Gryczane burgery
Co powiecie na wege burgery? Osobiście uważam, że to ciekawa opcja na urozmaicenie codziennego menu 🙂 Kasza gryczana niejednokrotnie pojawiła się w moich obiadowych propozycjach. Nie mogło być inaczej, ponieważ jest bardzo zdrowa i przy tym smaczna. Do tego wszystkiego nie zawiera glutenu, posiada niski indeks glikemiczny i jest dobrym źródłem witamin z grupy B, żelaza, cynku czy też jodu. Mam nadzieję, że przekona to Was to wypróbowania moich burgerów 🙂 Smacznego!
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną przepłukałam, następnie ugotowałam według przepisu na opakowaniu, ostudziłam. Marchew umyłam, obrałam i starłam na tarce o dużych oczkach. Następnie wymieszałam kaszę, marchew, płatki drożdżowe, zmielony len, mak, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, rozpuszczony olej razem z przyprawami. Uformowałam z masy burgery i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam przez około 30 minut w temperaturze 200°C. W trakcie pieczenia obróciłam je na drugą stronę.
Koperek i miętę posiekałam, wymieszałam dokładnie z pozostałymi składnikami. Gotowym sosem polałam burgery.
Komentarze 3 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Świetne! Muszę zrobić 🙂
Suszone drożdże czy płatki drożdżowe?
A tak Aniu zastanawiałam się, co zrobić ciekawego z kaszy gryczanej, a tu proszę, przepis na gryczane burgery? Pozdrawiam? Gratuluję córeczki?