Chłodnik ogórkowy z cukinią
Każdego lata, w moim wakacyjnym menu musi znaleźć się chłodnik! Wiem, że wielu z Was od razu myśli o klasycznym chłodniku, z botwinką i jajkiem, ja jednak lubię eksperymentować. Dlatego dzisiaj mam dla Was pomysł na chłodnik ogórkowy z cukinią na jogurcie. To nie tylko świetny sposób na ochłodę, ale także wartościowy posiłek, który pomoże w odpowiednim nawodnieniu organizmu, co latem jest bardzo ważne. Osobom na diecie bezmlecznej proponuję wypróbowanie jogurtu kokosowego. Pamiętajcie, że chłodniki zawsze najlepiej smakują schłodzone. 😉
Sposób przygotowania:
Ogórka i cukinię starłam na tarce o grubych oczkach, a następnie lekko posoliłam i odstawiłam na około 5 minut. Po tym czasie odcedziłam warzywa z nadmiaru wody. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt oraz pieprz. Całość wymieszałam i posypałam obficie koperkiem. Uwielbiam!
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…