Ciastka buraczane! Uwielbiam je!

Wciąż kombinuję nad wykorzystaniem warzyw również w deserach. Dziś kolejna próba, już zjedzona, więc chyba udana. Ledwie zdążyłam zrobić zdjęcie :).

Buraki obrałam i pokroiłam w kostkę, wymieszałam z pozostałymi składnikami i zmiksowałam. Uformowałam ciastka i ułożyłam na blasze wyłożonej papierem. Piekłam ok. 40 minut w 150 stopniach, ostatnie 5 minut w 180 stopniach.

Słodkiego smacznego!

Komentarze 46 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Kobietko, jakbyś wydała książkę z samymi deserami ale zg z Twoją cenną wiedzą to bylabyć jeszcze bardziej kochana 🙂
pozdrawiam

Niesamowicie pyszne! Nie spodziewałam sie, ze będą aż tak dobre 😉
Ann! Jesteś super ❤️?

Super pomysl!!! Akurat mam buraki i cieply piekarnik po maluszkowych biszkoptach. Biore sie do roboty. Ciesze siw, ze to wlasnie Ty wpadlas na pomysl wykorzystania burakow w deserach, idealne dla mojego bobaska. pozdrawiam

Super przepis na niedzielny deser 😀 ,właśnie zabieram się za gotowanie 🙂 . Pozdrawiam.

Pycha sa! Wlasnie upieklam, tylko jak dla mnie to obeszloby sie bez cukru wanilinowego bo az sa za slodkie ;D

Aniu, nienawidzę buraków! 😉 Pewnie z uprzedzeń z dzieciństwa kiedy to jedyna słuszna ich forma to była papka z tartych buraków smażona z ogromna ilością masła, cukru i czego tam jeszcze. Fuj! Właśnie zakupiłam 2 buraki i będę robić ciasteczka, muszę dać im szanse i w końcu się przekonać do nich. Zobaczymy 🙂

Świetny pomysł. Ciasteczka są rewelacyjne. Piekłam je już dwukrotnie, za każdym razem z podwójnej porcji. Znikają w błyskawicznym tempie. Za drugim razem do części dodałam pokruszone orzechy laskowe- pychotka ! Polecam !

Możesz każdą.
Jakiego cukru waniliowego używasz? Jak ten z małej paczuszki to uważaj bo to cukier wa-ni-LI-no-wy! baardzo niezdrowy. Pozdrawiam

Bardzo dobrze że Pani Ania proponuję produkty najwyższej jakości światowej. Tak trzymać. Lepiej kupić jedzenie niż regał o domu. Pani Aniu proszę proponować produkty najwyższej jakości zdrowotnej to jest genialna droga -tak trzymać. Nie słuchać krytyki w tej sprawie.

Pod warunkiem, że są produkowane tradycyjnym sposobem z owczego mleka.
Pozdrawiam

To może jakiś topik z przepisami innych każdy szuka jakichś nowości bez glutenu może wrzucicie to ja jedna stronę będzie łatwiej

Aniu, wydaj książkę z przepisami:)
Szybciej będzie można znaleźć przepis i książka nie zajmuje tyle miejsca na kuchennym blacie 🙂

nie tylko z przepisami, ale każdy z działów bloga mogłaby zawierać. Nie lubię czytać w komputerze, ale klasyczną książkę z tym wszystkim zebranym do “kupy”, to bym zakupiła na pewno 🙂

W takim razie jutro robię – od niedawna jestem zwolenniczką wszystkiego buraczanego 🙂

no no ciasteczka buraczane wyglądają bardzo apetycznie. Czy wiesz jaka jest ich kaloryczność? Ja jestem na diecie i mogę wprowadzać własne produkty kontrolując ilość spożywanych kalorii.

Witam Pani Aniu 🙂
Ciastka wyglądają apetycznie, na pewno wypróbuję ten przepis. Przyszłościowo chciałam zapytać czy można zastosować jakieś inne warzywo bądź owoc zamiast buraka? Może coś Pani polecić?

Jakiego cukru waniliowego używasz? Jak ten z małej paczuszki to uważaj bo to cukier wa-ni-LI-no-wy! baardzo niezdrowy. Pozdrawiam

A propos Dnia Matki…moi synowie “na mieście” mówią krótko: healthy plan MUM 🙂 gdy je ktoś pyta o odżywianie …fajnie nie? 😉

radzę zmielić.. w końcu są dosyć ostre, a jelita to cienka błona

Polecam lody ze zmiksowanego banana i truskawek :). Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu! 🙂
Zmiksuj banany + kilka truskawek na jednolity mus, przełóż do foremek lub miseczek (dołóż patyczek wedle uznania) i zamroź. Po 3 godzinach już gotowe;)

Owszem,, dobre, ale trzeba czekać niestety. Moja propozycja jest taka: zmiksuj truskawki z bananem i cytryna, cukier ( opcjonalnie), dodaj kostki lodu i znów zmiksuj. Wyjdzie pyszny sorbet. I co najważniejsze jest gotowy od razu 🙂

świetna propozycja, na pewno wypróbuje, danie ze składników które mam dozwolne w diecie, nie moge się doczekać 🙂 pozdrawiam i proszę o więcej takich perełek 😉

Aniu, a dlaczego pieczesz tak dlugo? Tam praktycznie wszystko nadaje sie do zjedzenia na surowo. Im dluzej pieczemy tym bardziej tracimy cenne skladniki (witaminy, enzymy etc). Moze starczyloby 15 minut pieczenia?

siemie lniane swietnie laczy produkty

Ciastka buraczane super pomysł a one po pieczeniu są takie kruche, czy bardziej coś a’la placki?? Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące oleju kokosowego?? Wykorzystywać go raczej jako produkt spożywczy, czy kosmetyk? Bo chciałabym go zacząć używać, ale nie bardzo wiem jak… :0