Jesienne śniadanie z musu z dyni z masłem migdałowym i owocami 

Znudzony dotychczasowymi śniadaniami, masz ochotę na coś innego niż jajka, mięso, czy płatki owsiane?

To wciąż dobry czas na dynię! 🙂 Jej wartości odżywcze są nieocenione, wiec wykorzystaj na nią sezon do granic możliwości 🙂 Dynia to dobre źródło żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, więc śmiało można ją stosować podczas diet odchudzających. Zawiera karoten – im bardziej pomarańczowa barwa miąższu tym więcej karotenu.

Z czym połączyłam dynię?

Z owocami leśnymi, które warto włączyć do menu, nie tylko ze względu na niższą zawartość szkodliwych substancji i sztucznych nawozów czy znikomej ilości kalorii, ale dlatego że zawierają bardzo dużo witamin, m.in. A, C, E i liczne z grupy B. Są także bogate w składniki mineralne: fosfor, sód, żelazo, siarkę, wapń i potas.

Jesienne śniadanie z musu z dyni z masłem orzechowym i owocami 

Sposób przygotowania

Dynię obrałam i pokroiłam w kostkę, a następnie gotowałam do miękkości. Jeszcze ciepłą zblendowałam na purée. Dodałam do niej cynamon i masło klarowane. Przełożyłam mus do miseczki i starłam na wierzch jabłko i dodałam owoce leśne i masło migdałowe. Pestki słonecznika przyprażyłam chwilkę na mocno rozgrzanej, suchej patelni i posypałam gotowy mus.

Najbardziej lubię go na ciepło.

A Ty? 🙂

 

Komentarze 5 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Gdy zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że musze go wypróbować. Właśnie zjadłam to śniadanie i muszę przyznać, że to ciekawe, bardzo smaczne połączenie. Na pewno jeszcze nie raz je przygotuję. Pozdrawiam!

Super przepis. Właśnie zajadam na śniadanie i jest pyyysznie :)))

Jest pani kopalnią pomysłów. Zastanawiam się czy pani wszystkie pomysły sama wymyśla. Czy jednak korzysta z jakiś źródeł? Ma na myśli. Czy wszystko z głowy? Czy trochę nie swoja inicjatywa? Dzisiejsza propozycja jest interesująca. Pozdrowienia.