Czekoladowy pudding z cukinii
Lubię niestandardowe połączenia smaków, ale to już chyba wiecie 🙂
Dziś w mojej kuchni cukinia, która jest jeszcze dostępna na każdym straganie i warzywniaku. Zrobię z niej jednak niestandardowe danie 🙂 Będzie to pudding czekoladowy. Tak wiem, że brzmi dziwnie, ale smakuje przepysznie i myślę, że warto się skusić 🙂
Co Ty na to?
Przepis bardzo prosty i szybki, więc tym bardziej namawiam :))
Cukinia jest niskokaloryczna, lekkostrawna i ma w swoim składzie dużo wody, pobudza perystaltykę jelit. Jest źródłem witaminy A oraz witamin : C, PP, B1,karoten. i minerałów: wapnia, fosforu, żelaza i magnezu.
Przygotowanie:
Dodaj wszystkie składniki do blendera o dużej mocy i miksuj, aż będzie masa gładkia i puszysta. Następnie, osobno zmiksuj owoce leśne na polewę.
Przełóż do małych pojemników, polej zmiksowanymi owocami i posyp wiórkami.
Komentarze 12 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Akurat szukałam ciekawych inspiracji, na pewno zrobię, uwielbiam wracać na Twojego bloga, zawsze coś ciekawego się dowiaduję:)
Aniu czy w wieku nastoletnim tkanka tłuszczowa jest oporniejsza na spalenie ? Ćwiczę ,zdrowo jem dbam o odpoczynek nie mam nietolerancji a kaloryfera na brzuchu nadal nie ma 🙁
Właśnie zrobiłam 😉 przepyszny! Nie pomyślałabym, że mozna tak wykorzystać surowa cukinie, a podobny pudding robiłam juz z awokado -jednak ten będzie mniej kaloryczny. Dodatek cynamonu świetnie pasuje. Wykonanie ekspresowe. Mniam 🙂
Cześć Aniu, świetne artykuły piszesz chciałam Ci tylko powiedzieć, strasznie sie przydają w zyciu i świetnie pogłębiają wiedzę. Ufam tylko tobie w 100% pod względem żywienia i tylko ciebie sie słucham. Pomysl prosze o jakiś szkoleniach, wykładach żebyś mogła przekazać swoją obszerna wiedzę innym ludziom, bo naprawdę robi wrażenie. Wolałabym wydawać pieniądze na twoje szkolenia niż na studia o kierunku “żywienie w zyciu codziennym” 🙂
Aniu kiedy zorganizujesz jakiś trening? A najlepiej w Łodzi :** potrzebuje kopalni motywacyjnego 🙂
orzechów włoskich orzechów włoskich ? czyli ile tych orzechów 😉
A ile tych orzechów włoskich w przepisie nie ma info.
Kilka orzechow wloskich-przeciez jest napisane!!!
Bardzo wartościowy deser. Każdy składnik jest zdrowy. Do niczego nie można się przyczepić. Tylko go zrobić i zjeść.
Aniu dodajesz mi otuchy, wystarczy poczytac Twojego bloga i pozytywne myslenie wraca, zwlaszcza gdy inni probuja swiadomie czy nieswiadomie nadlamac skrzydla; pozdawiam? przepis na pewno wyprobuje?
można jeść w ciąży surową cukinię?
A czemu nie? Czy coś tak zdrowego może zaszkodzić? Czy ma Pani takie same wątpliwości podczas jedzenia kotleta schabowego albo frytek?