Homemade! Czekolada domowa – czyli zdrowe kakao z owocami.
Czekolada domowa bez cukru z wtopionymi owocami 🙂
Coś dla gości – Czekolada “HOME MADE” 🙂
Przygotowanie:
Na płaską blachę wyłożoną papierem wysypałam owoce i wiórki kokosowe.
W rondelku rozpuściłam tłuszcz dodając kakao i łyżkę miodu.
Kiedy wszystko już przybrało wodnistą strukturę, polałam nią przygotowane owoce na blaszce.
Posypałam z wierzchu jagodami goji oraz wiórkami. Odłożyłam do zamrażarki na 1,5 godziny.
Ready!
Komentarze 44 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Zrobiłam dzis ta czekoladkę i powiem jedno REWELACJA !!!!!!! Polecam
taka czekolada to dopiero prawdziwa czekolada 😀 Zrobiłaś mi ochotę, dzisiaj sobie zrobię 😀
Dzis zrobilam z zurawina i wiorkami kokosowymi a reszta jak w przepisie wyszlo pychaaa 😉 noe za slodka nie za gorzka 😉
ja dodałam płatki jaglane
Jako, że zawsze jak zbliża mi się okres mam ochotę na słodkie, postanowiłam zrobić Twoją domową czekoladę 🙂 Jedyny składnik jakiego nie miałam to borówki, więc zastąpiłam je orzechami 😀 właśnie się mrozi. Już nie mogę się doczekać! Uwielbiam Twoje przepisy i kulinarne ekperymenty 😀
Pozdrawiam!
Zachęcona pozytywnymi opiniami postanowiłam przygotować czekoladę. Zastąpiłam jedynie jagody goji, suszoną żurawiną. Czekolada ogólnie wyszła pyszna, ale jest jeden minus, który nie wiem czy powstał z mojej winy (choć robiłam wszystko wg przepisu). Na czekoladzie zrobiła się cieniutka warstwa zastygniętego tłuszczu w kolorze białym. Nie wygląda to apetycznie. Co mogłam zrobić źle ? Prosiłabym o radę. Chciałabym ponownie przygotować ten deser dla przyjaciół. Pozdrawiam
Czekolada wyszła przepyszna. jestem bardzo zaskoczona, że w tak krótkim czasie można przygotować własną czekoladę, która jest sto razy zdrowsza niż ta ze sklepu. Super do kawy.
Aniu a czy nie trzeba dodać tam mleka np.kokosowego?
Wspaniała alternatywa szczególnie dla takiego ‘czekoladożercy’ jak ja 🙂
Odmiana od wiórki kokosowe => wiórków kokosowych, a nie wiórek. Przepis bardzo ciekawe. Ale jak zachowuje się owa czekolada w temp. pokojowej? Po włożeniu do zamrażalnika zrozumiałe, że przybiera formę stałą. Czy masa nie jest zbyt płynna i nie powinno się jej jeszcze zagęścić jakimś produktem np. mlekiem w proszku?
Pozdrawiam
Bardzo smaczne ! Dziękuje:) Pozdrawiam
Podobna czekoladę robię z karobem i suszonymi owocami. Ze świeżymi jeszcze nie próbowałam, dzięki za przepis!
Witam Ann
To była prawdziwa uczta dla zmysłów, gratuluje CI tego bloga i cuuudownych przepisów, zmieniasz na lepsze wszystko w moim i męża życiu….. Zrobilam także wersje z rodzynkami i wyszło super…choć w poście jest z dopiskiem dla gości :)) Pycha!!!!
@Magdalena Taki przepis znalazłam w googlach:1 łyżkę siemienia lnianego zalewamy szklanką letniej wody i powoli gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Po przestygnięciu odwar należy przecedzić i pić pół szklanki dwa razy dziennie
Pyyyycha! A jaka satysfakcja z przygotowania takiej drobnostki 🙂
Super! Na pewno wypróbuję, ale dodam jeszcze orzechy laskowe. Pozdrawiam
Aniu, wybacz, że pod tym postem nie na temat, napisałam pod właściwym ale pewnie nie było powiadomienia albo byłaś zajęta, proszęp pomóż mi z tym siemieniem lnianym… próbowałam zalać ciepłą wodą ziarenka (łyżkę) i odstawić na noc. Rano woda jednak była rzadka, nie było żadnej zawiesiny… co źle zrobiłam? Z kolei jak gotuję, robi się kisiel ale to w końcu ma to jeszcze właściwości i kwasy omega, czy już jest bezwartościowe? Proszę serdecznie o odpowiedź, przeczytałam powyższe komentarze jednak żaden nie dotyczył mojego problemu. Pozdrawiam:):)
Spróbuję Ci pomóc. Jak zalewam łyżeczkę ziaren lnu(siemienia) połową szklanki gorącej wody. Nie robią się gluty, ale woda jest gęstsza niż zawsze. Też jest ok, a ziarenka na końcu gryzę, z czego śmieje się mój chłopak ;D Więc to, że nie masz gluta nie jest niczym złym,a wręcz lepiej się pije 😉 przynajmniej nie słyszałam, nie przeczytałam, że glut musi być 🙂 mam nadzieję, że pomogłam
Pozdrawiam
Aniu, polecasz konkretny olej kokosowy czy sama go robisz? Masło klarowane też sama, czy jest na rynku jakieś dobre? Pozdrawiam:))
Nie mogę się doczekać książki! 🙂
http://sport.tvp.pl/16662844/lewandowska-wciaz-nie-doceniamy-wfu
Aniu, mam pytanie o olej kokosowy, czy mozna go zastąpic innym tłuszczem? Często znajduję go w przepisach choć wiadomo, że nie jest taki zdrowy, składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych, a nam służą jednak te nienasycone.
pozdrawiam
proponuję masło klarowane. Pozdrawiam
Witaj Aniu,
Czy mozna zrezygnowac z masla klaorownego i uzyc zamiast tego wiecej oleju kokosowego? Albo zastapic je czym innym?
Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
Proszę wypróbować.
Pozdrawiam
Bardzo przepraszam że pytam. Na prawde bardzo przepraszam. Ile Pani ma lat i ile Pani waży? Przepraszam. Super blog (y) 🙂
Aniu można czymś zastąpić olej kokosowy? 🙂
masłem klarowanym
Czym można zastąpić masło? Dodać zwykły olej, czy dać więcej kokosowego? Jestem weganką, więc wszystko, co odzwierzęce, odpada.
Aniu gdzie mogę kupić takie jagody goji?
w sklepach ze zdrową żywnością lub a na stronach internetowych np. dargaju.pl
Bardzo podobny przepis jest w książce Sarah Wilson , Rzucam Cukier 🙂
Aniu, co sądzisz o zastępowaniu zwykłej soli kuchennej solą morską? Jest to zdrowsza alternatywa? Opinie są podzielone, chciałabym wiedzieć co Ty o tym sądzisz. Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Jestem zdecydowanie za!
Ja polecam sól himalajską 🙂
Podbijam pytanie – czy może Pani podać jakieś zamienniki oleju kokosowego? Z góry dziękuję
Masło klarowane 🙂
Świetny pomysł 🙂 I idealnie się nada na prezent. Dziękuję za kolejną inspirację.
Super pomysł na pewno tak zdrowy jak i smaczny.
Super pomysł!! 🙂
Czy można zamiast oleju kokosowego użyć jakiegoś innego ??
Pozdrawiam !
Fajna inspiracja, bo można zastąpić borówki owocami suszonymi np. żurawiną, jabłkami, figami, morelami, daktylami uprzednio oczywiście sparzonymi. Co sądzi Pani o moim pomyśle Pani Aniu? Pozdrawiam Monika http://www.drinkeatlive.blogspot.com
Pyszne i zdrowe <3
http://wenus-lifestyle.pl/2014/08/przepis-na-idealne-kruche-ciasto-ze-sliwkami-proste-pyszne-szybkie/
Świetny przepis! Musze zrobić! Ale pytanie o kakao, napisz proszę Aniu markę kakao którego używasz proszę bardzo!
Ja użyłam kakao, które kupiłam w Niemczech.