Frytki z batatów

Masz czasem ochotę na frytki? Sięgnij po ich zdrowszą i smaczną alternatywę – frytki z batatów! Można je podawać jako dodatek do dań obiadowych lub spożywać samodzielnie jako przekąskę. Bataty są źródłem wielu cennych antyoksydantów, takich jak likopen oraz beta-karoten. Więcej informacji na temat ich właściwości zdrowotnych znajdziesz TUTAJ.

 

FRYTKI Z BATATÓW

Sposób przygotowania:

Pokroiłam bataty na frytki i piekłam w piekarniku w 170 stopniach ok 30 minut.

Komentarze 20 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Moim zdaniem frytki z batatów są dużo fajniejsze niż tradycyjne ziemniaczane. Fajnie wychodzą we frytkownicy beztłuszczowej (ja mam Knappera). Sa chrupiące, ale nietłuste. Dobre danie na imprezy i spotkania towarzyskie, szczególnie jak poda się je z dipami (np. guacamole lub śmietanowo-czosnkowym).

Ah jak to przyjemnie znalezc czasem przepis zawierajacy tyle szczegolow co instrukcja skladania mebli z ikei 🙂

Pokroiłam i piekłam… No super 😀 A jakieś wskazówki, ile czasu Pani je piekła? 🙂

Pani Aniu. Ile minut trzeba piec frytki zeby nie byly surowe ani spalone 🙂 I moje kolejne pytanie o ziemniaki , również bataty. Czy należy ograniczyć spożywanie ich podczas redukcji tkanki tłuszczowej ?
Pozdrawiam serdecznie.

Polecam dodać pieprz cayenne. Wtedy frytki maja charakterek, z samymi ziołami są po prostu nijakie 😉

Cześć Aniu,
bataty pieczesz na termoobiegu czy grzanie góra/dół?

Mi nigdy nie wychodzą chrupiące jak frytki, jest na to jakiś sposób ?

A jak smakuje batat? Coś w smaku ziemniaka? ?❤️ Wygląda apetycznie:) 🙂 a ile trzeba piec?

Piękna alternatywa dla zwykłych frytek. Na pewno z batatów smakują wyśmienicie. Pewnie Pani je próbowała. I ja też spróbuję. Pozdrawiam.

Czytasz w moich myślach 🙂 dziś zrobię te fryty !
A jak długo je piec?

Pozdrawiam

Pani Aniu, jak długo Pani je piekła?
Dziękuję za info!

P.S. Pięknego dnia!:))))))))))))))