Faszerowane jajka z majonezem z awokado.
Jak Wielkanoc, to jajka.
Dzielimy się nimi z rodziną przy świątecznym stole. Do każdego kawałka dołączamy życzenia. Ale jajka mogą być też bardzo smaczną przystawką. Zwłaszcza, że w ich przygotowanie możemy włożyć więcej serca niż czasu, a i tak będą bardzo smaczne.
Wszyscy wiemy , że tradycyjny majonez jest bardzo kaloryczny. Rzadko kiedy dodaję owoce do białka, ale przy tej okazji robię wyjątek.
Pasta: pół dojrzałego awokado, pół ząbka czosnku, sól morska i pieprz – wszystko zmiksować.
Jajka: Pięć jajek ugotować na twardo i przekroić wzdłuż tak, aby nie pokruszyć skorupek. Do masy z awokado dodajemy jajka i garść szczypiorku. Doprawiamy przyprawami i blendujemy. Masę przekładamy do skorupek i podsmażamy na maśle kokosowym.
Pycha 🙂
Wesołego Alleluja!
Komentarze 23 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Aniu, dla Cb i Twoich na najbliższych również Wesołych świąt! 🙂
na pewno warte wyprobowania;)
blog z inspiracjami modowymi, gotowymi zestawami(ostatnio minimalistyczne, dla wielbicielek boho) i poradami dietetyczno-kosmetycznymi, przepisami(np pasta z makrela i awokado) : http://patosichaos.wordpress.com/
Aniu, a co sądzisz o majonezie własnej roboty? 🙂
jestem n atak, sama robiłam kilka razy,tylko jeden ważny warunek! Muszą być świeże jajka z wiadomego źródła!
Pozdrawiam
Prosto od gospodarza 😉 Dzięki za odpowiedź i życzę Ci WESOŁYCH ŚWIĄT!
Bardzo fajny przepis na faszerowane jajka 😉
Pozdrawiam i zapraszam do mnie,
najlepszeporady.blog.pl
Hej,
chyba mnie tytuł trochę myli i się doszukuję w składnikach tego majonezu 🙂
Jak rozumiem majonezu nie dodajemy ?
I jeszcze jedno pytanko czym powszechniej stosowanym ewentualnie zastąpić masło kokosowe ?
Wesołych Świąt.
Super pomysł! Tego majonezu co jest w sklepie niestety nie da się jeść 🙁
A jak się później je takie jajka trzeba łyżeczką wydłubywać? Nie zje sie przy tym skorupki?
A próbowałaś z przepiórczymi? Mają mniej tłuszczu i cholesterolu niż kurze. Tylko to takie maleństwa:)
http://zycienienabogato.blogspot.com/
Aniu, czytasz mi w myślach, ponieważ od wczoraj się zastanawiam nad alternatywą dla majonezu w święta 🙂
Dzięki piękne Pani Aniu za przepisy 🙂 😀
a czy w tej skorupce nie będzie już żadnej salmonelli etc? wiem,że to gotowane ale i tak mam pewne obawy 🙂
O, jaki swietny pomysł! Taki zamiennik zagości u mnie na stole, bo u mnie wszyscy walą majonez!
ps. taką pastę robię czasem dla smaczku na chlebek razowy 🙂 też polecam, nawet mój Tata się skusił! 😛
A tak na szybko, czy pasta nadaję się na chleb? 🙂
Zdaję mi sie ze zależy od smaków 😉
A to nadzienie to nie po prostu guacamole?
Jak podsmażamy!!!!!!!! Skorupke?????
Farszem do dołu – widać przecież na zdjęciu ;-))
Ela, skorupki sie nie podsmaża 🙂 Nadzienie wkladasz spowrotem do skorupki i całość wrzucasz na patelnie ( Stroną nadzienia nie skorupki)
Czyli ze skorupek wydłubać całe jajko a później zmieszane z awokado włożyć z powrotem i podsmażyć? 🙂
tak 🙂
Witam,
Wiem, że nie dotyczy to tego postu ale mam ważne pytanie, przeczytałam Twój post odnośnie ” Jaką wodę wybrać”. Zaciekawiła mnie Muszynianka sprawdziłam jej skład, okazuje się, że ma 1331 mg/ l HCO3. Czy należy ją spożywać codziennie ? 🙂 Czy istnieje woda, która jest polskim odpowiednikiem Twojej wody z Niemiec?
P.S Twój blog motywuje mnie do odkrywania nowych smaków w kuchni i dzielenia się nimi z bliskimi, dziękuję Aniu 🙂
Pozdrawiam 🙂