutenowych, bez laktozy i bez cukru. Trochę się stresuję, ale mam mnóstwo zakładek z Twoimi przepisami, Aniu więc wierzę, że dam radę. Ten przepis na chleb też oczywiście zapisuje 🙂

Przepysznie, nie mam teraz żadnej maki. Wszystko wyszło przy testowaniu Twojej książki. Czym prędzej na zakupy lecę, bo na chleb ochotę mam 🙂 A z czego lepszy/smaczniejszy zakwas czy drożdże ?

Z tego co wiem to na zakwasie zdrowszy i smaczniejszy. Jak mój tata piecze chleb na zakwasie gryczanym to czeka z 5h jak ciasto wyrośnie i dopiero do piekarnika. Na drożdżach jest szybciej 🙂

Dzięki. Na razie zrobię na drożdżach a po powrocie z wakacji zrobię drugi na zakwasie i będę porównywać 🙂

Tylko zakwas.Najlepszy chleb na zakwasie.Ja piekę od grudnia na okrągło.Nie wyobrażam sobie już jeść chleb kupny.Robię zazwyczaj żytni-zakwas zabija gluten prawie w 100% lub całkiem bezglutenowy na zakwasie z mąki gryczanej,lub mieszam-gryczaną z ryżową.Zakwas mam cały czas,zawsze zostawiam dwie łyżki zakwasu i dokarmiam ,tak na okrągło.

Magdalena, napisz proszę jak robisz zakwas gryczany?? Szukam zjadliwego bg chleba ale też bez drożdży! !

Na urlopie byłam.Ja robię dzień 1 -100 gr mąki,100 ml wody,drugi dzień 50 gr mąki i 50 ml wody i tak 7 dni-tylko w pierwszym dniu daję po 100 gr.Zawsze o tej samej porze.Woda letnia,nie może przekraczać 37 stopni.
A przepisy są na stronie Olgi Smile.

Dodam od razu ,że wychodzi dużo zakwasu na 3 bochenki.Ponoć można dokarmiać tylko po łyżce wody i łyżce mąki ale ja potrzebuje dużo zakwasu także mi mój przepis pasuje.Z zakwasu zostawiam z 3 łyżki i zaczynam dokarmiać tak samo-po mniejszej ilości i już po 3/4 dniach piekę chleb.I tak wkoło.Także żadna filozofia.

Mogłabyś napisać przepis na zakwas?

Ja kupiłam zakwas bezglutenowy na allegro , samemu można wyhodować, ale dla mnie było to zbyt czasochłonne.