Ciasto / chleb bananowe bez mleka, pszenicy i jajek
W miseczce rozgniotłam banany. W drugiej małej miseczce zrobiłam tak zwane „jajko chia“ – zamiennik jajka. Wsypałam nasiona, załam wrzątkiem…
W miseczce rozgniotłam banany. W drugiej małej miseczce zrobiłam tak zwane „jajko chia“ – zamiennik jajka. Wsypałam nasiona, załam wrzątkiem i odstawiłam na 2 minuty. Powstała “glutowata” konsystencja, którą zlepia składniki (polecam do ciast). Do miski z bananami dodałam wszystkie pozostałe składniki i wymieszałam.
Włożyłam masę do małej foremki (wkładając do niej papier do pieczenia) i piekłam 50-60 minut w 180 °C.
Można zjeść na wiele sposobów. Może jako chlebek na śniadanie? 🙂
Komentarze 94 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Dałam 1 szkl. mąki kasztanowej i 0,5 kokosowej. Przepyszne!
Po godzinie pieczenia chlebek nadal w stanie cieklym..nie wiem co zrobilam zle, nawet szczypte proszku do pieczenia dodalam i nawet milimetr nie wyrosl. Ehh do kosza..
Aniu,czy zamrozilabys porcje chlebka przy zrobieniu wiekszej ilosci?
Pozdrawiam cieplo 🙂
czy może być mąka jaglana? 🙂
albo mąka kukurydziana?
Proszę mnie nie pytać we wszystkich przepisach 🙂
proponuję przetestować. 🙂
Piekłem 50 minut i wyszedł mi zakalec 🙁 :'( poprzednie ciasto murzynek które robilam wgl jako pierwsze w swoim życiu wyszło smaczne a to kompletnie nie jest zjadliwe 🙁 🙁 trzeba było piec z termoobiegiem? Bo ja wlaczylam i może to jest przyczyna???
Pycha! Chlebek wyszedł cudnie i musiałam już zamknąć na cztery spusty żeby dalej nie kusił 🙂
Aniu olej kokosowy w formie stalej czy cieklej? Siemienie lniane jako zmiennik chia -zmielone czy normalne? I czy te same proporcje tzn 1lyzka -3 wrzatku?
Niestety kolejny słaby przepis. Podczas mieszania nie było to ciasto tylko grudy. i tak dodałam szklankę mąki zamiast 1,5 a z ciastem podczas mieszania nie miało to nic wspólnego. Smak jest dobry ale konsystencja tragedia, nie da się ukroić bo się rozwala
Witam! Mam pytanie odnośnie produktów. Niektórych z nich niestety nie znajduję w sklepach (mieszkam w Niemczech). Gdzie należy się udać aby mieć pewność, że dostanę np. mąkę kokosową, kasztanową, nasiona chia, masło ghee, i tym podobne składniki?
Na ebayu.de mąka kokosowa 5 kg ok. 16 euro, bio nasiona chia masz w penny, za masłem rozglądaj się w internecie.
Możesz też wpisać w google : naturmarkt albo biomarkt i swoją miejscowość, wyskoczą Ci sklepy w pobliżu, zadzwoń i sprawdź czy to faktycznie duży market czy mały sklepik.
Czesc.
Make kokosowa i inne skladniki mozesz dostac w Edeka albo w lepszych marketach. Ghee kupuje w Dm.
Pozdrawiam
Bardzo smaczne i bardzo słodkie! siłą powstrzymałam się przed zjedzeniem całego 🙂
Moje właśnie jest w piekarniku. Zobaczymy co wyjdzie 😀 Wszystko jak w przepisie. Surowa masa była dość sucha jak na ciasto, ale mam nadzieję, że wszystko się uda. Niestety nie mam zdolności do pieczenia bezglutenowych ciast, wczoraj jagalne wyladowalo w koszu. Czekam ⏰ 😀
Zrobiłam dzisiaj chlebek z przepisu Ani, zamiast kokosowej użyłam z jedną szklankę mąki ryżowej i piekłam ok. 35 minut i wyszedł przepyszny. Także może skróćcie czas pieczenia i chlebek będzie pyszny.
Coś strasznego! Pierwszy raz użyłam mąki kokosowej i przyznaję, że nie czytałam wcześniej o jej właściwościach absorpcyjnych. W innym przypadku wcale nie zdziwiłaby mnie sucha konsystencja surowego ciasta, które po upieczeniu (45 min) jest równie suche i rozpadające się. Banany dałam prawie czarne. Nawet jajko chia, które z powodzeniem stosowałam w innych wypiekach, nie skleiło mi ciasta. Ewidentnie brakuje jakiegoś mokrego składnika, może mleka roślinnego? Podobnie jak Czytelniczka wyżej nie wiem jakim cudem komuś to wyszło.
Jeśli ktoś toleruje gluten to polecam użyć pół na pół mąki pszennej pełnoziarnistej i żytniej lub pół na pół żytniej i ryżowej.
Postaram się zmienić przepis 😉 mi wychodzi 😉
Pszenicy zdecydowanie nie polecam!!!!!
A widzisz, jednak wychodzi 🙂 może warto się powstrzymać trochę przed zjedzeniem prosto z blachy – po wystudzeniu nie rozpada się. A ciasto przed upieczeniem owszem, jest suche, ale takie właśnie ma być.
Nie rozumiem wszyscy tu mówią o tym, że w przepisie jest mąka migdałowa a jest kokosowa. Zrobiłam wczoraj. Masa sucha jak piach a po upieczeniu jak cement. Niczym nie przypomina ani chleba ani ciasta. Po prostu można dziury w ścianach tym łatać. Nadaje się tylko do kosza na śmieci. Szkoda, bo składniki drogie i zawiedzione nadzieje. Jakim cudem komuś to ciasto wychodzi?
niestety też zakalec, masa nawet sie nie zlepiła w jedną całość przy mieszaniu. Może z normalnym jajkiem było by więcej mokrych składnikow. dodam, że banany prawie czarne dodałam 😉
Witam. Przepisy bardzo fajne, ale nie są podane kalorie..czy mozna jeść te wszystkie smakolyki przy odchudzaniu ?
Ten przepis podobnie jak inne ‘naszej gwiazdy’ jest do bani!!! Wchodzi zakalec!!!!!!
A ja myślę że to zwykły hejt z pani strony ,ponieważ od pewnego czasu robię z przepisu Pani Ani równe potrawy a do tego włączam myślenie i wyobraźnię i sama coś dodaje a to więcej a to mniej gdyż to się nazywa kwestia gustu i smaku . Nie rozumiem jednego po co pisać o takich rzeczach tutaj z takim podejście ?!
Zajadamy go na śniadanie z naszym 1,5 rocznym terrorystą, smarujemy masłem orzechowym lub dżemem slodzonym sokiem jablkowym.Jest pysznie,zdrowo i daje moc energii! Pycha!
Aniu czy można używać mąki migdałowej do pieczenia?
Wyszedł zakalec 🙁
dzisiaj skusiłam sie na ten smacznie wygladajacy chlebek… nie wyrosł mi jaka moze byc przyczyna?
Użyłam mąki kukurydzianej i ryżowej i niestety za każdym razem zakalec:-(
Aniu mi też wyszedł zakalec! A szkoda, bo miałam wielką ochotę na to ciasto. No nic, spróbuję niebawem jeszcze raz 🙂 Pozdrawiam!
Nie dodajemy proszku do pieczenia? Bo dzisiaj wyszedł mi niestety taaaaki zakalec :/ Pozdrawiam 🙂
A ja “troche” zmodyfikowalam.
Nie mialam chia i dalam jajka (nie chcialam ryzykowac z siemieniem za pierwszym razem)
Pol szklanki zmielonych migdalow i szklanka zmielonych platkow ryzowych (tylko to bylo w szafie…)
Olej rzepakowy bo kokosowego nie bylo, klarowane sie skonczylo a wszystkie oleje w domu maja zbyt niska temperature spalania (oliwa z oliwek extra virgin tez sie z tego wzgledu nie nadaje, prawda?)
A teraz sie modle, zeby bylo zjadliwe….
Potwierdzam, bardzo zjadliwe 🙂 Wlasnie upieklam juz drugi…
Swietny przepis i chlebek wychodzi niesamowity 🙂 juz sie ciesze na nowe, odkrywcze przepisy 🙂 oby tak dalej
Pani Aniu, zaczynam z Pania swój healthy plan 🙂 Czy można zastąpić czyms innym nasiona chia, nigdzie ich nie znalazłam.
siemieniem lnianym 🙂
Pozdrawiam
Ps. polecam sklep internetowy http://www.dargaju.pl
Uwielbiam wszelkiego rodzaju chlebki bananowe! Ostatnio bardzo dużo przepisów na różne ich rodzaje pojawia się w Internecie, dlatego ten też koniecznie muszę wypróbować. Zastanawiam się tylko nad tym, gdzie można dostać nasiona chia?
a mogę użyć mąki jaglanej?
Pozdrawiam
Proszę próbować 🙂
A co Pani sadzi o mace kokosowej? Probowalam zrobic ten chleb uzywajac maki kokosowej i niestety ciasto sie rozpadlo. Moze ma pani jakies pomysly z maka kokosowa, ktora pachnie cudownie, a mi brakuje pomyslow ?
maka kokosowa ma taki minus, ze jest bardzo “krucha”, ja zawsze mieszam maki(kokosowa, jaglana,ryzowa,amarantusowa,. Jedynie jak robie placka z batata, jajka i maki kokosowej, to sie nie rozlatuje 😛
Czym można zastąpić olej kokosowy?
Zdecydowanie najlepsze będzie masło klarowane.
Pozdrawiam
Bardzo dziekuje za udostepnienie tego przepisu. Jest genialny i tak pyszny, ze chleb bananowy hpba stal sie moim ulubionym deserem.
Przepis bardzo kuszący, ale czy komukolwiek kiedykolwiek się udał?
Robiłam kilka razy – niestety paćka w środku nie chce się zamienić w chlebek.
A dodaję identyko wszystko co w przepisie.
Piekę zgodnie z przepisem.
3 razy robione, 3 razy zakalec.
Banany są dojrzałe, mąka migdałowa jak w przepisie..
Szkoda tej mąki migdałowej……
Pani Ania musiała o czymś zapomnieć, z tego przepisu nie wychodzi chlebek niestety.
hmmm to dziwne 🙂 robię go często i zawsze wychodzi 🙂
Koniecznie trzeba piec w papierze do pieczenia i najlepiej wyciagac z blachy jak już całkiem ostygnie 🙂 W moim domu jest hitem na II śniadanie 😀
Nie można za długo mieszać składników suchych z mokrymi.
Pani Aniu,wyszedł zakalec !!!!jak to możliwe?!?? Wszystko odmierzylam według przepsiu tylko mąka była kukurydziana…. Mam go jeszcze dopiec?
hmmm. nie mam pojęcia. To ciasto akurat jest wyjątkowo proste, może za długo Pani piekła.
A czy jajka są niezdrowe ?
pyszny
nawet mój syn zjadł – a on nie lubi ciast
po pierwszym kawałku poprosił o następne
muszę zrobić z inną mąka bo migdałowa jest bardzo droga
Aniu,
Czy nie brakuje tu jakiegoś płynu (woda, mleko migdałowe). Bardzo sucha konsystencja….
Za długo piekłaś, banany muszą być dojrzałe.
A moze byc mąka kokosowa ??
czy można czymś zastąpić olej kokosowy?
Zazwyczaj chlebki bananowe to bomby z tłuszczu i cukru – tak wygląda większość przepisów. A ten wygląda znacznie bardziej dietetycznie!
Połączę ten przepis z moim sposobem. Lubię chlebek bananowy z mnóstwem wiórków kokosowych i odrobiną suszonych wiśni (lekko kwaskowate) lub orzechów. Polecam połączenie wiórków kokosowych i bananów – smakuje jak wprost z Karaibów! 🙂
Witam serdecznie, wspaniały blog Pani Aniu, mam takie pytanie, czy mogłaby Pani stworzyć osobny post dotyczący mięsa – mianowicie jakiej jakości mięso najlepiej spożywać, ile razy w tygodniu (jeżeli ktoś ma np. skazę białkową i nie może spożywać ryb), w jakiej ilości, sposób jego obróbki najlepszy do przyswojenia maksimum witamin. Zauważyłam, że wiele osób jest zainteresowanych tym tematem. W poprzednich postach również pojawiły się takie prośby. Pozdrawiam:)
sam przepis? http://hpbanew.client.beyond.pl/pozostale/ciasto-na-przekaske-z-rabarbarem-i-bananem/
Aniu, kiedy organizujesz następny obóz?? chętnie bym się wybrała, pozdrawiam
Własnie jem, pycha ! zrobiłam z mąki kukurydzianej i zmielonym siemieniem zamiast chia,
Witajcie,
Przepis wygląda super spróbowałam i już gotowe 🙂 zrobiłam troszkę inaczej dodałam mąkę żytnią i łyżkę oliwy reszta taka sama 🙂 wyszło wyśmienite 🙂
Pozdrawiam
Aniu, a co z kwasami tluszczowymi w mace migdalowej ktore sie utleniaja w wysokiej temperaturze pieczenia? Czy to nie jest szkodliwe? Mozna uzyc maki kokosowej?
Wow, jestem totalnie zaskoczona 😀 Zaciekawił mnie ten przepis, więc na pewno wypróbuję. Dziękuję! 🙂
http://wenus-lifestyle.pl/2014/08/domowe-maseczki-na-twarz/
Aniu gdzie można kupić nasiona chia i mąkę migdałową?
w sklepach ze zdrową żywnością.
http://zielonekoktajle.blogspot.com/p/super-zywnosc.html#chia i tam wykaz sklepów gdzie można zakupić chia z rabatem na hasło: zielone koktajle
Czy zamiast maki migdalowej mozna dodac jaglana?
Wg mnie tak, ja pieklam z kukurydzianej 🙂
Podbijam pytanie. Niestety mam nietolerancję na gluten, również na migdały, kokos, orzechy. Czy mąka jaglana się nadaje? Ewentualnie jaką inną można byłoby użyć?
Dziękuję za odpowiedź!
Kukurydzianej, ryżowej lub owsianej.
Pozdrawiam
Owsianej, ryżowej lub kukurydzianej.
Pozdrawiam
Ja robię na gryczanej i też wychodzi
Czy próbowałaś z innej mąki?
Jaką inną mąką można zastąpić mąkę migdałową, żeby było równie smaczne i zdrowe?
1 1/2 maki migdalowej oznacza lyzki czy szklanki?? Dzieki.
Witam,
czy ktoś może polecić internetowy sklep ze zdrową żywnością, gdzie dostępne są nasiona chia w przystępnej cenie?
http://zielonekoktajle.blogspot.com/p/super-zywnosc.html#chia i tam wykaz sklepów gdzie można zakupić chia z rabatem na hasło: zielone koktajle
Witam,
Co zamiast mąki migdalowej?
Można użyć również mąki kukurydzianej.
Pozdrawiam
Super, prosty i zdrowy przepis… Kolekcjonuje różne chlebki, bo jem tylko pieczone przez siebie a bezglutenowe są jak najbardziej pożądane dla mojej rodziny:)
Aniu użyłaś zwykłej mąki czy odtłuszczonej? Co sądzisz o tej z mniejszą zawartością tłuszczu?
Czy zamiast glutkowatych nasion chia można użyć glutkowatego siemienia lnianego? Czy również 1 łyżkę? Czy mąkę migdałową można zastąpić mąką kokosową (jaka jest różnica w konsystencji?), czy chlebek mógłby nie wyjść? Jak często można spożywać taki przysmak(czy nie będzie on zbyt kaloryczny?)? 🙂 Serdecznie pozdrawiam!
Pani Aniu a czy mozna make migdalowa zastapic maka ryzowa?
Tak, oczywiście ryżową lub kukurydzianą.
Pozdrawiam
Jakie sa korzysci odzywcze z korzystania z maki migdalowej? Nigdy takiej nie uzywalam, a chetnie sprobuje czegos nowego, jesli jest zdrowsze
takie niekorzyści, ze migdaly zawieraja duzo kwasow nienasyconych, ktore po obrobce termicznej stana sie kwasami trans, czyli najgorsze co moze byc dla zdrowia 😉 … wiec lepiej nie kombinowac z makami, ktore sa z orzechow/nasion. maka ryzowa, kokosowa, itp bedzie ok!
skad Pani bierze pomysły i przepisy na to wszystko?
z głowy 🙂 eksperymentuję 🙂
Aniu, a czy zamiast “jajka” z nasion chia można zrobić podobne z siemienia? 😉
Ha – tez o tym pomyślałam, tylko akurat użyciu zalenego lnu mielonego 🙂 też glutowate 😉
wg mnie tak, już widziałam kilka przepisów z siemieniem właśnie 😉
Ja zrobilam z siemieniem i bylo pyszne! Niestety troche klaplo ale smakowalo