Chłodnik ogórkowy z cukinią

Każdego lata, w moim wakacyjnym menu musi znaleźć się chłodnik! Wiem, że wielu z Was od razu myśli o klasycznym chłodniku, z botwinką i jajkiem, ja jednak lubię eksperymentować. Dlatego dzisiaj mam dla Was pomysł na chłodnik ogórkowy z cukinią na jogurcie.  To nie tylko świetny sposób na ochłodę, ale także wartościowy posiłek, który pomoże w odpowiednim nawodnieniu organizmu, co latem jest bardzo ważne. Osobom na diecie bezmlecznej proponuję wypróbowanie jogurtu kokosowego. Pamiętajcie, że chłodniki zawsze najlepiej smakują schłodzone. 😉

 

Sposób przygotowania:

Ogórka i cukinię starłam na tarce o grubych oczkach, a następnie lekko posoliłam i odstawiłam na około 5 minut. Po tym czasie odcedziłam warzywa z nadmiaru wody. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt oraz pieprz. Całość wymieszałam i posypałam obficie koperkiem. Uwielbiam!

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany