Hummus
Le houmous, hommos, hoummous, houmos, oumos, hummus, الحمص , חומוס i spolszczony humus to bardzo popularna w krajach arabskich, a teraz na całym świecie potrawa z ciecierzycy, soku z limonki, oliwy i pasty sezamowej.
Moi znajomi wegetarianie i weganie wysoko cenią jej walory odżywcze i smakowe, dlatego często gości na ich stołach. Nazwa tej potrawy wywodzi się z arabskiego określenia cieciorki, więc potrawa którą dziś się z Wami dzielę jest wariacją na temat humusa, bo zrobiłam ją z soczewicy, a i przypraw użyłam innych niż tradycyjne.
Wszystkie składniki zmiksowałam. Taką pastę można jeść z dobrym pieczywem, traktować ją jako dip lub wyjadać po cichu z pojemniczka, bo jest pyszna 😛
Komentarze 21 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Jest napisane soczewica a chodzi przeciez o ciecierzycę.
Uwielbiam! Najczęściej robię taki tradycyjny: cieciorka, czosnek, oliwa, domowa tahini czyli sezam zmielony w blenderze i sok z cytryny.
Aniu, ale hummus z pitą to chyba występek przeciwko diecie niełączenia, co? 😉
Bardzo apetycznie wygląda, ale z czym go jeść, bo pieczywo odpada zgodnie z zasadą nie łączenia białka z węglowodanami, Soczewica to białko.
Jak dobrze że Cię mamy 🙂 darmowy dietetyk i konsultant ds. żywienia 🙂 pozdrawiam
ja tez ostatnio przygotowywałam hummus, ale standardowo z ciecierzycą :)uwielbiam ten smak! nast razem spróbuję z soczewicą 🙂
http://www.slodkalatte.pl/2014/06/przepis-na-hummus-z-tahini-hummus-recipe.html
Lubię takie pasty, hummus też, więc na pewno wypróbuję ten przepis 🙂
Hummus chyba powinien być zrobiony z ciecierzycy…
ANIU MAM PYTANIE NIE ZWIĄZANE Z TYM POSTEM.
Jak najlepiej należy dobrać ćwiczenia na płaski brzuch ale żeby spalały one tkanke tłuszczową a nie wyrabiały mięśnie.
ps. wyglada smacznie 🙂
A ile kalorii ma taka porcja ?
Aniu co myślisz o diecie jaką propaguje Witold Szmańda ?
malina, gwarantuję Tobie, że jak spróbujesz humus z oliwą z oliwek, to od razu zrobi Ci się lepiej. Ja też nigdy nie przepadałam za olejami, ale oliwa z oliwek jako dodatek do potraw jest wspaniała, zwłaszcza z humusem i chlebem ‘pita’ tak jak to jedzą w Jordanii.
Tzn.chodzi mi o ilość sosu sojowego i oregano:).Pozdrawiam
Uwielbiam hummus!
Aniu,czy mogłabyś podać proporcje-czego i ile dodać:)
No właśnie… Proporcje… To juz chyba trzeba zapłacić za aplikację. O to tu chodzi. Nic gratos.
Na widok tak dużej ilości oliwy zrobiło mi się niedobrze… 🙁
Witam, mam pytanie odnośnie artykułu, gdzie przygotowała Pani faszerowane jajka z majonezem z awokado. Czy zna pani jeszcze inne pasty do jajek, z jakimś łatwo dostępnym głównym składnikiem? Proszę o odp.
Jeszcze czosnek się chyba daję :))
Można:)
hej, hummus robi się raczej z ciecierzycy. pewnie i można z soczewicy ale to już chyba nie taki prawdziwy 🙂
Ann, ten hummus zrobiłaś z czerwonej soczewicy? 🙂