Cytrynowe risotto

Cytrynowe risotto z kurczakiem i cukinią

Przygotowywaliście kiedykolwiek tradycyjne, włoskie risotto? To właśnie tym daniem inspirowałam się, przygotowując dzisiejszy przepis. Moja wersja jest znacznie szybsza i łatwiejsza, a dodatek cytryny nadaje całości świeży, orzeźwiający smak 🙂

 

Sposób przygotowania:

Przed ugotowaniem przepłukałam ryż 1-2 razy pod bieżącą, zimną wodą i ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroiłam w kostkę, a czosnek przecisnęłam przez praskę. Mięso i cukinię pokroiłam w kostkę, przyprawiłam solą i pieprzem. Na patelni rozgrzałam olej kokosowy, podsmażyłam czosnek, cebulę i mięso.

Dodałam cukinię, wodę i dusiłam całość do momentu, aż cukinia zmiękła. Na koniec dodałam ugotowany ryż, kurkumę i sok z cytryny. Całość wymieszałam i dusiłam jeszcze przez około 2 minuty. Danie posypałam posiekanym szczypiorkiem.

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany