Przegrzebki z warzywami

Przegrzebki, inaczej małże świętego Jakuba. Wierzcie mi, ich delikatny smak zachwyci nawet przeciwników owoców morza. Ponadto ich mięso zawiera dużo żelaza, potasu, magnezu i selenu, a przygotowanie to zaledwie kilka minut. Do dzieła!

Składniki:
  • Przegrzebki (w 100 gramach około 17 g białka)
  • Warzywa: romanesco, kalafior, groszek zielony, marchewka, kalarepa

Przegrzebki przygotowałam beztłuszczowo na rozgrzanej patelni, dodając jedynie sól.
Wystarczy 2 min z każdej strony. Jeśli jesteście posiadaczami elektrycznego grilla to teraz jest dobry moment, aby użyć go zamiast patelni. Po podaniu doprawiłam pieprzem. Warzywa przyrządziłam na parze, dodając masło klarowane.

Smacznego! Idealna porcja na lekką kolację

Komentarze 1 komentarz

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Od dawna chciałabym spróbować jak smakują przegrzebki. Tylko gdzie je kupić w małym mieście?