Faszerowane jaja z pastą z awokado
Wielkanoc coraz bliżej. Czas zatem myśleć o świątecznych przysmakach. A skoro Wielkanoc, to nie może zabraknąć jej głównych bohaterów — czyli faszerowanych jajek. Moja dzisiejsza propozycja to farsz powstały na bazie awokado. Co więcej, możecie wykorzystać go jako pastę do kanapek czy naleśników! 😉
Sposób przygotowania:
Jajka ugotowałam na twardo, pozostawiłam do wystudzenia i wydrążyłam z nich żółtka. Zblendowałam na pastę miąższ awokado, żółtka, oliwę, chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz sok z cytryny (możecie zamiast blendowania rozgnieść żółtka i awokado widelcem, a potem wymieszać z pozostałymi składnikami).
Dodałam do powstałej pasty pokrojonego w drobną kostkę pomidora i całość ponownie wymieszałam. Napełniłam pastą białka jaj i posypałam je posiekaną pietruszką.
Pozostałą część farszu możecie przełożyć do szklanego pojemnika i przechowywać w lodówce do maksymalnie 2 dni 🙂
Komentarze Jeden komentarz
Dołącz do dyskusji…
Przepis wypróbowany. Rewelacja 🥰