Awokado zapiekane z jajem

Awokado to wyjątkowy owoc. Zawiera tłuszcz, ale bardzo zdrowy, bogaty w kwasy omega 3. Smak ma bardzo delikatny, konsystencję ciekawą, daje różne możliwości wykorzystania go w przekąskach. O zaletach awokado pisałam tutaj.

Proponowałam już Wam m.in. pastę z awokado z ogórkiem i pastę z koprem, jaglaną z awokado i inne. Dziś wersja zapiekana.

Awokado obrałam i przekroiłam na pół, wyjęłam pestkę. Dodałam jajko (białko można odlać jeśli nie będzie się mieścić).
Wyłożyłam na blaszkę i piekłam ok 25 minut w 180 °C.

Mniam!

Komentarze 27 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

wyszło paskudne……………………………………………………………………………..

Super, tylko że pieczone awokado traci 90 % swoich cennych składników, kwasy tłuszczowe ulegają utlenianiu. Jak dla mnie to zwykłe marnowanie awokado.

Awokado z jakiem,obleśne.gorzkie.mZmarnowane 15 zł

Mi rowniez wyszło to wszystko bardzo gorzkie i brzydko pachnialo nie wiem czemu …? Jedna połowę ledwo zjadlam

No spoko, bardzo fajny blog, ktory dopiero niedawno odkrylam i jestem nim zachywcona, staram sie czytac wszystkie przepisy … choc mam do tego przepisu pytanie.. gdyz z tego co wiem to kwasy nienasycone jak np omega 3 nie powinny zostac poddawane podgrzewaniu gdyz powoduje to ich utlenianie, co za tym idzie po zjedzeniu w organizmie powoduja powstawanie wolnych rodnikow… a zoltkow piekarniku sie scina? bo ono ma swoje wlasciwosc tylko podane na miekko. to moje pyatnie jest czy nie lepiej zjesc surowe awokado z jajkiem na miekko? plus dodatki oczywiscie?
jak myslisz Ann? dzieki za odpowiedz i bloga pelnego inspiracji 😉

Aniu czy polecasz pastę z fasoli na chleb? . Fasola jako strączkowe warzywo zawiera też białko w 20% więc sama nie wiem czy zdrowo jeść na kanapce. Chcę rozpocząć dietę rozdzielną ale to niełatwe bo czuję szybko głód a poza tym nie znam się za dobrze

Aniu, pisalas wczesniej ze nie mozesz jesc jajek. Jaki byl powod i czym spowodowana jest ta zmiana? pozdrawiam

Nadal raczej ich nie jem, ze względu na wcześniejsza nietolerancję pokarmową w wysokim stadium.

Aniu, przepis prosty i ciekawy. Tylko awokado stalo gorzkie po wyjeciu z pieca:( Nie wiem dlaczego…Pozdrawiam Anita, Ps. od wrzesnia mieszkamy w tym samym miescie, wiec mam nadzieje,ze kiedys spotkam Cie i bede miala okazje podziekowac za wiele inspiracji

U mnie tak samo 🙁 Awokado po upieczeniu zrobiło się gorzkie i niestety nie dało się go zjeść. Zastanawiam się czy to nie kwestia zbyt długiego pieczenia bo piekłam 15 min dłużej niż w przepisie – po 25 min białko było całkowicie surowe. A może po prostu lepiej wbić samo żółtko i wtedy czas pieczenia będzie jak w przepisie? Moje awokado miało tak ogromną pestkę, że zmieściło się prawie całe jajko. Pierwszy przepis z książki i od razu musiałam coś zepsuć 🙂

jestem zdecydowanie na tak!!!
Zapraszam do wpisu “DIETA SPORTOWCA”.

Nie, nie. Połączenie węglowodanów z białkiem.. ja rekomenduję dietę rozdzielną ze względu na środowisko trawienia węglowodanów i białek.

Pisałaś ,że nie powinno łączyć się no jajka z awokado….

awokado jest jednym owocem gdzie połączenie to jest tolerowane ze względu na ilość zawartych tłuszczy

Witam Aniu ,przede wszystkim dziękuje za wszystkie Twoje wpisy i przepisy są dla mnie niezwykle cenne i pomocne 🙂 dzięki nim ruszyłam ze zdrowiem do przodu 🙂
Piszesz, że rano nasz organizm potrzebuje białko, jakie białko stosować w przypadku gdy mój organizm w ogóle nie toleruje białka -żadnych jajek i nabiału? Bardzo proszę o podpowiedź.

O kurka a ja wczoraj sprawdzilam przepis ale na kolacje :-S
Avocado do tej pory jadlam albo w postaci guacamole albo malych kawalkow w salatce. Tutaj w calej postaci na cieplo sprawdzilo sie znakomicie! Dodatkowy plus za prostote I szybkosc przygotowania. To jest wlasnie to co ja uwielbiam w Twoich przepisach Aniu!
Pozdrawiam!

Aniu, potrzebuję Twojej rady. Czy wodę z cytryną i pieprzem cayenne można pić codziennie czy lepiej pieprz cayenne dosypać od czasu do czasu ? Pozdrawiam 😉

Aniu jak zwykle przepis bardzo ciekawy i smacznie wygląda 🙂
Ale wszystko wszystkim zachwycają mnie Twoje piękne włosy !!!!
Zdradź proszę sekrety swojej pielęgnacji włosów ??
Czym myjesz włosy i jakiś kosmetyków używasz, farbujesz, podcinasz czesto
Mam nadzieje że może uzyskam jaką odpowiedź 🙂

Pozdrawiam cieplutko

Nie robie z nimi nic specjalnego. Dieta + zdrowa (dostosowana do moich potrzeb) suplementacja oparta na analizie pierwiastkowej włosa (więcej w zakładce kontakt)

Aniu na jakie danie najlepiej zjesc to cudo? Śniadanie czy kolacja? Pozdrawiam!

Zdecydowanie śniadanie 🙂

Uwielbiam awokado 🙂 niestety tego przepisu z powodu nietolerancji pokarmowej nie wykorzystam, ale awokado zawsze chętnie jem z rybą lub na kromce żytniego 🙂
Aniu, chciałam podziękować za Twoje starania, bardzo lubię ten blog ONZ chęcią czytam.
Pozdrawiam!

Oczywiście chodziło o ‘i zawsze z chęcią go czytam’ 😉 słowniki w telefonie mają własne pomysły czasami