Faszerowany bakłażan
Bakłażan — znacie, lubicie? Wydaje mi się, że zdecydowanie zbyt rzadko pojawia się na naszych talerzach. Być może dlatego, że wymaga obróbki termicznej. Surowy bakłażan zawiera dużo solaniny, której spożycie może prowadzić do dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Na szczęście pieczenie, gotowanie lub duszenie neutralizuje szkodliwą solaninę.
Bakłażan cechuje się wysoką wartością odżywczą, dlatego warto by pojawiał się w diecie. Zawiera dużo witamin z grupy B i antyoksydantów (szczególnie w skórce). Moja dzisiejsza propozycja nie jest trudna, a czas oczekiwania podczas pieczenia będzie idealną okazją, aby pozwolić sobie na chwilę odpoczynku albo… krótki trening, który zwieńczycie pyszną kolacją z bakłażanem! 🙂
Sposób przygotowania:
Wydrążyłam miąższ z bakłażana i pokroiłam go w kostkę. Wydrążone części warzywa odłożyłam na bok. Cebulę pokroiłam w kostkę, czosnek przecisnęłam przez praskę. Na patelni rozgrzałam olej, podsmażyłam cebulę i czosnek. Dodałam miąższ z bakłażana, przyprawy i pokrojone w ćwiartki pomidorki. Całość dusiłam do momentu, aż warzywa zmiękły i odparowały.
Wydrążone części bakłażana przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Nałożyłam warzywny farsz. Całość piekłam w 180°C przez około 15-20 minut. Po upieczeniu posypałam danie pokruszonym serem feta i posiekaną natką pietruszki.
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…