Chłodnik z pieczonych buraków z malinami i truskawkami

Lipiec to miesiąc malin! Jedzmy je na surowo, same lub w sałatkach, wykorzystujmy do koktajli, ciast i zup!

Zamrażajmy, róbmy soki i syropy, by cieszyć się malinami zimą. Zdrowe są też liście malin, zbierane właśnie teraz, w lipcu. Tak o malinach piszą Aleksander Ożarowski i Wacław Jaroniewski:
Do celów leczniczych zbiera się w lipcu świeżo dojrzałe, jędrne owoce maliny i suszy w suszarni ogrzewanej początkowo w temp. około 30, a następnie dosusza w temp. około 50°C. Otrzymuje się owoc maliny – Fructus Rubi idaei. Ze świeżych owoców sporządza się syrop malinowy – Sirupus Rubi idaei.
Do celów farmaceutycznych zbiera się również w ciągu lata młode, dobrze wyrośnięte liście maliny i suszy w suszarniach naturalnych w cieniu i przewiewie.
Zarówno owoce, jak i liście malin można zbierać z roślin uprawianych oraz występujących na stanowiskach naturalnych.

Podstawowe związki czynne.

Owoce malin zawierają do 2% kwasów organicznych, m.in. kwas cytrynowy, jabłkowy i askorbowy (wit. C), antocyjany (np. cyjanidynę), związki śluzowe i pektyny, cukry redukujące, lotne związki zapachowe (np. β-jonon, aldehyd benzylowy oraz alkohole izoamylowy i β-fenylooctowy), inozyt, lecytynę i sole mineralne. W liściach maliny znaleziono około 4,6% garbników ciągowych, około 1,5% kwasów organicznych, a wśród nich kwas cytrynowy, mlekowy i askorbowy (witamina C), związki żywicowe i sole mineralne.

Działanie.

Napar z suszonych owoców lub syrop ze świeżych pobudzają czynność gruczołów potowych i w stanach gorączkowych wywołują po 30-60 min obfite wydzielanie potu. Związek działający nie jest dotąd znany.
Liście maliny działają ściągające, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Wyciągi wodne, zawierające garbniki, hamują rozwój bakterii jelitowych i zmniejszają biegunkę. Powodują też nieznaczny rozkurcz mięśni gładkich jelit, naczyń krwionośnych oraz macicy.

Ja połączyłam maliny z buraczkami w zupie :), smak lata – mówię Wam!

Buraki pokroiłam w łódki, posypałam solą i pieprzem i piekłam w 170 °C 45 minut. Po upieczeniu obrałam i zmiksowałam na puree dodając odrobinę wody. Osobno zmiksowałam umyte maliny i truskawki, przetarłam przez sitko. Połączyłam buraki i owoce, dodałam wody. Doprawiłam octem, pieprzem, miodem. Podałam na zimno skropione balsamico.

Uśmiechów i słońca!

Komentarze 4 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Aniu, masz jakiś sprawdzony przepis na zdrowy syrop z owoców malin? Korzystając z sezonu z chęcią zrobiłabym kilka słoiczków na zimę 🙂
Pzdr