Zupa

Zupa ogórkowa

Dzisiejszy przepis wybrała dla Was Klara 🙂 Jej prośba o przygotowanie zupy ogórkowej zainspirowała mnie do przedstawienia Wam mojej receptury na tę klasyczną potrawę. O właściwościach kiszonek możecie przeczytać TUTAJ. Dzisiaj warto wykorzystać tę wiedzę w praktyce podczas przygotowania naprawdę prostego dania. W naszym domu zupy sprawdzają się świetnie w okresie zimowym – jako danie na ciepło, które w każdym momencie można szybko odgrzać. Klara gorąco poleca 😉

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę obrałam i pokroiłam w kostkę. Dodałam do garnka, zalałam wodą i gotowałam, następnie dołożyłam pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Dodałam liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól morską. Gotowałam do czasu, aż warzywa były miękkie. Dodałam starte ogórki kiszone, wodę  z ogórków i całość gotowałam jeszcze chwilę. Odlałam kubek zupy i wymieszałam z jogurtem roślinnym, następnie powoli wlewałam do zupy mieszając. Gotową zupę posypałam posiekaną natką pietruszki.

 

Ogorkowa

Komentarze 4 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Moja 10 latka oraz prawie 2latka tez uwielbiają zupę ogórkowa ? robię identycznie tylko nigdy nie zabielalam będę musiała spróbować jogurtem ???

Moja Kalina tez dziś na obiad wybrała zupę ogórkową 🙂 Przepis mam całkiem podobny jednak dziś bez kurczaka i z dodatkiem śmietany 😮 Od czasu do czasu można 😉
Pozdrawiam gorąco i dużo zdrówka :*

O ile pamiętam zupa ogórkowa to ulubiona zupa Tomasza Hajty. A teraz także państwa Lewandowskich. Szczerze mogę przyznać, że ja ją też lubię.