Kokosowe ciasto z batatów
Jesień, jesień!
Większość osób czuję przesilenie jesienne, niestety zima coraz bliżej!
Ochota na słodkie to normalna sprawa, nasz organizm potrzebuje energii… Najlepiej szukać jej w tłustych potrawach, ale warto też przegryźć coś węglowodanowego, szczególnie po treningu. Dziś proponuję ciasto z batatów z orzechami.
Ziemniaki starłam na tarce, włożyłam do miski i dodałam mąkę i przyprawy, a następnie jajka i resztę składników. Wszystko wymieszałam. Przełożyłam do foremki i piekłam ok. 30 min w 180 °C. W połowie pieczenia posypałam ciasto wiórkami kokosowymi.
Komentarze 31 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Wyszedł zakalec ;/ Piekłam dodatkowe 15 min i nadal zakalec ….
Przepyszne, ja zamiast orzechów dodałam płatki migdałowe.
Ciasto zrobione wyszlo super tylko nastepnym razem Jaka ubije zanim pomieszam ze wszystkim Aha I dalam miod do oslodzenia troche wiecej dam nastepnym razem
Dziękuję za przepis. Znalazłam go w nowej książce i postanowiłam wypróbować, bardzo smaczne i delikatne, smakowało wszystkim 🙂
a miód jako słodzik?
zrobilam na mace pszennej bo nie bylo czym zmielic wiorek/orzechow na mąke, dodalam 1 jajko wiecej, 1 lyzke oleju wiecej – wyszlo genialne. Swietnie sklejone, zwarte, nie za suche, dzieki za super przepis 🙂 Nastepnym razem zrobie bez gluta 😉
Zrobione z zalegajacych batatow 😉 robione w pośpiechu i wiórki kokosowe wyspane do ciasta przez przypadek, wyszło bardzo smaczne. Ochota na słodkie zaspokojona
Ania zrobiłam ciasto wszystko według przepisu (zamiast jajek dałam chia) ale z ciasta wyszedł zakalec i się rozpada ;/ tak jakby wcale się nie skleiło, co mogło być przyczyną?
Mi nie wyszło. Całkiem się rozjechało po upieczeniu i zrobiła się ciapa. Ciasto było jeszcze surowe w środku po 30 min. więc chyba powinno siedzieć trochę dłużej w piekarniku. Ale w smaku jest super. Jak ty to Ania zrobiłaś że twoje wyszło takie pulchne?
Na jaki wymiar foremki jest podane ciasto?
Dziekuje Aniu za pyszny przepis dzis zrobilam i wyszlo pysznie. Wzielam ciasteczko na trening i wszystkim bardzo smakowalo . Jutro chyba tez zrobie . ???
Niestety nie wyszło mim takie zwarte, jak Twoje. Zupełnie się rozpadało. Nie wiem , co zrobiłam źle, może powinnam zetrzeć na drobniejszej tarce. Aniu, proszę podawaj ilości przypraw 🙂
Dzięki bardzo za fajny przepis, produkty dozwolone/zabronione bezglutenowcom oraz bazę sklepów i producentów, piekarni, restauracji przyjaznym bezglutenowcom szukajcie na stronie http://bazabezglutenu.pl
Aniu gdzie mozna kupic make kokosowa? ewentualnie czym mozna zastapic? dziekuje
Make kokosową możemy dostać w sklepach ze zdrową żywnością lub zakupić w internecie.
Aniu czy ziemniaki zetrzeć na tych najmniejszych oczkach czy na tych większych (łezkowatych )? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
Bataty
A banany to surowe czy ugotowane trzecie?
Surowe:)
Aniu przepis awaome zrobie dzis !:) mam 1 ale apropos cukru brązowego to nie ma praktycznie żadnej różnicy w składzie i właściwościach chemicznych. Różnica jest jedynie w kolorze dodatek do 3% melasy . Czyli mozna użyć białego 3-4 razy tańszego …
Ja również poproszę proporcję proszku do pieczenia 🙂 ja zawsze dodaje sodę oczyszczoną, nie lubię posmaku proszku.
Jakie wymiary powinna mieć forma do pieczenia?
Aniu prosze powiedz ile lyzeczek proszku do pieczenia
Justyna, ja dałam pół łyżeczki proszku do pieczenia i po pół łyżeczki cynamonu i kardamonu. Wyszło pyszne 🙂
Dziękuję za przepis!
Zamiast mąki kokosowej dodałam mąkę z kasztanów. Wyszło bardzo smaczne 🙂
Wypróbowałam juz dzisiaj, ale reszta zostaje na przekąski potreningowe. Pozdrawiam, OlaC
Aniu, czy zamiast jajek ub nasion chia można dodać siemię lniane?
Świetny przepis!
Z tego co obserwuje posty i odpowiedzi Ani, ale także swoje doświadczenie, to siemie lniane może zastąpić chia w granolowo- batonowo-sypkich sprawach ale tutaj chodzi o to, co połączy składniki – jajko tutaj sprawuje taka właśnie funkcje, a ponieważ namoczone nasiona chia rowniez robia sie jak gluty ? to tez sklejaja ciasta. Do tej pory nie wiadomo mi aby siemie lniane przybieralo forme zmaczacza i nie wydaje mi sie aby w tym konkretnym przypadku moglo tu ponoc i zastapic. Jednak to tylko mija opinia??
Pozdrawiam?
zalane ciepłą wodą nasiona siemienia lnianego też tworzą “gluty”, aczkolwiek nie tak mocne jak chia
Wow! Super wiedzieć, dzięki ?
Aniu, od jakiegoś czasu mam ogromny apetyt na .. ziemniaki! do tego stopnia ,że potafię je gotować na obiad i na kolację. wiem,że czasem organizm domaga się jakiegoś składnika, ale czy to normalne by przez miesiąc codziennie jeść ziemniaki? dodam,że odzywiam się zdrowo, w mojej diecie jest dużo warzyw, kasz, owoców, tłuszczy roślinnych. ograniczyłam mięso, jaja od czasu do czasu. Co może być tego przyczyną?
Pani Aniu, czy mozna liczyc na wpis o nietolerancji histaminy?ostanio lekarz zasugerowala, ze moze byc to przyczyna moich schorzen(pokrzywka, opuchniecia oczu i ust). Jakich produktów unikać bezwzglednie? z wstepnego rozeznania wynika ze zdecydowanej wiekszosci ulubionych rzeczy nie wolno mi spozywac… Jakie są ewentualne konsekwencje zdrowotne spożywania produktów z histamina dla osob jej nie toletujacych? Pozdrawiam 🙂