Ciasto jaglane z musem o smaku banana i mango
Brakuje Ci ciągle czasu? Chcesz się zdrowo odżywiać, ale od czasu do czasu masz też ochotę na coś słodkiego? Nie musisz już spędzać godzin w kuchni na mieszaniu, ucieraniu i ugniataniu wielu składników, aby przygotować ulubione ciasto. Wypróbuj mój przepis na pyszne, bezglutenowe i zdrowe ciasto jaglane z musem o smaku banana i mango. Kilka chwil i ciasto jest już gotowe. Przekonaj się, jak szybko ciasto znika ze stołu 🙂
Przygotowanie:
Ugotowałam kaszę jaglaną na wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie dodałam cukier kokosowy, białko roślinne o smaku wanilii (jeśli nie dodasz białka proponuję dać więcej cukru kokosowego – około 70 g), olej kokosowy i kakao. Wszystkie składniki zblendowałam wraz z przyprawami. Następnie dodałam rodzynki i orzechy i wymieszałam.
Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wysmarowałam blachę olejem kokosowym, przelałam masę na ciasto i piekłam około 45 minut. Ciasto pozostawiłam w piekarniku do wystygnięcia.
Składniki na mus wymieszałam w blenderze i włożyłam do lodówki.
Ciasto podałam z musem na wierzchu.
Komentarze 8 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Czy to ma być 160g ugotowanej kaszy?
dołączam się do pytania, jakiej wielkości jest foremka na ciasto? 🙂
jakiej wielkości foremka
Zrobilam dzisiaj dla gosci razem z moja ukochana wiosenna zupa z kalarepy:) wyszlo przepyszne!zwlaszcza ten mus mango & chia robi super robote! 🙂
Pani Aniu, czy to ciasto trzeba piec? Przecież dodajemy kaszę już ugotowaną. Jak zblendujemy składniki to może wystarczy włożyć ciasto do lodówki? Pozdrawiam serdecznie – pięknie majowo 🙂
Czy zamiast kaszy jaglanej, można użyć mąki jaglanej, jeśli tak to w jakich proporcjach? Z góry dzięki za odpowiedź ?
Jak zwykle super- przepis. Nad czym warto się natrudzić. Pozdrowienia.
Megaaa!!! Jutro robie dla gości. Dzięki Aniu ?