Kokosowe ciasto z batatów

Jesień, jesień!

Większość osób czuję przesilenie jesienne, niestety zima coraz bliżej!

Ochota na słodkie to normalna sprawa, nasz organizm potrzebuje energii… Najlepiej szukać jej w tłustych potrawach, ale warto też przegryźć coś węglowodanowego, szczególnie po treningu. Dziś proponuję ciasto z batatów z orzechami.

Ziemniaki starłam na tarce, włożyłam do miski i dodałam mąkę i przyprawy, a następnie jajka i resztę składników. Wszystko wymieszałam. Przełożyłam do foremki i piekłam ok. 30 min w 180 °C. W połowie pieczenia posypałam ciasto wiórkami kokosowymi.

Komentarze 31 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Wyszedł zakalec ;/ Piekłam dodatkowe 15 min i nadal zakalec ….

Przepyszne, ja zamiast orzechów dodałam płatki migdałowe.

Ciasto zrobione wyszlo super tylko nastepnym razem Jaka ubije zanim pomieszam ze wszystkim Aha I dalam miod do oslodzenia troche wiecej dam nastepnym razem

Dziękuję za przepis. Znalazłam go w nowej książce i postanowiłam wypróbować, bardzo smaczne i delikatne, smakowało wszystkim 🙂

zrobilam na mace pszennej bo nie bylo czym zmielic wiorek/orzechow na mąke, dodalam 1 jajko wiecej, 1 lyzke oleju wiecej – wyszlo genialne. Swietnie sklejone, zwarte, nie za suche, dzieki za super przepis 🙂 Nastepnym razem zrobie bez gluta 😉

Zrobione z zalegajacych batatow 😉 robione w pośpiechu i wiórki kokosowe wyspane do ciasta przez przypadek, wyszło bardzo smaczne. Ochota na słodkie zaspokojona

Ania zrobiłam ciasto wszystko według przepisu (zamiast jajek dałam chia) ale z ciasta wyszedł zakalec i się rozpada ;/ tak jakby wcale się nie skleiło, co mogło być przyczyną?

Mi nie wyszło. Całkiem się rozjechało po upieczeniu i zrobiła się ciapa. Ciasto było jeszcze surowe w środku po 30 min. więc chyba powinno siedzieć trochę dłużej w piekarniku. Ale w smaku jest super. Jak ty to Ania zrobiłaś że twoje wyszło takie pulchne?

Dziekuje Aniu za pyszny przepis dzis zrobilam i wyszlo pysznie. Wzielam ciasteczko na trening i wszystkim bardzo smakowalo . Jutro chyba tez zrobie . ???

Niestety nie wyszło mim takie zwarte, jak Twoje. Zupełnie się rozpadało. Nie wiem , co zrobiłam źle, może powinnam zetrzeć na drobniejszej tarce. Aniu, proszę podawaj ilości przypraw 🙂

Aniu gdzie mozna kupic make kokosowa? ewentualnie czym mozna zastapic? dziekuje

Make kokosową możemy dostać w sklepach ze zdrową żywnością lub zakupić w internecie.

Aniu czy ziemniaki zetrzeć na tych najmniejszych oczkach czy na tych większych (łezkowatych )? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

Aniu przepis awaome zrobie dzis !:) mam 1 ale apropos cukru brązowego to nie ma praktycznie żadnej różnicy w składzie i właściwościach chemicznych. Różnica jest jedynie w kolorze dodatek do 3% melasy . Czyli mozna użyć białego 3-4 razy tańszego …

Ja również poproszę proporcję proszku do pieczenia 🙂 ja zawsze dodaje sodę oczyszczoną, nie lubię posmaku proszku.

Justyna, ja dałam pół łyżeczki proszku do pieczenia i po pół łyżeczki cynamonu i kardamonu. Wyszło pyszne 🙂

Dziękuję za przepis!
Zamiast mąki kokosowej dodałam mąkę z kasztanów. Wyszło bardzo smaczne 🙂
Wypróbowałam juz dzisiaj, ale reszta zostaje na przekąski potreningowe. Pozdrawiam, OlaC

Aniu, czy zamiast jajek ub nasion chia można dodać siemię lniane?
Świetny przepis!

Z tego co obserwuje posty i odpowiedzi Ani, ale także swoje doświadczenie, to siemie lniane może zastąpić chia w granolowo- batonowo-sypkich sprawach ale tutaj chodzi o to, co połączy składniki – jajko tutaj sprawuje taka właśnie funkcje, a ponieważ namoczone nasiona chia rowniez robia sie jak gluty ? to tez sklejaja ciasta. Do tej pory nie wiadomo mi aby siemie lniane przybieralo forme zmaczacza i nie wydaje mi sie aby w tym konkretnym przypadku moglo tu ponoc i zastapic. Jednak to tylko mija opinia??
Pozdrawiam?

zalane ciepłą wodą nasiona siemienia lnianego też tworzą “gluty”, aczkolwiek nie tak mocne jak chia

Wow! Super wiedzieć, dzięki ?

Aniu, od jakiegoś czasu mam ogromny apetyt na .. ziemniaki! do tego stopnia ,że potafię je gotować na obiad i na kolację. wiem,że czasem organizm domaga się jakiegoś składnika, ale czy to normalne by przez miesiąc codziennie jeść ziemniaki? dodam,że odzywiam się zdrowo, w mojej diecie jest dużo warzyw, kasz, owoców, tłuszczy roślinnych. ograniczyłam mięso, jaja od czasu do czasu. Co może być tego przyczyną?

Pani Aniu, czy mozna liczyc na wpis o nietolerancji histaminy?ostanio lekarz zasugerowala, ze moze byc to przyczyna moich schorzen(pokrzywka, opuchniecia oczu i ust). Jakich produktów unikać bezwzglednie? z wstepnego rozeznania wynika ze zdecydowanej wiekszosci ulubionych rzeczy nie wolno mi spozywac… Jakie są ewentualne konsekwencje zdrowotne spożywania produktów z histamina dla osob jej nie toletujacych? Pozdrawiam 🙂