Chleb dyniowo -bananowy. Bez glutenu, bez nabiału!
Bez glutenu, bez nabiału, podobnie jak w diecie paleo.
Chlebek wychodzi wilgotny i pyszny!
Rozgrzałam piekarnik do 170°C.
W misce wymieszałam wszystkie składniki (poza dynią, kakao i miodem). Rozdrabniałam banana, tak aby w większości zlał się z ciastem (zostaną śladowe ilości widocznych kawałków). Wlałam ciasto do natłuszczonej foremki.
W osobnej misce wymieszałam puree z dyni, kakao i miód. Wlałam tę mieszankę w środek ciasta bananowego i używając noża/wykałaczki rozprowadzałam masę (wykonując zygzak).
Piekłam około 35-40 minut, do momentu gdy środek nie był już lepki.
Niech przed wyjęciem z formy chleb bananowy ostygnie 🙂
Piękny, prawda? A jaki smaczny! 🙂
Komentarze 25 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Czym mogę zastąpić masło migdałowe, jesli mam nietolerancję na migdały?
Proszę dodać więcej tłuszczu zamiast masła 🙂
Czy ma to znaczenie, gdzie wysuszymy kokosa i w jakiej temperaturze? Wiem to pytanie wydaje się dziwne ale na wiele rzeczy to pytanie jest słuszne.
Czy zamiast masła migdałowego może być masło orzechowe? ( z orzeszków ziemnych 100% )
NIE, orzeszki ziemne powodują powstawanie środowiska dla patogenów w naszym organizmie.
Piekłam ponad godzinę i nie upiekl się 🙁
A to puree to z gotowane dyni tak?
Czy mogę zastąpić jaja np. siemieniem lnianym?
tak 🙂
Aniu pyszne te przepisy ale moja corka oprócz diety bezglutenowej ma jeszcze cukrzyce moglabys podawac wartosci weglowodanow i kalorii
Aczt zamast kokosa, moze sie sprawdzic maka kokosowa? Czy bedzie za drobna? Lub moze byc za sucha?
a co to jest tahini??
Tahini to pasta z sezamu. Pozdrawiam
a czy mozna ja czyms zastapic? Bo nie wiem czy ja tu u mnie dostane.. (mieszkam w malej miejscowosci na poludniu Francji)
albo moze zrobic samemu? Tylko jak..? Pozdrawiam 🙂
Tahini można zrobić bardzo łatwo
podsmazam 2 szkl sezamu na suchej patelni do zarumienienia (nie można przypalić), wrzucam do blendera razem z olejem (około 1/4 szklanki (może być troszkę więcej )), zmiksować z olejem na gładką masę (zajmie to kilkanaście minut). W masie nie powinno być widocznych ziaren sezamu. Mozna przechowywac do 2 miesiecy w lodowce.
Zapytam jeszcze raz bo wcześniejszy komentarz gdzieś zaginął, czy masło klarowane kupione w puszcze jest ok czy kupować tylko w słoikach?
puszce*
w słoikach
Pozdrawiam
Aniu, a czy rozdrobniony kokos moge zamienic wiorkami kokosowymi?
Brzmi smakowicie, na pewno go wyprobuje w weekend 🙂
Cześć Aniu, czy znasz jakiś substytut masła migdałowego ?
Gdzie dostanę w Warszawie masło migdałowe? 🙂
Czy jest jakiś zamiennik tahini i masła migdałowego?
A jak zrobic wcześniej puree z dyni?
Zblendować.. Dziewczyny, nie bądźcie leniami! takie rzeczy jak zrobić puree z dyni lub co to jest pasta tahini i gdzie ją kupić, można znaleźć w jednej sekundzie na internecie..
Właśnie zabieram się za Twój przepis, mam nadzieję, że wyjdzie smaczny:)