Gulasz z wołowiną i batatami
Dzień dobry! Jesteście gotowi na nowy przepis z serii WZMOCNIJ SIĘ? Dziś mięso w roli głównej. Szczególnie mogą ucieszyć się panowie. Gulasz z wołowiną i batatami to pełnowartościowe zbilansowane danie nie zawierające glutenu i nabiału. Nie jesz mięsa? Nic straconego! Gulasz spokojnie możesz przygotować zastępując mięso – tofu, czyli dla każdego coś dobrego 🙂
Mięso głównie kojarzone jest z dostarczaniem do organizmu pełnowartościowego białka i żelaza. Dziś chciałabym Wam przedstawić kolejny jego atut – jakim jest wysoka zawartość cynku. Jak to się odnosi do odporności? Odpowiedni jego poziom wspomaga pracę grasicy, która jest narządem układu odpornościowego i służy do produkcji przeciwciał, co wpływa bezpośrednio na dobrą odporność Waszego organizmu. Warto dbać o regularną podaż dobrych źródeł tego pierwiastka. Badania pokazują, że niedobory cynku bezpośrednio przekładają się na zmniejszenie tkanki limfatycznej jak i zaburzenie mechanizmów pierwotnej oraz wtórnej odpowiedzi immunologicznej. Mniej naukowo – oznacza to, że zbyt niski poziom cynku w komórkach blokuje sprawną pracę przeciwciał w trakcie infekcji, czyli Wasz organizm nie wykorzystuje w pełni swojego potencjału obronnego. Pamiętajcie, że to co jecie ma bezpośredni wpływa na Wasze samopoczucie i zdrowie! Każdy produkt ma znaczenie 🙂
Sposób przygotowania:
Na głebokiej patelni z rozgrzanym masłem ghee zeszkliłam pokrojoną cebulę. Mięso (może być zmielone) doprawiłam przyprawami, zalałam bulionem i dodałam pokrojone warzywa. Całość gotowałam pod przykryciem i w międzyczasie skropiłam sokiem wyciśniętym z cytryny (można również użyć limonki). Zawartość patelni mieszałam co jakiś czas i gotowałam na średnim ogniu do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości mięsa. Gotowe danie, przed podaniem, posypałam bazylią, kiełkami i nerkowcami.
Komentarze Jeden komentarz
Dołącz do dyskusji…
Takie danie. Taka pani serwująca posiłek. Czego chcieć więcej. Tylko kupić produkty. I wykonać to danie.