Chleb bezglutenowy – najprostszy przepis
Witajcie kochani 🙂 W obecnej sytuacji większość z Was ma w końcu czasu żeby zadbać o siebie. Jak się pewnie domyślacie podstawą jest zdrowe odżywianie. Nawet nie wychodząc z domu możecie zapewnić sobie i Waszym rodzinom pełnowartościowe posiłki.
Może część z Was odkryła w końcu talent do gotowania i pieczenia ? Nawet jeśli tak nie jest, mam dziś dla Was przepis na przepyszny i prosty chleb bez glutenu 🙂 Sprawdźcie czy macie wszystkie składniki i do dzieła!
Sposób przygotowania:
Do tego przepisu użyłam robota kuchennego. Wszystkie składniki umieściłam w pojemniku, dodałam drożdże (przygotowałam je tak, jak producent zalecał na opakowaniu). Wszystko wymieszałam i przykryłam ręcznikiem materiałowym na 30 minut, aż ciasto urosło. Rozgrzałam piekarnik do 220 stopni. Ciasto przełożyłam do prostokątnej foremki, którą wcześniej posmarowałam tłuszczem – masłem ghee. Chleb piekłam przez 30 minut. Następnie wyjęłam z piekarnika i poczekałam, aż wystygnie.
*można użyć świeżych drożdży – około 30 g (wtedy należy wcześniej przygotować roztwór)
Komentarze 12 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Pani Aniu jakiej maki bezglutenowej użyć i jaki slod?
Czy można zrobić bez drożdży – mam uczulenie ?
Wizualnie mistrzostwo świata – bardzo apetyczny ten chlebek. Czy można użyć droższy instant czy jak już do tylko zwykłe świeże?
Czy bez użycia robota ciasto uda się wyrobić?
Oj tak też bym chciała wiedzieć jakiej konkretnie mąki użyć ??
A słód jaki?
Jakiej maki bezglutenowej użyć? Jaglana jest twarda a ryżowa się sypie i tez jest jak kamień…
Chciałam zapytać jakie mąki były użyte do chlebka i w kakich proporcjach -pysznie wyglada
Też bym chciała wiedzieć jaka to mąka.. mam w domu ryżową . Może być?
Aniu czy użyłas tutaj takiej mieszanki mąk bezglutenowych czy jakiejś jednej konkretnej mąki? Będę wdzięczna za jakąś wskazówkę
Jakiej dokładnie mąki pani użyła?
Wczoraj piekłam ten chlebek. I nawet mi wyszedł, wyrósł bardzo ładnie. Użyłam świeżych drożdży. A mąka? Mąki wymieszałam takie jakie miałam w domu, tj. gryczaną, jaglaną, ryżową, 10 dag mi brakło to dosypałam amarantusowej i ona mi zmieniła trochę smak chlebka, bo jak ją znacie, to jej posmak jest specyficzny. Dokładnie piekłam tak jak Pani Ania zaleciła.
Dziękuję Pani za te proste, szybkie, wyśmienite przepisy. W końcu będę miała jakieś urozmaicenie do chleba gryczanego.
Pozdrawiam serdecznie