Domowy dżem z jabłek z cukrem kokosowym

Na szczęście zima, mimo coraz mniejszej ilości, nie oznacza całkowitego braku owoców:) Mamy przecież jabłka, nasz pyszny polski przysmak. Nie dość, że pyszne to jeszcze bardzo zdrowe.

Pewnie często słyszysz, słynne już powiedzenie, że jeśli zjesz jedno jabłko w ciągu dnia to żadna choroba nie będzie Ci straszna:)

Jabłka mają wiele cennych witamin i potrzebnych składników mineralnych. WIĘCEJ PISAŁAM TUTAJ

Dodatkowo pektyny i rozpuszczalny błonnik, który wspomaga perystaltykę jelit.

Świetnie oczyszczają organizm z toksyn i obniżają poziom złego cholesterolu LDL we krwi. Zapobiegają stanom zapalnym; także gdy grozi Ci reumatyzm – jedz jabłka! Jabłka pomagają także w walce z nadwagą!

Jabłka posiadają kilka tysięcy odmian, więc na pewno każdy znajdzie smak dla siebie:) Ja dziś robię zapasy dżemów jabłkowych na zimę. Wykorzystałam antonówki, ale Ty wybierz te jabłka które lubisz lub którymi aktualnie dysponujesz.

Dżem jabłkowy

Umyj dokładnie jabłka, przekrój na pół  i usuń pestki. Zetrzyj na małej tarce i przenieś na patelnie. Dodaj przyprawy i cukier kokosowy. Duś ok. 20 minut pod przykryciem. Dopraw dodatkowo wedle uznania. Przełóż jabłka do małych słoiczków, mocno zakręć i pozostaw w chłodnym pomieszczeniu.

Komentarze 11 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Jak dlugo mozna przechowywac taki dzem zeby byl dobry do spozycia?

Ciężko powiedzieć. Mój szybko zniknął 🙂

Czy można zastąpić cukier kokosowy ksylitolem/ cukrem brzozowym ?
Pozdrawiam

odradzam cukier brązowy. Ksylitol jak najbardziej

A dlaczego odradzasz brązowy?

Podpinam się do pytania dlaczego odradzasz brązowy cukier?
Ps zaraz zabieram się za zakupy cukru kokosowego ;))

Ania

Robilam ten dzem kiedys wg Twojego podobnego przepisu. Wyszedl przepyszny i dlugo zachowal swiezosc. Polecam wszystkim!

A wylewa się jakiś olej kokosowy czy masło czy same jabłka dusi, nie spala się??? Pozdrawiam gorąco

Witaj. Jestem w ciąży i zrobiłam w sokowirówce sok ze świeżego buraka. Natomiast czytają o sokach natknęłam się na informację, że sok z surowego buraka jest szkodliwy, ponieważ zawiera azotany. Wiesz coś ma temat takiego soku ? Pozdrawiam

Zależy w jakich ilościach.
Proponuję, aby taki sok odstał ok 30 minut/1 h, aby mógł się utlenić (inaczej jest “zbyt energetyczny” dla naszego przewodu pokarmowego)