
Kasza gryczana z batatami i kurczakiem
Kasza gryczana to dla mnie smak dzieciństwa – bardzo polski, bardzo domowy. Choć na co dzień mieszkam w Hiszpanii, gdzie królują inne zboża i dodatki, kaszy gryczanej naprawdę mi tu brakuje. Zawsze gdy wracam do Polski albo mam okazję ją kupić w sklepach z produktami wschodnioeuropejskimi, robię zapas!
Uwielbiam jej orzechowy smak i to, że daje uczucie sytości na długo. Jest bezglutenowa, pełna błonnika, magnezu i żelaza – idealna po treningu i na co dzień, kiedy chcę dobrze odżywić ciało.
Dziś przygotowałam z niej szybkie, rozgrzewające danie z batatami, kurczakiem i aromatycznymi przyprawami. Proste, sycące, po prostu pyszne.
Sposób przygotowania:
Zaczęłam od przepłukania kaszy gryczanej zimną wodą – dwa razy, by pozbyć się goryczki. Następnie ugotowałam ją według przepisu na opakowaniu i odstawiłam na bok. W międzyczasie na dużej patelni rozpuściłam oleju kokosowy. Dodałam obranego i pokrojonego w drobną kostkę batata i podsmażałam go przez około 5 minut, aż stał się miękki. Następnie dorzuciłam pokrojoną w kostkę cebulę, pora, przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę tymianku. Przykryłam patelnię i dusiłam warzywa przez około 10 minut – zapach był niesamowity! Potem dodałam pokrojoną pierś z kurczaka i smażyłam wszystko razem kolejne 10 minut, aż mięso się przyrumieniło. Na koniec dorzuciłam papryczkę chili pokrojoną w plasterki i wcześniej ugotowaną kaszę. Całość doprawiłam solą, pieprzem i kurkumą – wymieszałam dokładnie, podgrzałam jeszcze chwilę i przełożyłam na talerz. Tuż przed podaniem posypałam całość świeżym szczypiorkiem.
To danie zawsze przywołuje mi na myśl dom – nawet jeśli jem je na tarasie z widokiem na hiszpańskie słońce. Kasza gryczana ma w sobie coś kojącego, znajomego, co daje poczucie bliskości i zakorzenienia, nawet kiedy jestem daleko.
Jeśli też czasem tęsknicie za smakiem dzieciństwa w zdrowszej, odżywczej wersji – spróbujcie tego przepisu. Mam nadzieję, że skradnie Wasze serca tak samo, jak moje.
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…