Faszerowane jajka z majonezem z awokado.

Jak Wielkanoc, to jajka.

Dzielimy się nimi z rodziną przy świątecznym stole. Do każdego kawałka dołączamy życzenia. Ale jajka mogą być też bardzo smaczną przystawką. Zwłaszcza, że w ich przygotowanie możemy włożyć więcej serca niż czasu, a i tak będą bardzo smaczne.

Wszyscy wiemy , że tradycyjny majonez jest bardzo kaloryczny. Rzadko kiedy dodaję owoce do białka, ale przy tej okazji robię wyjątek.

Pasta: pół dojrzałego awokado, pół ząbka czosnku, sól morska i pieprz –  wszystko zmiksować.

Jajka: Pięć jajek ugotować na twardo i przekroić wzdłuż tak, aby nie pokruszyć skorupek. Do masy z awokado dodajemy jajka i garść szczypiorku. Doprawiamy przyprawami i blendujemy. Masę przekładamy do skorupek i podsmażamy na maśle kokosowym.

Pycha 🙂

Wesołego Alleluja!

Komentarze 23 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Aniu, dla Cb i Twoich na najbliższych również Wesołych świąt! 🙂

na pewno warte wyprobowania;)

blog z inspiracjami modowymi, gotowymi zestawami(ostatnio minimalistyczne, dla wielbicielek boho) i poradami dietetyczno-kosmetycznymi, przepisami(np pasta z makrela i awokado) : http://patosichaos.wordpress.com/

jestem n atak, sama robiłam kilka razy,tylko jeden ważny warunek! Muszą być świeże jajka z wiadomego źródła!
Pozdrawiam

Prosto od gospodarza 😉 Dzięki za odpowiedź i życzę Ci WESOŁYCH ŚWIĄT!

Hej,
chyba mnie tytuł trochę myli i się doszukuję w składnikach tego majonezu 🙂
Jak rozumiem majonezu nie dodajemy ?
I jeszcze jedno pytanko czym powszechniej stosowanym ewentualnie zastąpić masło kokosowe ?
Wesołych Świąt.

A jak się później je takie jajka trzeba łyżeczką wydłubywać? Nie zje sie przy tym skorupki?

Aniu, czytasz mi w myślach, ponieważ od wczoraj się zastanawiam nad alternatywą dla majonezu w święta 🙂

a czy w tej skorupce nie będzie już żadnej salmonelli etc? wiem,że to gotowane ale i tak mam pewne obawy 🙂

O, jaki swietny pomysł! Taki zamiennik zagości u mnie na stole, bo u mnie wszyscy walą majonez!
ps. taką pastę robię czasem dla smaczku na chlebek razowy 🙂 też polecam, nawet mój Tata się skusił! 😛

Zdaję mi sie ze zależy od smaków 😉

Farszem do dołu – widać przecież na zdjęciu ;-))

Ela, skorupki sie nie podsmaża 🙂 Nadzienie wkladasz spowrotem do skorupki i całość wrzucasz na patelnie ( Stroną nadzienia nie skorupki)

Czyli ze skorupek wydłubać całe jajko a później zmieszane z awokado włożyć z powrotem i podsmażyć? 🙂

Witam,
Wiem, że nie dotyczy to tego postu ale mam ważne pytanie, przeczytałam Twój post odnośnie ” Jaką wodę wybrać”. Zaciekawiła mnie Muszynianka sprawdziłam jej skład, okazuje się, że ma 1331 mg/ l HCO3. Czy należy ją spożywać codziennie ? 🙂 Czy istnieje woda, która jest polskim odpowiednikiem Twojej wody z Niemiec?
P.S Twój blog motywuje mnie do odkrywania nowych smaków w kuchni i dzielenia się nimi z bliskimi, dziękuję Aniu 🙂
Pozdrawiam 🙂