Sałatka z kaszy jaglanej z dynią

Jaglaną kocham od dawna, to wiecie.

Ta kasza wzmacnia pracę jelita grubego, odkwasza, dodaje energii, zawiera cenne cynk, potas i żelazo – matka kasz J! Po jaglanej zawsze czuję się lekko. Dziś sałatka.

Dynię pokroiłam w kostkę i piekłam 25 minut w 180 st C (do miękkości). Kaszę opłukałam na sitku, przelałam zimną wodą i ugotowałam z solą i pieprzem. Dodałam dynię, miętę i koperek, pokropiłam octem balsamicznym.

Uch, pycha!

Komentarze 28 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Podobno potrawy soli się po ugotowaniu. Gotowanie z solą sprawia że z soli wytrącają się szkodliwe substancje -czy to prawda?

Sól w ogóle warto ograniczyć.Soląc po ugotowaniu używamy jej mniej. Ale warto szukać zamienników – odpowiednio skomponowane zioła pozwalają z czasem zapomnieć o soli :). Pozdrawiam!

Andzia, czym można zastąpić dynię? Wszystko lubię, tylko nie pomarańczowego potwora…

Aniu, co myslisz o aloesie? Ale takim ktory mozna kupic do picia prosto ze sklepu.

Pozdrawiam 😉

Aloes, ma właściwości detoksykujące organizm oraz wzmacnia układ immunologiczny.
Pozdrawiam

Aniu od 12 lat choruje na Hashimoto.
Dzieki Tobie i Twoich przepisow moje przeciwciala znacznie sie zmniejszyly.

Wyczułyśmy się, wczoraj zrobiłam taką kolację córeczce 🙂 Moja była na ciepło, bez mięty, koperku i balsamico, ale z liśćmi pietruszki i imbirem. Pycha!

Pani Aniu ! Nistety ale za bardzo rozbudowalam nogi tj. Miesnie czworglowe na silowni i teraz chcialabym zeby ten miesien zszedl troche 😉 pomocy ! Co mam robic ? Czy nbieznia pomoze ? Blagam o odpowiedz

Ann, od jutra zaczynam ćwiczyć po obejrzeniu dziś pierwszy raz Twoich instruktaży nabrałam zdecydowania.

raczej śniadanie lub obiad. Pozdrawiam!

Jeśli to dynia Hokkaido, to można jeść ją ze skórką po upieczeniu. Pozostałe odmiany należy obrać. Pozdrawiam 🙂

Hmm ciekawy pomysł na jaglankę. Nie używaliśmy jej jeszcze do sałatek, z reguły była dodatkiem do obiadu albo do słodkiego deseru. Kolejna inspiracja którą chętnie wypróbujemy. Dodatek dyni pewnie bardzo pozytywnie wpływa na smak 🙂 W naszym wydaniu widzę tą sałatkę jako fajny dodatek do np. grillowanej piersi z kurczaka 🙂 http://dbamofigure.pl/

Aniu czy masz może już jakieś pomysły na zdrowe Święta…:D tak aby cała rodzina skorzystała…:)
Bardzo proszę zdradź coś…:)

Kombinuję 🙂 Będą posty! Pozdrawiam!

Ciekawy przepis- napewno wypróbuje dzisiaj ! Więcej takich proszę ! Prostych , szybkich i zdrowych !

Ostatnio przez przypadek robiac tzw. Obiad z resztek lodowkowych zmiksowalam upieczona dynie z natka pietruszki – kolor moze nie byl zachecajacy… 🙂 ale smak… rewelacja niczym nawet nie doprawilam bo bylo tak dobre- polecam Aniu, do tego ugotowalam ryz basmati. JAMIII :). Ps. tak przy okazji Aniu polec mi prosze jakis zamiennik oliwy z oliwek ktory moge uzyc do robienia pesto np. z pietruszki, bazylii czy jarmurzu – kurcze bo za oliwa z oliwek nie przepadam :/