Energetyczna i rozgrzewająca jaglanka z ghee

Święta, święta i po świętach 🙂
Niektóre żołądki również czują ten intensywny dla nich okres ;), dlatego dziś na śniadanie proponuję coś mniej świątecznego, a bardziej energetycznego i rozgrzewającego, a przede wszystkim lekkostrawnego. Kasza jaglana to moja propozycja na dziś 🙂

Kasza jaglana to bogactwo wartości odżywczych. Jest lekkostrawna, więc doskonała dla osób mających problemy z wątrobą, jelitami, czy trzustką. Zawiera cynk, który jest ważny dla regeneracji organizmu oraz krzem – pierwiastek poprawiający przemianę materii i bardzo istotny dla sportowców. Kasza jaglana dostarcza nam żelazo, wapń, potas i witaminy z grupy B. Jest źródłem pełnowartościowego białka.
Jaglana odkwasza, oczyszcza, dodaje energii, wzmacnia pracę jelita grubego.

Energetyczna i rozgrzewająca jaglanka z ghee

Przygotowanie:

Kaszę przepłukałam bieżącą wodą, potem wrzątkiem, by zniwelować smak goryczki. Ugotowałam kaszę jaglaną na wodzie, dodając siemię lniane oraz przyprawy: kurkumę, cynamon, kardamon. Chwile gotowałam, a e pod koniec dodałam sól morską, pokrojonego banana oraz masło ghee. Chwile podgrzałam na małym ogniu w rondelku i dolałam mleka roślinnego, kiedy woda się wchłonęła. Lekko wystudziłam po czym dodałam miód oraz pastę sezamową tahini. Można posypać dowolnymi orzechami – polecam płatki migdałowe lub pokruszone orzechy laskowe 😉

Komentarze 3 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Pani Aniu, czy mogłaby Pani polecić książki o zdrowym żywieniu? Pozdrawiam <3 🙂

Ania, ja juz mam énergie jak Cie zczytuje. Brzmi fantastycznie. Jutro zrobie ja n’a sniadanie ❤️??
Dzieki, ze jestes ??